Åkesson jämställs med nazister i myndighetsfilm

Sekvens ur övningsfilmen med Jimmie Åkesson där även Erik Ullenhag syns på bilden.
Foto: MSB
Sekvens ur övningsfilmen med nazister – som följer direkt på sekvensen med Jimmie Åkesson.
Foto: MSB

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har publicerat en övningsfilm där SD-ledaren Jimmie Åkesson jämställs med nazister från Nordiska motståndsrörelsen.

– Skandalöst och djupt obehagligt, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Den drygt fem minuter långa filmen publicerades på MSB:s Youtubekonto den 15 januari i år och används under myndighetens samverkansövning SAMÖ 2018. 

Representanter från bland annat regeringskansliet, riksdagen, försvarsmakten, försvarshögskolan, SOS Alarm AB och Lantmäteriet deltar i övningen som genomförs vid fem tillfällen under våren. Enligt projektledaren Torbjörn Jonsson har övningen – som pågår under tre vardagar vid varje tillfälle – syftet att "öka kunskapen om och förståelsen för regelverk, samlade lägesbilder, informationsdelning samt larm och uppstart". 

Filmen, som på Youtube försetts med texten "OBS! Innehållet är inte på riktigt. Detta är en övningsfilm", inleds med att en berättarröst konstaterar: 

"Sverige – ett neutralt land utan internationell hotbild. Den beskrivningen stämmer inte längre."

Jimmie Åkesson.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT

MSB: "Populistiska krafter stärks"

Enligt berättarrösten i filmen utsattes svenska folket 2014, via olika medier, för desinformation och vilseledande fakta – påverkanskampanjer som indirekt kan spåras till "den potentiella motståndaren", enligt MSB:

"Som en konsekvens av desinformationskampanjen polariseras den politiska arenan, och populistiska politiska krafter stärks", uppger MSB – samtidigt som det visas bilder på SD-ledaren Jimmie Åkesson, hämtade från en debatt i SVT med Erik Ullenhag, och nazister från organisationen Nordiska motståndsrörelsen. 

När Expressen informerar Jimmie Åkesson om filmen på fredagseftermiddagen reagerar han starkt. 

– Det är helt skandalöst, men tyvärr ännu ett tecken på att debatten om "påverkan" och så kallade "fake news" har udden riktad mot riksdagens oppositionsparti. Det är en obehaglig utveckling inför valet. 

– Ska vi tolka detta som att MSB ser som sin uppgift att motarbeta SD i valrörelsen? Det är djupt obehagligt.

Expressen har sökt MSB:s projektledare Torbjörn Jonsson, men hittills utan resultat.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.