Jimmie Åkesson hösttalar på Ungsvenskarna SDU:s förbundskonvent under lördagen. Foto: Sven LindwallJimmie Åkesson hösttalar på Ungsvenskarna SDU:s förbundskonvent under lördagen. Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson hösttalar på Ungsvenskarna SDU:s förbundskonvent under lördagen.  Foto: Sven Lindwall
Konventet är det första sedan ledningen bröt med tidigare ungdomsförbundet SDU. Även Tobias Andersson, ordförande för Ungsvenskarna, kommer att tala. Foto: Sven LindwallKonventet är det första sedan ledningen bröt med tidigare ungdomsförbundet SDU. Även Tobias Andersson, ordförande för Ungsvenskarna, kommer att tala. Foto: Sven Lindwall
Konventet är det första sedan ledningen bröt med tidigare ungdomsförbundet SDU. Även Tobias Andersson, ordförande för Ungsvenskarna, kommer att tala. Foto: Sven Lindwall

Åkesson hösttalar på Ungsvenskarnas konvent

Publicerad

Jimmie Åkesson utesluter inte att SD blir största parti efter valet 2018.

– Min bedömning är att vi har en potential att åtminstone vara ett parti som får 30 procent, säger han under sitt hösttal på Ungsvenskarnas förbundskonvent.

Nästa stora strid för partiet blir en minskad anhöriginvandring.

I helgen samlas Ungsvenskarna SDU för sitt första förbundskonvent i Bro, norr om Stockholm där även Jimmie Åkesson höll sitt hösttal på lördagen.

Åkesson har haft medvind i opinionen under hösten och när han klev upp på scenen förutspådde han att SD har chans att växa ytterligare.

– Opinionsmätningar kan vara minst lika dåliga i Sverige som de har varit i USA, jag utesluter inte att vi blir största parti 2018, säger han under talet.

Efteråt utvecklade han sina tankar:

– Min bedömning är att vi har en potential att åtminstone vara ett parti som får 30 procent. Jag tror att det är fullt möjligt att hamna någonstans i spannet mellan 20 och 30 procent i nästa val och att vi därmed har möjlighet att bli största parti. Men för oss är det viktigaste att få inflytande och kunna förändra samhället i vår riktning.

Minskad anhöriginvandring nästa strid

En minskad anhöriginvandring kommer att bli nästa stora strid för partiet, enligt Åkesson.

– Vi måste få regering och de övriga partierna att agera i tid, inte vänta tills dess att det är försent, säger han under talet.

Reglerna för anhöriginvandring skärptes redan under förra hösten, när asylpolitiken stramades åt, men detta är inte nog enligt Jimmie Åkesson.

SD-ledaren säger sig ha svårt för det rådande debattklimatet, där journalister sätter dagordningen för de politiska frågor som ställs. Det är något han även tog upp debatten mot MP-ledaren Gustav Fridolin i Expressen TV i veckan.

Därför bjuder han in de övriga partiledarna till sakpolitiskt inriktade debatter.

– Vi lanserar det vi kallar för Sverigesamtalet. Det syftar till att bjuda in de andra partiledarna till debatter där vi till exempel väljer två ämnen var och diskuterar tillsammans, säger Åkesson.

"Bra relation till Ungsvenskarna"

Ungsvenskarnas förbundskonvent, där Åkesson höll sitt tal, är det första som hålls sedan partiet bröt med det tidigare ungdomsförbundet SDU 2015. I samband med detta bildades det nya ungdomsförbundet Ungsvenskarna.

Brytningen kom efter att det tidigare ungdomsförbundet SDU valt Jessica Ohlson till ny ordförande. Hon vann striden mot Tobias Andersson som nu alltså är Ungsvenskarnas ordförande.

Det tidigare bråket mellan SDU och partiet har handlat om att ungdomsförbundet vägrat ställa upp på de ideologiska riktlinjer som partiets medlemmar velat enas kring. Åkesson menar att relationen med det nya ungdomsförbundet är god.

– Det känns som en bra relation. Ungsvenskarna är fortfarande en väldigt ny rörelse, de har egentligen precis börjat förbereda en politik och det här är första gånge man träffas på en nationell nivå sedan man bildades, säger Jimmie Åkesson.

Går på SD:s linje om Nato

Ungsvenskarna är inte ett fristående ungdomsförbund. De delegater som ska fatta beslut har utsetts av ledningen centralt, men man har rätt att göra inspel till partiet.

Ett exempel på ett sådant är en Nato-vänlig motion där man föreslår att Sverige utökar sitt partnerskap med militäralliansen Nato.

Motionen har lagts fram av Ungsvenskarnas försvars- och säkerhetspolitiska arbetsgrupp och går på tvärs mot Ungsvenskarnas förbundsledning och moderpartiet.

– Jag har yrkat på avslag, men jag vet att det finns ett stort stöd för ett svenskt Nato-medlemskap och jag vågar inte säga hur det kommer att sluta, säger Ungsvenskarnas förbundsordförande Tobias Andersson.

– Debatten för eller emot Nato finns inom de stora partierna, jag tycker inte att det är konstigt, jag tycker att det är sunt. Partiet är väldigt tydligt i sitt ställningstagande, vi är för alliansfrihet men mot Nato-medlemskap, säger Jimmie Åkesson.

Senare under lördagskvällen kom besked om att Ungsvenskarna går på moderpartiets linje i Nato-frågan.

Ungsvenskarna beslutade att införliva punkterna som röstas igenom in i moderpartiets politik och vill i likhet med Sverigedemokraterna arbeta för att få till stånd en folkomröstning om Nato-medlemskap.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag