Jimmie Åkesson (SD) höll inte tillbaka rörande sina åsikter om statsminister Stefan Löfven. Foto: Sven LindwallJimmie Åkesson (SD) höll inte tillbaka rörande sina åsikter om statsminister Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson (SD) höll inte tillbaka rörande sina åsikter om statsminister Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven vid årets första partiledardebatt. Foto: TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven vid årets första partiledardebatt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven vid årets första partiledardebatt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter NilssonAnna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter Nilsson
Anna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter Nilsson
Johnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan JeppssonJohnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan Jeppsson
Johnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan Jeppsson
Näringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TTNäringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TT
Näringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TT

Åkesson kräver Löfvens avgång

Publicerad

Det blev stundtals hårda tag under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Jimmie Åkesson (SD) konstaterade att Stefan Löfven misslyckats och att han måste bort som statsminister.

– Vi vill avsätta honom, vi vill ha en annan regering och det är av högsta prioritet, säger Jimmie Åkesson.

Under onsdagsmorgonen var det dags för årets första partiledardebatt i riksdagen. Jimmie Åkesson (SD) höll inte tillbaka rörande sina åsikter om statsminister Stefan Löfven.

– Stefan Löfven har inte lyckats med någonting, konstaterade Åkesson som fortsatte med att säga att Löfven måste bort som statsminister.

 

LÄS ÄVEN: Löfven till hård attack mot Moderaterna

 

Efter debatten förklarade Åkesson sitt uttalande till Expressen.

"Det var ganska kraftfulla ord när du talade om att du skulle ha bort Stefan Löfven som statsminister, och du skulle göra allt för att se till att det blir så, vad låg bakom den kraftansamlingen?

– Vi har gett borgerligheten i riksdagen tror jag åtta chanser under den här mandatperioden hittills att rösta bort Stefan Löfven och avsätta den här regeringen. Man har inte tagit de chanserna, därför blir det viktigt för mig att betona det, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson: "Det är av högsta prioritet"

I debatten ställde statsministern Åkesson mot väggen och menade att SD-ledaren inte förstod vad det var för nedskärningar han röstat för genom att stödja Moderaternas politik.

– Så är det inte, vi står bakom vår politik. Men när vår politik inte fått stöd i riksdagen har vi valt mellan antingen Socialdemokraternas politik eller Moderaternas politik. Då har vi bedömt Moderaternas politik som något mindre skadlig för Sverige, förklarar Jimmie Åkesson och fortsätter;

– Men också framför allt som ett sätt att markera mot Stefan Löfven. Vi vill avsätta honom, vi vill ha en annan regering och det är av högsta prioritet, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson: Missnöje inom Moderaterna

Han menar även att det finns ett missnöje inom Moderaterna med hur ledningen hanterat det parlamentariska läget.

– Vi har gett dem åtskilliga chanser att faktiskt avsätta Stefan Löfven och till och med kunna bilda regeringen. Man har inte tagit den chansen, hade jag varit moderat politiker eller väljare hade jag varit oerhört besviken på Anna Kinberg Batra, säger Åkesson.

Under debatten sa Stefan Löfven till Åkesson att han inte skulle be om en ny statsminister om han vore honom.

 

LÄS ÄVEN: Löfvens svar: "Det haglar siffror i luften"

 

Efter debatten förklarade Löfven sitt uttalande där han menar att många pratar om att regeringen haft tur. Han instämmer inte i den uppfattningen och pekar bland annat på hur arbetslösheten drog i väg under de åtta åren med borgerligt styre. Nu går det rätt, menar Löfven.

– Det är bättre att ha någon som har tur än otur, säger Stefan Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag