Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson hösttalar på Ungsvenskarnas konvent

Jimmie Åkesson hösttalar på Ungsvenskarna SDU:s förbundskonvent under lördagen. Foto: Sven Lindwall
Konventet är det första sedan ledningen bröt med tidigare ungdomsförbundet SDU. Även Tobias Andersson, ordförande för Ungsvenskarna, kommer att tala.Foto: Sven Lindwall

Jimmie Åkesson utesluter inte att SD blir största parti efter valet 2018.

– Min bedömning är att vi har en potential att åtminstone vara ett parti som får 30 procent, säger han under sitt hösttal på Ungsvenskarnas förbundskonvent.

Nästa stora strid för partiet blir en minskad anhöriginvandring.

I helgen samlas Ungsvenskarna SDU för sitt första förbundskonvent i Bro, norr om Stockholm där även Jimmie Åkesson höll sitt hösttal på lördagen.

Åkesson har haft medvind i opinionen under hösten och när han klev upp på scenen förutspådde han att SD har chans att växa ytterligare.

– Opinionsmätningar kan vara minst lika dåliga i Sverige som de har varit i USA, jag utesluter inte att vi blir största parti 2018, säger han under talet.

Efteråt utvecklade han sina tankar:

– Min bedömning är att vi har en potential att åtminstone vara ett parti som får 30 procent. Jag tror att det är fullt möjligt att hamna någonstans i spannet mellan 20 och 30 procent i nästa val och att vi därmed har möjlighet att bli största parti. Men för oss är det viktigaste att få inflytande och kunna förändra samhället i vår riktning.

Minskad anhöriginvandring nästa strid

En minskad anhöriginvandring kommer att bli nästa stora strid för partiet, enligt Åkesson.

– Vi måste få regering och de övriga partierna att agera i tid, inte vänta tills dess att det är försent, säger han under talet.

Reglerna för anhöriginvandring skärptes redan under förra hösten, när asylpolitiken stramades åt, men detta är inte nog enligt Jimmie Åkesson.

SD-ledaren säger sig ha svårt för det rådande debattklimatet, där journalister sätter dagordningen för de politiska frågor som ställs. Det är något han även tog upp debatten mot MP-ledaren Gustav Fridolin i Expressen TV i veckan.

Därför bjuder han in de övriga partiledarna till sakpolitiskt inriktade debatter.

– Vi lanserar det vi kallar för Sverigesamtalet. Det syftar till att bjuda in de andra partiledarna till debatter där vi till exempel väljer två ämnen var och diskuterar tillsammans, säger Åkesson.

"Bra relation till Ungsvenskarna"

Ungsvenskarnas förbundskonvent, där Åkesson höll sitt tal, är det första som hålls sedan partiet bröt med det tidigare ungdomsförbundet SDU 2015. I samband med detta bildades det nya ungdomsförbundet Ungsvenskarna.

Brytningen kom efter att det tidigare ungdomsförbundet SDU valt Jessica Ohlson till ny ordförande. Hon vann striden mot Tobias Andersson som nu alltså är Ungsvenskarnas ordförande.

Det tidigare bråket mellan SDU och partiet har handlat om att ungdomsförbundet vägrat ställa upp på de ideologiska riktlinjer som partiets medlemmar velat enas kring. Åkesson menar att relationen med det nya ungdomsförbundet är god.

– Det känns som en bra relation. Ungsvenskarna är fortfarande en väldigt ny rörelse, de har egentligen precis börjat förbereda en politik och det här är första gånge man träffas på en nationell nivå sedan man bildades, säger Jimmie Åkesson.

Går på SD:s linje om Nato

Ungsvenskarna är inte ett fristående ungdomsförbund. De delegater som ska fatta beslut har utsetts av ledningen centralt, men man har rätt att göra inspel till partiet.

Ett exempel på ett sådant är en Nato-vänlig motion där man föreslår att Sverige utökar sitt partnerskap med militäralliansen Nato.

Motionen har lagts fram av Ungsvenskarnas försvars- och säkerhetspolitiska arbetsgrupp och går på tvärs mot Ungsvenskarnas förbundsledning och moderpartiet.

– Jag har yrkat på avslag, men jag vet att det finns ett stort stöd för ett svenskt Nato-medlemskap och jag vågar inte säga hur det kommer att sluta, säger Ungsvenskarnas förbundsordförande Tobias Andersson.

– Debatten för eller emot Nato finns inom de stora partierna, jag tycker inte att det är konstigt, jag tycker att det är sunt. Partiet är väldigt tydligt i sitt ställningstagande, vi är för alliansfrihet men mot Nato-medlemskap, säger Jimmie Åkesson.

Senare under lördagskvällen kom besked om att Ungsvenskarna går på moderpartiets linje i Nato-frågan.

Ungsvenskarna beslutade att införliva punkterna som röstas igenom in i moderpartiets politik och vill i likhet med Sverigedemokraterna arbeta för att få till stånd en folkomröstning om Nato-medlemskap.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.