Jimmie Åkesson skrev om att Norden hade haft 200 år av fred. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLJimmie Åkesson skrev om att Norden hade haft 200 år av fred. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Jimmie Åkesson skrev om att Norden hade haft 200 år av fred. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Debattartikeln från DN – med den "otydliga formuleringen". Foto: Dagens NyheterDebattartikeln från DN – med den "otydliga formuleringen". Foto: Dagens Nyheter
Debattartikeln från DN – med den "otydliga formuleringen". Foto: Dagens Nyheter

Åkesson glömde bort andra världskriget

Publicerad

Jimmie Åkesson och SD-toppen Aron Emilsson glömde bort andra världskriget.

På DN Debatt skrev de att Norden haft fred i 200 år – sen togs formuleringen bort.

– Det var lite otydligt formulerat, säger Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna.

På Dagens Nyheters debattsida på måndagen skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, tillsammans med SD-riksdagsledamoten Aron Emilsson att Sverige borde jobba för en gemensam gräns för Norden.

Bland annat skriver SD-topparna att de nordiska länderna står bland världens mest framstående välfärdssamhällen. Trots det låga invånarantalet har länderna åstadkommit stabila ekonomier och stark innovationskraft, skriver Åkesson och Emilsson vidare – och skriver att regionen haft fred i 200 år. Det trots att det bara är Sverige som haft en så långvarig fred.

Alla övriga länder i Norden bortsett från Sverige var bland annat med i andra världskriget, med slut 1945.

Drygt elva timmar efter publiceringen ändrades den på DN:s hemsida. Då togs delen om Nordens 200-åriga fred bort.

– Det var en läsare som hörde av sig och påpekade det. Vi borde ha sett det också, men det var en läsare som hörde av sig. Svaret är väl 70 år, så det blev 130 år fel, säger Nils Öhman, redaktör för DN Debatt.

"Tyckte att vi skulle stryka det"

Efter att läsaren hört av sig till debattredaktionen på DN tog de kontakt med SD-skribenterna.

– Vi meddelade dem och sa att det där var fel och frågade om de hade någon annan synpunkt, och det hade de ju inte. Så vi strök bara det. De tyckte bara att jag skulle stryka det, säger Öhman.

Både Danmark och Norge ockuperades av Nazityskland under andra världskriget. Efter den tyska kapitulationen 1945 ockuperade Sovjetunionen den danska ön Bornholm i ytterligare ett år. Under kriget ockuperades Island av Storbritannien och USA – samtidigt stred Finland mot Sovjet.

– Det gäller Sverige, men det var lite otydligt formulerat och det framstår som att det gäller de övriga nordiska länderna också. Då strök vi den bisatsen, så att det inte blir otydligt, säger Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna.

– Det är fråga om att man har formulerat sig lite dåligt. Vi inbördes i Norden har ju haft fred i 200 år. Inbördes har vi inte haft den typen av konflikter, men det var lätt att missförstå.

Expressen har sökt Jimmie Åkesson och Aron Emilsson.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag