Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson lämnar podiet: ”Behövde paus”

Här lämnar Jimmie Åkesson podiet.
Här lämnar Jimmie Åkesson studion.
Foto: SVT
Åkesson lämnade helt sitt podium.
Foto: SVT
Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V).
Foto: SVT
Han kom senare tillbaka.
Foto: SVT

Jimmie Åkesson vände ryggen och lämnade debattpodiet efter hårda ord från Jonas Sjöstedt under partiledardebatten i SVT:s ”Agenda”.

– Jag var tvungen att ta en promenad för att känslorna inte skulle svalla över, förklarar SD-ledaren i Expressen TV.

– I svensk politik är Jimmie Åkesson katten Måns och Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor är Bill och Bull, säger Sjöstedt till Expressen. 

Jonas Sjöstedt pressades hårt i att ha släppt fram en regering med S, MP, C och L som slopat värnskatten. V-ledaren försvarade sitt val att godkänna Löfven med att alternativet, att släppa fram en M/KD-regering med stöd av SD, var ännu längre åt höger.

– Jag såg till att det här gänget inte fick makten, det är jag stolt över. De har en ännu mer högervriden politik. Jag vill inte ha den här öppna rasismen som skulle komma med dem, sade Sjöstedt bland annat. 

– Menar du att Sverige skulle bli rasistiskt om vi får makten? Det var en ganska allvarlig anklagelse, ”I will not stand it”, svarade Busch Thor (KD).

Jimmie Åkesson (SD) lämnade podiet i SVT:s studio

I stället för att svara Sjöstedt valde Jimmie Åkesson att lämna debattpodiet och ta några steg ut i kulisserna. Programledaren Camilla Kvartoft frågade om SD-ledaren ville kommentera utspelet.

– Jag behövde bara ta en paus från det här, kände jag. Tjänar det något till? Han kommer inte ändra sig ändå, han håller på så här i varenda debatt, svarade Åkesson då.

Efter debatten berättar Jimmie Åkesson om tilltaget för Expressen TV:

– Han håller på så i varenda debatt, och pratar om blåbruna regeringsalternativ och kalla oss rasister, i synnerhet mig. Jag var tvungen att ta en promenad för att känslorna inte skulle svalla över.

SD har rötter i ”Bevara Sverige svenskt”-rörelsen. Får man inte finna sig i den typen av anklagelser då?

– Jag tror inte att Jonas Sjöstedt är rätt person att rikta de anklagelserna med tanke på vad hans parti har varit historiskt, säger Jimmie Åkesson.

Kristersson: ”Tänker inte kasta etiketter”

Ebba Busch Thor förklarar varför hon markerade mot Sjöstedt:

– Jag röt ifrån mot att han sa att en KD/M-regering skulle släppa lös rasistiska krafter i Sverige. Det gör den inte. Kristdemokratin bildades som en motkraft mot nazismen. Sjöstedt gråter krokodiltårar över skattereformerna som han själv släppt fram.

KD-ledarens svar: Vill hellre få en ny regering.

Moderatledaren Ulf Kristersson vill inte kommentera huruvida han anser att SD är ett rasistiskt parti.

– Jag har slutat med sånt där. Jag tror att vi får lägga av med etiketter. Ibland tycker vi lika, då röstar vi lika.

Din företrädare Anna Kinberg Batra kallade SD rasistiskt och de har rötter i Bevara Sverige svenskt-rörelsen. Håller du med?

– Jag tänker inte kasta etiketter, säger Kristersson.

Sjöstedt: ”Kristersson och Busch Thor är Bill och Bull”

Jonas Sjöstedt säger att ”en spade är en spade, och rasistisk politik är en rasistisk politik”.

– Det är synd att både KD och M är beredda att göra sig beroende av ett parti som i grunden är rasistiskt. I svensk politik är Jimmie Åkesson är katten Måns och Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor är Bill och Bull som säger samma sak som katten gjorde för ett tag sedan, säger V-ledaren i Expressen TV.

Vänsterledaren om attacken mot Jimmie Åkesson.

Han får medhåll om att SD är rasistiskt från Stefan Löfven.

– Det har jag sagt hela tiden. Läs noga på Expos hemsida så ser man var de kommer ifrån. Det betyder inte att personer som sympatiserar med SD är det. Det är inte samma sak, säger statsministern.

C-ledaren Annie Lööf tycker att Åkesson överdrev som lämnade debatten.

– Åkesson brukar göra dramatiska gester för att visa att just han är utsatt. Nu sitter SD i alla utskott och de får kavla upp ärmarna och börja leverera. SD är ett parti med rasistiska rötter och av den anledningen vill Centerpartiet inte samarbeta med dem, säger hon.

Se när Åkesson lämnar podiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.