Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: De respekterar inte demokratins regler

Utbildningsminister Anna Ekström pressas av Expressens Ludde Hellberg.
SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att Expressens avslöjande om hemliga PISA-rapporterna som Ekström teg om ”sänder en tydlig signal om att regeringen inte respekterar demokratins spelregler”.
Foto: AMIR NABIZADEH / TT NYHETSBYRÅN
Kristina Axén Olin, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Utbildningsminister Anna Ekström.
Foto: AMIR NABIZADEH / TT NYHETSBYRÅN

Utbildningsminister Anna Ekström hade tillgång till flera interna promemorior som tidigt varnade för allvarliga brister i PISA-studien.

Efter Expressens avslöjande om de hemlighållna dokumentens innehåll kommer nu starka reaktioner från oppositionen.
– Jag är otroligt orolig och upprörd. Hon har blånekat till det här, säger Kristina Axén Olin (M).

– Det här sänder en tydlig signal om att regeringen inte respekterar demokratins spelregler, säger Jimmie Åkesson (SD).

Sedan Riksrevisionens PISA-granskning presenterades i förra veckan har kritiken haglat, både mot Skolverket och mot utbildningsminister Anna Ekström. Under måndagen kunde Expressen publicera uppgifter om innehållet i två interna promemorior, där utbildningsministerns egna tjänstemän varnar för felaktigheter i den svenska PISA-studien.

I ett av PM:en – som Utbildningsdepartementet fortfarande håller hemliga – finns beräkningar där hela Sveriges redovisade uppgång i läsförståelse byts mot en nedgång.

Under måndagen meddelades att utbildningsministern blixtinkallas till riksdagens utbildningsutskott för att ställas tills svars för felaktigheterna kring PISA.

Jimmie Åkesson: ”Kommer ta ställning till nästa steg”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson meddelade redan i förra veckan att han avser samla stöd för en misstroendeförklaring mot utbildningsministern med anledning av uppgifterna i Riksrevisionens rapport. Han reagerar starkt på Expressens nya uppgifter:

– För mig är detta mer än en skolfråga, det är en demokratifråga. Att medvetet undanhålla information för väljarna på det här viset sänder en tydlig signal om att regeringen inte respekterar demokratins spelregler, säger Åkesson i en skriftlig kommentar till Expressen.

– Man vill förvägra svenskarna information om konsekvenserna av den huvudlösa politik som man har fört. Det för tankarna till enpartistater och inte till västerländsk demokrati, säger Åkesson.

SD-ledaren säger att han nu inväntar Anna Ekströms förklaringar på torsdagens utskottsmöte:

– Vi kommer nogsamt granska ministerns förklaring i utbildningsutskottet och ta ställning till nästa steg därefter, säger Jimmie Åkesson.

Moderaterna: ”Hon har blånekat”

Kristina Axén Olin, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, upprörs över avslöjandet om att utbildningsministern tidigt haft indikationer på felaktigheter i PISA-studien.

– Jag är otroligt orolig och upprörd. Jag har begärt att Anna Ekström ska komma omgående till utskottet, säger Axén Olin.

Hon menar att Ekström haft flera möjligheter att dela med sig av indikationerna på att för många elever exkluderats – undantagits – från att delta i PISA 2018. 

– Hon har blånekat till att det skulle vara en för stor exkludering. Nu framkommer det ju tydligt att hon till och med har fått information inne på departementet. Ändå har Anna Ekström blånekat, säger Kristina Axén Olin.

– Jag tycker att Anna Ekström ska stå till svars. Det här PISA-resultatet kan vi glömma i Sverige – det går inte att använda.

Liberalerna: ”Inte acceptabelt”

Roger Haddad, skolpolitisk talesperson för Liberalerna, menar att Expressens senaste avslöjande visar att Ekström undanhållit information:

– Det är uppenbart att det finns information som regeringen har undanhållit från riksdagens utbildningsutskott. Det är allvarligt och det är inte acceptabelt, säger Haddad.

Han menar att ansvaret för den misslyckade PISA-studien främst vilar på Ekström och inte på Skolverket:

– Liberalerna menar att det är utbildningsministern som är ytterst ansvarig för det här, säger han.

TV: Så ändrades reglerna – för att godkänna Sveriges PISA-resultat

Reportern Ludde Hellberg berättar om granskningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.