Jimmie Åkesson får 21 270 kronor från Försäkringskassan – plus 31 500 kronor från riksdagen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson får 21 270 kronor från Försäkringskassan – plus 31 500 kronor från riksdagen.  Foto: Anna-Karin Nilsson

Åkesson får arvode – och sjukpenning

Publicerad

Jimmie Åkesson får behålla sitt partiledararvode på nära 40 000 kronor under sjukskrivningen.

Samtidigt får han ut sjukpenning från Försäkringskassan, enligt Dagens Nyheter.

Tidningen skriver att Försäkringskassan kan kommat göra avdrag på ersättningen till Åkesson.

Dagens Nyheter skriver att Jimmie Åkesson får ut den högsta månadsersättningen från Försäkringskassan på 21 270 kronor. Samtidigt får han 31 500 från riksdagen - totalt nästan 52 000 kronor.

Under sjukskrivningen ger också Sverigedemokraterna Åkesson det arvode han får som partiledare - 39 650 kronor per månad - under hela sjukskrivningen.

Totalt kan alltså SD-ledaren få 91 650 kronor under november, enligt DN.

Ordinarie månadsarvode hade varit 100 650 kronor.

Enligt Dagens Nyheter kan ett fullt arvode komma att innebära avdrag på sjukpenningen.

Får arvode enligt partiets regler

Martin Kirchberg, personalchef för Sverigedemokraterna, uppger att man har varit i kontakt med Försäkringskassan och att man där sagt att sjukpenningen inte skulle komma att påverkas av arvodet.

– Jag har varit i kontakt med Försäkringskassan för någon vecka sedan eller två och förklarat omständigheterna och fått ett besked av hur det har hanterats. Vad Försäkringskassan sedan fattar för beslut utifrån det, det har inte vi några särskilda åsikter om. De ska följa det regelverk som finns, säger Kirchberg till Expressen.se.

Martin Kirchberg uppger att Jimmie Åkesson får ut sitt arvode enligt partiets eget regelverk.

Det innebär att arvodet betalas ut till förtroendevalda oavsett om de är i tjänst eller inte.

Martin Kirchberg jämför det Åkesson får i arvode med ett arvode för ett styrelseuppdrag.

– Vi anser att det inte föreligger något arbetsgivareförhållande, utan det här är ett uppdrag. Det är ett ansvarsuppdrag som man är vald till, säger Kirchberg.

Välkomnar utredning

Enligt den så kallade minskningsregeln får anställdas ersättning under sjukskrivningen uppgå till som mest 90 procent av den månadslön man skulle ha fått för samma tid från sin arbetsgivare.

– Det som gäller är att om man får behålla lön trots att man är sjukskriven så finns det gränser för hur mycket man kan behålla utan att det påverkar sjukpenningbeloppet, säger Marie Jalkebo, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

– Är det så att man får mer än så, då påverkar det så att vi drar bort den summan. Vi räknar ut vilken summa det är man har fått för mycket. Det här är en regel för att alla ska ha lika kompensation när man är sjuka.

Martin Kirchberg menar dock att det inte rör sig om något anställningsförhållande mellan partiet och Jimmie Åkesson.

– Men om Försäkringskassan anser att något är otydligt välkomnar vi givetvis en utredning, säger Kirchberg.

Jimmie Åkesson gav i oktober besked om att han sjukskriver sig fram till den 30 november.

– Men vi vet inte hur länge han blir borta, det kan bli förlängt, sade Henrik Vinge, pressekreterare hos Åkesson då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag