Jimmie Åkesson ihop med Lars Isovaara för två år sedan. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Jimmie Åkesson ihop med Lars Isovaara för två år sedan. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Åkesson: Jag vet inte vad som har hänt

Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill inte kommentera Lars Isovaaras misstänkt rasistiska och nedsättande förolämpning mot riksdagsvakten.

– Vad som har sagts där i detalj det vet inte jag, säger Jimmie Åkesson till TT.

Expressen avslöjade under onsdagen att Lars Isovaara har polisanmälts av två poliser efter att han förolämpat en riksdagsvakt med misstänkt rasistiska och nedsättande kommentarer. Händelsen ska ha inträffat under natten mot onsdagen.

Lars Isovaara ska bland annat ha sagt till vakten att han inte vill ha "med såna som honom att göra", gjort grymtljud mot vakten och spottat i luften, enligt kommissarie Torsten Stålnacke.

Lars Isovaara sa under onsdagseftermiddagen att han upplevde att han under natten sa "jag är så trött på det här invandrarsamhället".

Utsatt för rån

Expressen.se har sökt Jimmie Åkesson men han vill, enligt sin pressekreterare Linus Bylund, inte kommentera saken för Expressen.se.

Jimmie Åkesson har däremot gjort en intervju med TT. Där vill han inte ge något konkret svar på hur han ser på händelsen.

– Vad som hänt är att Lars Isovaara har blivit utsatt för ett rån utanför riksdagen. Vad som därefter hänt råder det olika uppfattningar om, och jag vet inte vad som har hänt, säger Åkesson till TT.

Men Isovaara säger själv till TT att han sagt till vakten att han är så trött på invandrarsamhället.

– Jag vet inte vad som har hänt under det här rånet eller vad som har sagts därefter, så därför vet jag det jag vet, och det jag har förstått just nu är att Lars Isovaara utsatts för ett rån eller en grov stöld utanför riksdagen. Och sen har det hänt något därefter, och vad som har sagts där i detalj det vet inte jag, säger Åkesson.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger till Expressen.se att han inte ser något rasistiskt i det som Lars Isovaara sa till riksdagsvakten.

– Det sker i en kontext där han blivit rånad av två män som han uppfattar kommer från Mellanöstern eller liknande. Han är i ett tillstånd där han är chockad. Det är naturligtvis väldigt olämpligt, säger Linus Bylund.

Men var det rasistiskt sagt, oavsett om han var chockad?

– Rasism handlar om att man vill göra olika lagar och regler för människor efter deras etniska ursprung. Jag kan inte läsa in något sådant i det här.

Så du tycker inte att det var rasistiskt?

– Det är direkt olämpligt att förolämpa människor, oavsett om man anser att de är tjockisar, dvärgar, rödhåriga, fula eller invandrare.

Linus Bylund vill inte svara på vad Lars Isovaaras kommentarer till riksdagsvakten kommer att få för konsekvenser:

– Det är naturligtvis olämpligt, men i övrigt vet jag inte vad det skulle kunna få för följder.

 

Förnekar grymtljuden

Sverigedemokraterna publicerade senare under eftermiddagen ett pressmeddelande om rånet mot Lars Isovaara och händelsen efteråt:

"Lars Isovaara minns inte de exakta orden men har förklarat för partiet att det var något i stil med "Jag orkar inte med det här invandrarsamhället" samtidigt som han avböjde hjälp från vakten då han i sitt chocktillstånd enbart kände sig trygg i polisernas närhet."

Men partiet förnekar att Lars Isovaara skulle ha gjort grymtljud mot vakten:

"Det har förekommit uppgifter i media om att Isovaara ska ha gjort förolämpande ljud. Isovaara tillbakavisar detta och förklarar det med han grät och snyftade. Isovaara har under dagen försökt få tillstånd ett möte med vakten för att be om ursäkt för det inträffade."

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag