Åkesson efter Sverige-
utspelen: Trump har rätt

Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson ger Trump rätt i en debattartikel i Wall Street Journal.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
De tar bland annat upp att Sverige tog emot 275 000 asylsökande under perioden 2014-2016.
Foto: Sven Lindwall
USA:s president Donald Trump.
Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

SD-topparna Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson ger i en debattartikel i Wall Street Journal Donald Trump rätt i att Sverige är ett flyktingpolitiskt skräckexempel.

Nu svarar justitieminister Morgan Johansson, S.

– De sprider dynga om Sverige, säger han till DN.

Det var i förra veckan som president Donald Trump pekade ut Sverige och kritiserade den enligt honom alltför generösa flyktingpolitiken.

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, sa presidenten.

Som Expressen kunde rapportera handlade det hela om ett inslag som Donald Trump sett på Fox News, där Sverige får ta emot kritik mot hur flyktingkrisen hanterats. Såväl de intervjuade svenska poliserna som fotografen som filmade intervjun har sagt att materialet presenterades på ett missvisande sätt.

Men enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och gruppledare Mattias Karlsson har Donald Trump rätt i sin kritik mot Sverige. Det skriver SD-topparna i en debattartikel i Wall Street Journal:

"Trump överdrev inte Sveriges nuvarande problem. Om något, så underskattade han dem", står i artikeln.

SD-topparna: IS-resenärer tas emot med öppnar armar

Åkesson och Karlsson skriver även att Sverige tog emot fler asylsökande per invånare än något annat europeiskt land perioden 2014-2016. Och att islam i dag är den näst största religionen i Sverige samt att Mohamed är det vanligaste namnet på spädbarnspojkar i Malmö.

SD-topparna tar upp att 300 svenskar med invandrarbakgrund rest till Mellanöstern och anslutit sig till IS – och att många av dem återvänder och "tas emot med öppna armar av vår socialistiska regering".

Även det planerade självmorddådet nära Drottninggatan i centrala Stockholm i december 2010 nämns i Wall Street Journal-artikeln. "En islamistisk terrorist försökte spränga hundratals civila i centrala Stockholm när de var ute och handlade inför jul. Lyckligtvis dödade han bara sig själv."

"De sprider dynga om Sverige", säger justitieminister Morgan Johansson (S) till DN.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

I Dagens Nyheter svarar justitieminister Morgan Johansson, S, att Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson "sprider dynga" om Sverige.

– Nu har vi alltså nått till den punkten då Sverigedemokraterna medvetet skadar Sverige genom att ljuga om oss i internationell media, säger han.

"Också ett sätt att ljuga"

Justitieministern pekar inte ut några faktafel i SD-artikeln, men säger:

– Det är också ett sätt att ljuga när man förtränger väsentliga fakta när man målar upp en bild som är felaktig att Sverige är ett särskilt våldsamt land och att det dessutom är knutet till de asylansökningar som vi fått under de senaste åren. Och där finns ingen som helst koppling mellan våldsutveckling och asylmottagande.

Debattartikeln avslutas med en beskrivning av vad Sverigedemokraterna har för mål med sin politik: "Vi vill sätta medborgarnas säkerhet och välfärd först. Vi ökar i opinionsundersökningarna och verkar ha en god chans att bli landets största parti i valet nästa år. Vi kommer inte att vila förrän vi gjort Sverige säkert igen".

Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson riktar sig sedan direkt till USA: "Vi kan bara hoppas att ledarna i Washington inte begår samma misstag som våra socialistiska och liberala politiker gjort", skriver de på Wall Street Journals hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.