Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson: Kartlägg muslimers åsikter

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger i en intervju med Svenska Dagbladet att han vill kartlägga svenska muslimers åsikter.
Foto: Anders Wiklund/TT
Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt
Foto: Carl Johan Erikson

Jimmie Åkesson (SD) vill kartlägga svenska muslimers åsikter. Det säger han i en intervju med SvD.

– Det hade varit bra om det går att göra på ett sätt som inte kränker en hel grupp, säger partiledaren.

Men det Åkesson kan vara olagligt, enligt en rättsexpert.

– Han kan inte registrera någon enbart på grund av politisk eller religiös tillhörighet, säger Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt.

Det är i en intervju med SvD som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson presenterar förslaget om att kartlägga svenska muslimers åsikter eller "attityder", till exempel om vad de har för syn på Sharialagar. Enligt Åkesson har enkätundersökningar gjorts i Storbritannien.

– Att varenda muslim skulle vara potentiell terrorist är att gå alldeles för långt, naturligtvis. Sverige har samtidigt gått för långt åt andra hållet. Här kan vi inte ens undersöka attityder i den muslimska befolkningen. Vi vet att inom den här religiösa gruppen finns strömningar som är mer radikala. Det hade inte varit fel för samhället att få en uppfattning hur utbrett det är, säger Jimmie Åkesson till SvD.

Tidningen ifrågasätter varför just muslimer ska kartläggas.

– Det hade varit bra om det går att göra på ett sätt som inte kränker en hel grupp. Det ligger i hela gruppens intresse att göra det så att debatten kan utgå från fakta i stället för fördomar, säger Åkesson till SvD.

Kan vara olagligt

Enbart det faktum att Jimmie Åkesson pratar om muslimer som en enda grupp får den rättsexpert som Expressen talat med att reagera. Personer som innebär ett hot mot samhället, till exempel genom terrorism eller brottslighet, får dock föras in i ett så kallat spaningsregister.

– Då får man registrera folk som har den typen av åsikter, folk som hotar att döda statsministern eller spränga Globen. Men att registrera muslimer, det ifrågasätter jag. Man får inte registrera människor efter politisk eller religiös tillhörighet. Muslim är inte ett homogent begrepp, de kan ha lika många olika trosuppfattningar som kristna, säger Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt, efter att ha läst artikeln i SvD.

Thed Adelswärd säger att Jimmie Åkesson inte utvecklat hur en sådan kartläggning skulle gå till, men att det är olagligt om tanken är att registrera muslimer för att de är just muslimer.

Det skulle bryta mot lagen både i regeringsformen och i Europakonventionen, säger han.

– Det låter som en konstig tanke att det skulle vara genomförbart. Det är klart att man kan utreda att göra vad som helst i hela världen, men han kan inte registrera någon enbart på grund av politisk eller religiös tillhörighet, säger Thed Adelswärd.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) låter via sin pressekreterare Fredrik Persson hälsa att han inte tänker kommentera uttalandet under kvällen, utan ber att få återkomma i ärendet i morgon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.