Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson gör en cover på Ultima Thule-låt

Jimmie Åkesson har tillsammans med Marcus Öhrn gjort en cover på en Ultima Thule-låt. Inspelningen släpps nu som singel. Foto: Anna-Karin Nilsson
Tidigare i år spelade Ultima Thule på Jimmie Åkesson på hans och Louise Erixons kräftskiva.

Först poserade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med det nationalistiska bandet Ultima Thule.

Nu släpper han en singel på bandets låt.

– Finns ingen extremism i Ultima Thules texter, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Nu är det en dryg månad sedan Kvällsposten berättade om att det nationalistiska bandet spelade på Jimmie Åkessons kräftskiva. Där SD-ledaren också poserade tillsammans med bandets medlemmar.

Nu släpper Jimmie Åkesson en singel. En cover på Ultima Thules låt "Fädernesland" där han spelar piano och Marcus Örhn sjunger.

Singeln säljs på en sida med vit makt-musik, exempelvis Midgårds söner.

Du sjunger en cover på Ultima Thules Fädernesland. Ultima Thule har ju haft en koppling till vit makt-rörelsen. Hur ser du på det här i dag?

– Den kopplingen är ungefär densamma som vi beskylls för. Och då har väl gjort lite samma resa som vi där de har distanserat sig. Samtidigt är det väldigt tydligt när man läser Ultima Thules texter finns det ingen extremism i det överhuvudtaget. Det är nationalromantik, man för vidare kulturarvet genom att göra covers på svenska visor, Evert Taube och annat, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

"De gjorde misstag för 30 år sedan"

– Visst, det är möjligt att de gjorde misstag för 30 år sen när de var i 20-årsåldern. Det vet inte jag för jag var inte så gammal själv då. Men jag tycker inte att det är särskilt relevant det är ju i så fall de texter som de förmedlar, fortsätter Åkesson.

När Ultima Thule bildades på 1980-talet var de ett av de mer kända banden på scenen för vit makt-musik. I dag räknas bandet in i genren vikingarock som påminner om vit makt-musik men vars texter inte innehåller någon uttalad rasism.

I stället kretsar Ultima Thules låtar kring "hyllningar av vikingar, gamla kungar och krigare", enligt Expo.

"Soundtracket till 90-talets högervåg"

Enligt Expos chefredaktör Daniel Pohl råder det inga tvivel var gruppen har sin hemvist.

– Man kan se det som att cirkeln är sluten. Ultima Thule fick under början av sin karriär stor hjälp av organisationen Bevara Sverige Svenskt, en organisation som sedermera blev Sverigedemokraterna. De är soundtracket till 90-talets högervåg. Åkesson har tidigare förklarat vilken betydelse bandet hade för hans politiska uppvaknande, så det här är ingen överraskning, har Daniel Pohl tidigare sagt till Kvällsposten.

Åkesson tonar ned samarbetet

Jimmie Åkesson tonar ned samarbetet med gruppen. Men han kunde även tidigare i år synas i ett Youtubeklipp där han spelade gruppens låtar.

– Jag medverkar på den här skivan tillsammans med gamle Noice-sångaren Marcus Öhrn som sjunger här och han har ett band som heter Bedårande barn. Huruvida han tycker att jag är permanent medlem eller inte får han svara på. Men jag tycker att det var ett kul projekt som jag hoppade på, avslutar Jimmie Åkesson.

Enligt Nyheter 24 ska Ultima Thule ha sagt att de lämnat nationalismen bakom sig. Men granskningar har visat att bandet på 2000-talet figurerat i nationalistiska rörelser flera gånger.

Ultima Thule gjorde nyinspelningar på gamla låtar nyligen. Omslaget där en vikingaliknande figur håller upp en skylt, påminner om en gammal sverigedemokratisk affisch med budskapet "Bevara Sverige svenskt", rapporterar Nyheter 24.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!