Jimmie Åkesson. Foto: Olle Sporrong
Jimmie Åkesson. Foto: Olle Sporrong

Åkesson: Klart att det ser extremt illa ut

Publicerad

Jimmie Åkesson uppmanade Kent Ekeroth att ta timeout.

SD-ledaren sa att tv-bilderna som Expressen kan visa när Ekeroth går runt med ett järnrör "ser fruktansvärt illa ut."

Men Ekeroth kan komma tillbaka till sin roll som rättspolitisk talesman.

– En timeout innebär naturligtvis att han kan återta den, säger pressekreteraren Linus Bylund.

Efter Expressens avslöjanden mötte Jimmie Åkesson medierna i riksdagen vid 13-tiden på torsdagen.

Tidigare på dagen hade ytterligare en tung SD-medlem, Kent Ekeroth, lämnat sina uppdrag i partiet då han bestämt sig för att ta en timeout.

Det efter att Kent Ekeroth syns på filmsekvenser, som Expressen tagit del av, med ett järnrör i handen. Han knuffar också in en flicka mot en bil.

– Jag tycker det ser fruktansvärt illa ut. Och jag tycker att Kent Ekeroth inte behöver befinna sig på den där platsen överhuvudtaget, säger Jimmie Åkesson.

Men Jimmie Åkesson sa också att det finns en bakgrund till varför de tunga SD-medlemmarna fattade järnrör i sina händer.

– Det handlar om att man känt sig hotad av en person som är knuten till organiserad brottslighet.

Åkesson uppger att man under timeouten ska fundera över om Ekeroth kan företräda partiet framöver.

"Inga beslut i affekt"

I går sparkade han Erik Almqvist från hans uppdrag i partiet. Åkesson har inte gjort detsamma med Kent Ekeroth.

Har du fullt förtroende för Kent Ekeroth efter Expressens avslöjande?

– Jag tycker att den här historien är en annan sak i jämförelse med den vi hanterade i går som gällde Erik Almqvist. Här finns inga uppenbara politiska överträdelser i den här filmen utan det handlar om att man beter sig olämpligt vid ett enskilt tillfälle. Det är en annan sak, säger Åkesson.

– Vi tänker inte ta några beslut i affekt.

Pressekreteraren Linus Bylund kunde inte ge besked när och om Ekeroth kan komma tillbaka till sin roll som rättspolitisk talesman.

Innebär det att han skulle kunna återta sin roll efter helgen?

– Nej så kort tror jag inte att det blir, men det innebär naturligtvis att han kan återta den. Det är det en timeout betyder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag