Åkesson: "Jag känner mig inte förnedrad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jimmie Åkesson är tillbaka i offentligheten efter sex månaders sjukskrivning - men berättar själv att han inte är helt återställd. "Jag har sagt att jag tar det lugnt, det går inte annars. Jag vågar inte det, det är bara dumt", säger SD-ledaren i en exklusiv intervju med Expressens Niklas Svensson.
Foto: Suvad Mrkonjic
Jimmie Åkesson tar emot Expressen hemma i villan. Uteplatsen på lilla bilden har han snickrat själv - en sysselsättning han kan tänka sig att ägna mer tid åt i framtiden. "Jag vill vara inblandad i något som är påtagligt, kanske bygga hus", säger han om livet när han lämnar politiken.
Foto: Suvad Mrkonjic
I fredags blev SD-ledaren intervjuad i "Skavlan" i SVT. Intervjun blev väldigt uppmärksammad.
Foto: SVT
Om sitt spelberoende säger han: '' Om man ska se det i ett större sammanhang är det inte mitt största problem, jag har haft värre problem. Men det hänger ihop så klart."
Foto: Suvad Mrkonjic
Efter sex månaders sjukskrivning är Jimmie Åkesson tillbaka i tjänst.
Foto: Suvad Mrkonjic

SÖLVESBORG. Efter sex månaders sjukskrivning är Jimmie Åkesson tillbaka i tjänst.

Han kommenterar bland annat sin omdiskuterade medverkan hos Fredrik Skavlan i SVT förra veckan:

- Jag känner mig inte särskilt förnedrad.

Expressen mötte honom i bostaden i Sölvesborg för en stor exklusiv intervju som publiceras i sin helhet i morgon.

Klockan var 13 på onsdagen när SD-ledaren tog emot i sin bostad, en villa i ett bostadsområde i centrala Sölvesborg i Blekinge. Presschefen Henrik Vinge, som tog tåget till Sölvesborg redan under tisdagen, satt med under hela intervjun och bandade den själv med sin bandspelare.

Jimmie Åkessons medarbetare kontaktade redan förra veckan Expressens reporter och föreslog tid och plats för en timslång exklusiv intervju.

Redan nu publiceras den del av intervjun som handlar om Jimmie Åkessons omdiskuterade medverkan hos Fredrik Skavlan i SVT i fredags och i morgon publiceras intervjun i sin helhet i tidningen och på nätet.

Frågor om Skavlan

En del av frågorna kom självklart att gälla Skavlan-intervjun - som både hyllats och kritiserats. Bland de som varit mest kritiska finns Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund som i ett mejl till den norska tidningen Dagbladet kallat programledaren Fredrik Skavlan för ”en lydig hund” som ”uppenbarligen saknar både heder och yrkesstolthet”.

Varför valde du att ställa upp hos Fredrik Skavlan?

- Det kändes som rätt forum för den berättelsen som jag skulle ge. Det går inte att prata om de här sakerna i Agenda på samma sätt, eller i Aktuellt. Det måste vara i en annan miljö och en annan profil. Det kändes ganska naturligt. Det kändes rätt.

Du valde själv det?

- Ja, det får man väl ändå säga att jag gjorde.

Som förväntat

Hur tycker du att det gick?

- Det gick väl ungefär som jag hade förväntat mig. Sen har det blivit väldiga reaktioner efter det. Och jag vet inte vad det beror på. Men för mig skilde den intervjun inte sig så mycket från andra intervjuer jag varit med i. Det kan vara det som fått folk att reagera, man hade kanske hoppats att man skulle få se något annat för en gångs skull, och inte bara att man ska kommentera andras citat.

Men det blev ändå egentligen som du hade tänkt dig?

- Ja, som jag hade förväntat mig. Fredrik Skavlan är nog genuint intresserad av människor, och jag tror att han… det är det som är grunden till hans framgång, men att han och redaktionen hade en ganska stark press på sig eftersom man fick kritik redan på förhand för att jag skulle vara med. Man måste föregripa den kritiken.

Ångrar du att du var med?

- Nej, absolut inte. Det är ju ett bra sammanhang att vara med i, såklart, och det var viktigt för mig att testa om jag kunde sitta där hela intervjun eller vad som skulle hända. Men det kändes bra och det kändes bra efteråt också.

Er vice partiledare Jonas Åkerlund kallar Fredrik Skavlan för en lydig hund som saknar både heder och yrkesstolthet. Vad säger du om den beskrivningen?

- Den får stå för honom. Som jag sa: Jag tror att om Fredrik Skavlan helt själv hade fått styra den här intervjun så tror jag att den hade sett lite annorlunda ut, men det är bara vad jag själv tror.

Jonas Åkerlund säger också att det är uppenbart att SVT ville att han skulle förnedra dig. Håller du med om det?

- Jag känner mig inte särskilt förnedrad. För mig var det som vilken intervju som helst, och det är väl det som har upprört många - man hade kanske förväntat sig något annat i det programmet. Jämför man med hur andra partiledare har hanterats av Fredrik Skavlan så har det sett lite annorlunda ut. Det har inte varit så kritiskt, utan mer handlat om vilka hockeylag man tycker är bra. Men det är som det är.

"Något slags rekord"

Hur ser du på att det här programmet har anmälts till Granskningsnämnden mer än 300 gånger?

- Det måste vara någon slags rekord, nästan. Vi får väl se. Även i Norge har det ju blivit reaktioner.

Var det något du inte fick sagt i programmet, något du hade velat prata om?

- Intervjun var ungefär dubbelt så lång som det som sen visades. Det var ganska nerklippt. Men jag är lite osäker på vad som faktiskt visades i själva sändningen.

Gör som de själva vill

Hur ser du på att de klippte bort så mycket?

- Det vet man ju innan man ställer upp att det här är deras produkt och att de ska göra ett program av det här. De använder materialet som de själva vill. Man kan tycka vad man vill om det, men så är det. Jag tycker inte att det är schysst, men så är det ju.

På vilket sätt är det inte schysst?

- Det beror på hur man klipper det här och vad man väljer ut, och i vilken ordning man klipper ihop frågor.

Kände du att det var klippt på ett tveksamt sätt?

- Nej, det blev helt okej utifrån vad jag kände efteråt, faktiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.