Åkesson förlorade 22 000 följare – var fejkkonton

Jimmie Åkesson tappade hela 25 procent av sina följare.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under juli månad gjorde Twitter en räd och rensade bort fejkkonton.

Under juli månad har SD-ledaren Jimmie Åkesson tappat 22 000 följare på Twitter. Anledningen spås vara att följarna var fejk-konton, enligt en ny rapport. 

Även L-ledaren Jan Björklund och de båda MP-språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin tappade följare. 

Under juli månad gjorde Twitter en räd och rensade bort fejkkonton. Detta innebar att SD-ledaren Jimmie Åkesson tappade hela 25 procent av sina följare på Twitter – vilket motsvarar hela 22 000 följare. Detta framgår i rapporten "Det digitala valet" från kommunikationsbyrån Springtime och mediebevakningsföretaget Notified, som syftar till att "lyfta och syna den politiska diskussionen i sociala kanaler inför årets riksdagsval".

"Det har länge spekulerats i att Sverigedemokraterna har många falska följare i sociala kanaler och nu finns bevis på att det i alla fall stämmer för deras partiledare", konstateras i rapporten.

I rapporten konstateras också att följarantalet på särskilt Sverigedemokraternas Instagramkonto ökat kraftigt under vår och sommar, och att man misstänker att det kan handla om en hel del fejk-konton. Detta eftersom Instagram sedan i våras gjort ändringar som gör det svårt för utomstående att säkerställa om ett konto har falska följare. 

"Men när antalet följare analyseras närmare är det mycket som tyder på att det är en hel del falska följare bakom den sensationella tillväxten (aktiva konton, namn, följare etc)", skriver man i rapporten. 

Åkesson var inte ensam om att tappa följare. Även MP:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin tappade följare på Twitter med två respektive en procent. Liberalernas ledare Jan Björklund tappade en procent av följarna. 

Expressen söker Jimmie Åkesson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.