Åkesson glömde bort andra världskriget

Jimmie Åkesson skrev om att Norden hade haft 200 år av fred.
Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Debattartikeln från DN – med den "otydliga formuleringen".
Foto: Dagens Nyheter

Jimmie Åkesson och SD-toppen Aron Emilsson glömde bort andra världskriget.

På DN Debatt skrev de att Norden haft fred i 200 år – sen togs formuleringen bort.

– Det var lite otydligt formulerat, säger Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna.

På Dagens Nyheters debattsida på måndagen skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, tillsammans med SD-riksdagsledamoten Aron Emilsson att Sverige borde jobba för en gemensam gräns för Norden.

Bland annat skriver SD-topparna att de nordiska länderna står bland världens mest framstående välfärdssamhällen. Trots det låga invånarantalet har länderna åstadkommit stabila ekonomier och stark innovationskraft, skriver Åkesson och Emilsson vidare – och skriver att regionen haft fred i 200 år. Det trots att det bara är Sverige som haft en så långvarig fred.

Alla övriga länder i Norden bortsett från Sverige var bland annat med i andra världskriget, med slut 1945.

Drygt elva timmar efter publiceringen ändrades den på DN:s hemsida. Då togs delen om Nordens 200-åriga fred bort.

– Det var en läsare som hörde av sig och påpekade det. Vi borde ha sett det också, men det var en läsare som hörde av sig. Svaret är väl 70 år, så det blev 130 år fel, säger Nils Öhman, redaktör för DN Debatt.

"Tyckte att vi skulle stryka det"

Efter att läsaren hört av sig till debattredaktionen på DN tog de kontakt med SD-skribenterna.

– Vi meddelade dem och sa att det där var fel och frågade om de hade någon annan synpunkt, och det hade de ju inte. Så vi strök bara det. De tyckte bara att jag skulle stryka det, säger Öhman.

Både Danmark och Norge ockuperades av Nazityskland under andra världskriget. Efter den tyska kapitulationen 1945 ockuperade Sovjetunionen den danska ön Bornholm i ytterligare ett år. Under kriget ockuperades Island av Storbritannien och USA – samtidigt stred Finland mot Sovjet.

– Det gäller Sverige, men det var lite otydligt formulerat och det framstår som att det gäller de övriga nordiska länderna också. Då strök vi den bisatsen, så att det inte blir otydligt, säger Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna.

– Det är fråga om att man har formulerat sig lite dåligt. Vi inbördes i Norden har ju haft fred i 200 år. Inbördes har vi inte haft den typen av konflikter, men det var lätt att missförstå.

Expressen har sökt Jimmie Åkesson och Aron Emilsson.

Meningen med 200-årsfelet

"Våra 26 miljoner invånare utgör en ringa del av Europas och världens befolkning, men tillsammans har vi åstadkommit starka, stabila ekonomier, 200 år av fred, stark innovationskraft och en nordisk välfärdsmodell med gott renommé världen över. Vi har helt enkelt mycket att vara stolta över."

Källa: DN Debatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.