Jimmie Åkesson har tillsammans med Marcus Öhrn gjort en cover på en Ultima Thule-låt. Inspelningen släpps nu som singel. Foto: Anna-Karin NilssonJimmie Åkesson har tillsammans med Marcus Öhrn gjort en cover på en Ultima Thule-låt. Inspelningen släpps nu som singel. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson har tillsammans med Marcus Öhrn gjort en cover på en Ultima Thule-låt. Inspelningen släpps nu som singel. Foto: Anna-Karin Nilsson
Tidigare i år spelade Ultima Thule på Jimmie Åkesson på hans och Louise Erixons kräftskiva.Tidigare i år spelade Ultima Thule på Jimmie Åkesson på hans och Louise Erixons kräftskiva.
Tidigare i år spelade Ultima Thule på Jimmie Åkesson på hans och Louise Erixons kräftskiva.

Åkesson gör en cover på Ultima Thule-låt

Publicerad

Först poserade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med det nationalistiska bandet Ultima Thule.

Nu släpper han en singel på bandets låt.

– Finns ingen extremism i Ultima Thules texter, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Nu är det en dryg månad sedan Kvällsposten berättade om att det nationalistiska bandet spelade på Jimmie Åkessons kräftskiva. Där SD-ledaren också poserade tillsammans med bandets medlemmar.

Nu släpper Jimmie Åkesson en singel. En cover på Ultima Thules låt "Fädernesland" där han spelar piano och Marcus Örhn sjunger.

Singeln säljs på en sida med vit makt-musik, exempelvis Midgårds söner.

Du sjunger en cover på Ultima Thules Fädernesland. Ultima Thule har ju haft en koppling till vit makt-rörelsen. Hur ser du på det här i dag?

– Den kopplingen är ungefär densamma som vi beskylls för. Och då har väl gjort lite samma resa som vi där de har distanserat sig. Samtidigt är det väldigt tydligt när man läser Ultima Thules texter finns det ingen extremism i det överhuvudtaget. Det är nationalromantik, man för vidare kulturarvet genom att göra covers på svenska visor, Evert Taube och annat, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

"De gjorde misstag för 30 år sedan"

– Visst, det är möjligt att de gjorde misstag för 30 år sen när de var i 20-årsåldern. Det vet inte jag för jag var inte så gammal själv då. Men jag tycker inte att det är särskilt relevant det är ju i så fall de texter som de förmedlar, fortsätter Åkesson.

När Ultima Thule bildades på 1980-talet var de ett av de mer kända banden på scenen för vit makt-musik. I dag räknas bandet in i genren vikingarock som påminner om vit makt-musik men vars texter inte innehåller någon uttalad rasism.

I stället kretsar Ultima Thules låtar kring "hyllningar av vikingar, gamla kungar och krigare", enligt Expo.

"Soundtracket till 90-talets högervåg"

Enligt Expos chefredaktör Daniel Pohl råder det inga tvivel var gruppen har sin hemvist.

– Man kan se det som att cirkeln är sluten. Ultima Thule fick under början av sin karriär stor hjälp av organisationen Bevara Sverige Svenskt, en organisation som sedermera blev Sverigedemokraterna. De är soundtracket till 90-talets högervåg. Åkesson har tidigare förklarat vilken betydelse bandet hade för hans politiska uppvaknande, så det här är ingen överraskning, har Daniel Pohl tidigare sagt till Kvällsposten.

Åkesson tonar ned samarbetet

Jimmie Åkesson tonar ned samarbetet med gruppen. Men han kunde även tidigare i år synas i ett Youtubeklipp där han spelade gruppens låtar.

– Jag medverkar på den här skivan tillsammans med gamle Noice-sångaren Marcus Öhrn som sjunger här och han har ett band som heter Bedårande barn. Huruvida han tycker att jag är permanent medlem eller inte får han svara på. Men jag tycker att det var ett kul projekt som jag hoppade på, avslutar Jimmie Åkesson.

Enligt Nyheter 24 ska Ultima Thule ha sagt att de lämnat nationalismen bakom sig. Men granskningar har visat att bandet på 2000-talet figurerat i nationalistiska rörelser flera gånger.

Ultima Thule gjorde nyinspelningar på gamla låtar nyligen. Omslaget där en vikingaliknande figur håller upp en skylt, påminner om en gammal sverigedemokratisk affisch med budskapet "Bevara Sverige svenskt", rapporterar Nyheter 24.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag