Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: "Får reda ut vad det handlar om"

– Om man på något sätt avvikit grovt från partiets värderingar eller på annat sätt har uppträtt omdömeslöst eller extremt på något vis så ska man inte företräda partiet, säger SD-ledaren.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mattias Karlsson vid riksdagens öppnande.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Expressen och Expo har kartlagt kyrkopolitiker som engagerat sig i högerextrema grupper, attackerat Prideparaden, hyllat Hitler och skrivit om att "släcka Mona Muslim".

Nu kommenterar SD-topparna Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson avslöjandet om flera av Sverigedemokraternas kandidater till kyrkovalet.

– Om man på något sätt avvikit grovt från partiets värderingar eller på annat sätt har uppträtt omdömeslöst eller extremt på något vis så ska man inte företräda partiet, säger SD-ledaren.

Men SD kommer inte att dra tillbaka någon kandidatur innan söndagens val. 

Nu på söndag, den 17 september, är det val till kyrkan. Expressen och Expo kan avslöja flera uttalanden som gjorts av Sverigedemokraternas kandidater till valet. 

Ett exempel är Eva Wensbo, som kandiderar för SD i Lunds stift men också till Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet.

I kommentar efter kommentar på hatsajten Avpixlat går hon till angrepp mot invandrare:

– Vi har horder av barbarer i landet, säger Eva Wensbo. 

Åkesson om avslöjandet

På fredagen kommenterade både SD-ledaren Jimmie Åkesson och gruppledare Mattias Karlsson, SD, Expressens och Expos karläggning. 

Varför tror du att personer som skriver så här söker sig till ditt parti?

– Om jag förstått det rätt så handlar det om fem personer av cirka 1000 kandidater. Det är en försvinnande liten del. Det är naturligtvis helt oacceptabla uttalanden och vi får väl hantera det som brukar göra med personer som avviker på olika sätt, säger Åkesson. 

Er ordförande i Eslöv, Johan Sandqvist, har i sitt användarnamn på Avpixlat haft en tydlig koppling till nazism. Kan han fortsätta representera partiet?

– Jag känner inte till vad det är för koppling i detalj. Det får framför allt partiets medlemsutskott titta närmare på och reda ut vad det handlar om. 

Åkesson: Inte detaljinsatt

Men kommer de här personerna fortsätta kandidera?

– Jag kan inte svara på det, jag är inte detaljinsatt vad det här handlar om. Det är klart att om man på något sätt avvikit grovt från partiets värderingar eller på annat sätt har uppträtt omdömeslöst eller extremt på något vis så ska man inte företräda partiet.

Mattias Karlsson, SD, gruppledare, säger att det rör sig om "någon enstaka promille" av deras kandidater som har åsikter som "inte är acceptabla inom partiet". 

Er vice ordförande i Norrtälje, Dennis Ekström, var med när Nationaldemokraterna attackerade Prideparaden 2003 och så sent som 2010 stöttade han en kampanj för att frige en dömd nazist. Är han lämplig som SD-företrädare?

– Hans bakgrund för nästan 20 år sen i Nationaldemokraterna har varit känd. Han har gjort avbön för det och ångrat sen. Mig veterligen deltog han inte i attacken och är inte dömd för något utan fanns bara på plats och avvek när det blev oroligt. Sen får vi titta på den här senare anklagelsen och se vad som ligger i det och om det stämmer som han säger att han har blivit tillagd i en grupp mot sin vilja vilket ofta händer på Facebook. 

Nu ska partiets partisekretariat samt medlemsutskott utreda kandidaterna, enligt Karlsson.  

Kyrkovalet är om två dagar, vad är planen?

– Vi kommer inte att hinna fatta några beslut utan vi måste ha en säker process internt och inte bara för att man bli anklagad av någon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.