Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson: Förbjud nazistorganisationer

Jimmie Åkesson.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen i Almedalen.
Foto: SVEN LINDWALL

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill se över lagstiftningen och utreda en kriminalisering av nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR. 

Enligt honom är NMR att betrakta som en terrororganisation. 

– Vi måste politiskt se till att det blir förbjudet att ha samröre med terrororganisationer, säger han i Expressen TV:s "Bara politik".

När Jimmie Åkesson i början av sommaren höll tal under politikerveckan i Järva kallades han för "folkförrädare" av NMR. Bara ett par veckor senare mötte han nazisterna under sitt besök i Almedalen. Organisationen valde då en plats bara ett stenkast från den krog som SD hyrt, och de fanns också på plats när han höll sitt tal från Almedalenscenen. 

– Det här är inte vilken organisation som helst. Vi måste på något sätt politiskt se till att det blir förbjudet att ha samröre med terrororganisationer, säger Jimmie Åkesson.

"Använder våld som politisk metod"

Han vill utreda en kriminalisering av NMR och svarar på frågan om det är en terrrororganisation:

– Jag menar att det mycket väl skulle kunna ses som det. Jag är inte rätt person att svara på det så här men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att man skulle kunna betrakta det här som en terrororganisation. En organisation som systematiskt använder våld som politisk metod. Man får ha tokiga åsikter men man får inte ägna sig åt våld. 

Jimmie Åkesson om partiets rötter

Jimmie Åkesson fick i programmet även frågan om SD:s rötter som av kritiker beskrivits som rasistiska och nazistiska.

– Det kan man beskriva på många olika sätt. Vi har ideologiskt sätt rötter tillbaka i konservatismen och nationalismen. Det har funnits enskilda individer i partiet som haft problematiska kopplingar till olika extremistorganisationer. Det inte är särskilt jätteintressant hur de här rötterna såg ut för vi är väldigt långt ifrån det nu.

Han berättar dock att partiet ska ta fram en vitbok om sitt politiska förflutna.

– Jag tror att det kan vara bra ändå. Jag är så pass trygg i mitt partis historia att jag känner mig trygg i att det är inget som vi inte redan vet som kommer att komma fram. Och skulle det vara det så är det bara bra då i så fall. För min del tycker jag att det kan vara bra att få det överstökat.


"Politisk frihet"

Även Kristdemokraternas kommunalråd i Linköping, Sara Skyttedal, och den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren diskuterade nazistorganisationen NMR i kvällens program. På frågan om NMR borde förbjudas säger Stig-Björn Ljunggren:

"Nej, det tycker jag inte man ska göra. Vi har generöst grundlagsstöd för politisk frihet i det här landet och det bör vi vakta. Däremot finns det gränsdragningar för vad man får säga och göra och det ska ordningsmakten upprätthålla."

Sara Skyttedal säger:

"Jag hade gärna sett en modell som man har i Tyskland, där alla organisationer som helt vill undanröja förutsättningarna för grunden i grundlagen, det vill säga folkstyret, är förbjudna. Då handlar det om extrema islamistiska organisationer och nazistiska. Det är ett förbud mot de organisationerna. Det är inte ett åsiktsförbud, vem som helst får ju tänka och tycka vad man vill, men ska staten tillåta att man organiserar sig, bildar opinion, samlar in pengar för att rycka undan grundbulten i demokrati?"

Så sänds "Bara politik"

"Bara politik" sänds i Expressen TV och i Comhem, kanalplats 43, klockan 19.00 på onsdagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.