Sekvens ur övningsfilmen med Jimmie Åkesson där även Erik Ullenhag syns på bilden. Foto: MSBSekvens ur övningsfilmen med Jimmie Åkesson där även Erik Ullenhag syns på bilden. Foto: MSB
Sekvens ur övningsfilmen med Jimmie Åkesson där även Erik Ullenhag syns på bilden.  Foto: MSB
Sekvens ur övningsfilmen med nazister – som följer direkt på sekvensen med Jimmie Åkesson. Foto: MSBSekvens ur övningsfilmen med nazister – som följer direkt på sekvensen med Jimmie Åkesson. Foto: MSB
Sekvens ur övningsfilmen med nazister – som följer direkt på sekvensen med Jimmie Åkesson. Foto: MSB

Åkesson jämställs med nazister i myndighetsfilm

Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har publicerat en övningsfilm där SD-ledaren Jimmie Åkesson jämställs med nazister från Nordiska motståndsrörelsen.

– Skandalöst och djupt obehagligt, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Den drygt fem minuter långa filmen publicerades på MSB:s Youtubekonto den 15 januari i år och används under myndighetens samverkansövning SAMÖ 2018. 

Representanter från bland annat regeringskansliet, riksdagen, försvarsmakten, försvarshögskolan, SOS Alarm AB och Lantmäteriet deltar i övningen som genomförs vid fem tillfällen under våren. Enligt projektledaren Torbjörn Jonsson har övningen – som pågår under tre vardagar vid varje tillfälle – syftet att "öka kunskapen om och förståelsen för regelverk, samlade lägesbilder, informationsdelning samt larm och uppstart". 

Filmen, som på Youtube försetts med texten "OBS! Innehållet är inte på riktigt. Detta är en övningsfilm", inleds med att en berättarröst konstaterar: 

"Sverige – ett neutralt land utan internationell hotbild. Den beskrivningen stämmer inte längre."

Jimmie Åkesson.Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT

MSB: "Populistiska krafter stärks"

Enligt berättarrösten i filmen utsattes svenska folket 2014, via olika medier, för desinformation och vilseledande fakta – påverkanskampanjer som indirekt kan spåras till "den potentiella motståndaren", enligt MSB:

"Som en konsekvens av desinformationskampanjen polariseras den politiska arenan, och populistiska politiska krafter stärks", uppger MSB – samtidigt som det visas bilder på SD-ledaren Jimmie Åkesson, hämtade från en debatt i SVT med Erik Ullenhag, och nazister från organisationen Nordiska motståndsrörelsen. 

När Expressen informerar Jimmie Åkesson om filmen på fredagseftermiddagen reagerar han starkt. 

– Det är helt skandalöst, men tyvärr ännu ett tecken på att debatten om "påverkan" och så kallade "fake news" har udden riktad mot riksdagens oppositionsparti. Det är en obehaglig utveckling inför valet. 

– Ska vi tolka detta som att MSB ser som sin uppgift att motarbeta SD i valrörelsen? Det är djupt obehagligt.

Expressen har sökt MSB:s projektledare Torbjörn Jonsson, men hittills utan resultat.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag