Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson: Då tänker jag "skäms på dig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jimmie Åkesson är tillbaka i offentligheten efter sex månaders sjukskrivning - men berättar själv att han inte är helt återställd. "Jag har sagt att jag tar det lugnt, det går inte annars. Jag vågar inte det, det är bara dumt", säger SD-ledaren i en exklusiv intervju med Expressens Niklas Svensson.
Foto: Suvad Mrkonjic
Jimmie Åkesson tar emot Expressen hemma i villan. Uteplatsen på lilla bilden har han snickrat själv - en sysselsättning han kan tänka sig att ägna mer tid åt i framtiden. "Jag vill vara inblandad i något som är påtagligt, kanske bygga hus", säger han om livet när han lämnar politiken.
Foto: Suvad Mrkonjic
I fredags blev SD-ledaren intervjuad i "Skavlan" i SVT. Intervjun blev väldigt uppmärksammad.
Foto: SVT
Om sitt spelberoende säger han: '' Om man ska se det i ett större sammanhang är det inte mitt största problem, jag har haft värre problem. Men det hänger ihop så klart."
Foto: Suvad Mrkonjic
Efter sex månaders sjukskrivning är Jimmie Åkesson tillbaka i tjänst.
Foto: Suvad Mrkonjic

SÖLVESBORG.. Expressens avslöjanden de senaste dagarna om nämndemän som uttryckt sig rasistiskt, hatiskt eller fördomsfullt på hatsajter har lett till att flera SD-politiker tvingats lämna sina uppdrag. 

Nu uttalar sig för första gången partiledaren Jimmie Åkesson om de nya avslöjandena - och kommenterar partikamratens uttalande om ensamkommande flyktingbarn:

- Skäms på dig, för så säger man inte.

Expressen mötte på onsdagseftermiddagen SD-ledaren i hans bostad i Sölvesborg i Blekinge. I morgon publiceras intervjun i sin helhet i papperstidningen och på nätet.

En del av frågorna handlade om Expressens avslöjanden de senaste dagarna. 

Drygt 6000 personer från alla partier som vid årsskiftet valdes till nämndemän, alltså förtroendevalda domare, har granskats. 

Kommenterar för första gången

Avslöjandena har letts till att flera SD-politiker lämnat sina uppdrag.

Nu kommenterar Jimmie Åkesson för första gången Expressens nya granskning - och han säger att flera av fallen redan lett till att uteslutningsärenden nu är under beredningen av medlemsutskottet. 

Hur kommenterar du Expressens avslöjanden de senaste dagarna?

- Nu är ju detta min första arbetsdag, så det är inte det första jag har fördjupat mig i. Men jag har ju sett det naturligtvis, och vissa av de här uttalandena är oacceptabla. Sen finns det inte så mycket mer jag kan säga. Det är ju tyvärr så att den typen av strömningar finns i samhället i stort, och det finns också i vårt parti. Sen kan jag tycka att det framstår som helt osannolikt att det inte finns en enda från något annat parti som har uttryckt sig olämpligt anonymt på nätet, men, men…

"Skäms på dig"

Om vi tar några av exemplen: En domare i migrationsdomstolen vill ha ett Sverige med vit befolkning och uppmanar militären att mota bort alla muslimer från landet. ”Skäms på er era parasiter”, skriver hon om ensamkommande flyktingbarn. Vad tänker du när du hör det?

- Då tänker jag ”skäms på dig”, för så säger man inte. Tillhör man vårt parti har man inte sådana uppfattningar. 

En nämndeman i Värmland skrev att hon hoppades att förra demokratiministern Birgitta Ohlsson som deltagit i en Prideparad skulle träffas rejält av ruttna ägg. 

- Nej, uttrycker man sig så… Nu vet ju inte jag vad de själva säger, men förutsatt att det här stämmer så är det inte acceptabelt. 

Tittar på fallen

De hör inte hemma i Sverigedemokraterna?

- Nej, det tycker jag inte. Och det är såvitt jag förstår så att medlemsutskottet nu tittar på flera av de här fallen redan. 

Är det några fall som är tveksamma och där du tänker att det här kanske inte var så farligt ändå?

- Jag är inte så insatt. 

Du brukar säga att de som uttrycker sig så här inte är Sverigedemokrater och att partiet utesluter dem som bryter mot nolltoleransen. Men Christoffer Dulny är kvar i partiet till exempel trots att han sagt att ”araber har våldsammare gener”. Hur kommenterar du det?

- Ja, det är ju inte heller något som partiet tycker. Sen minns jag inte i vilket sammanhang han uttryckt sig så. Men vi har ju ett medlemsutskott som tittar på det här och gör en sammanvägning av en persons trovärdighet och hur man bedömer vad en person har för politiska uppfattningar och hur länge sen det var. Sen måste man göra en samlad bedömning. Det är väldigt sällan som ett enskilt uttalande leder till att någon utesluts. Man får alltid se det i ett sammanhang. 

Vet inte vad som menades

Ett annat exempel är riksdagsledamoten Pavel Gamov som haft kontakt med Nationaldemokraterna och kallat äktenskapet mellan en svart man och Mona Sahlins dotter för en ”fadäs”. Varför får han stanna kvar i partiet?

- Jag vet inte vad han menade med det, faktiskt. Såvitt jag vet var det här något som diskuterades i valrörelsen, och det var så många sådana så att jag har inte haft någon möjlighet att sätta mig in i detaljer i de här sammanhangen. Jag vet inte vad han menade med det. Men det är klart att det är…

Men om ni nu har en nolltolerans, vad säger du till dem som menar att den inte gäller alla i partiet?

- Fast det gör den ju. Sen om jag frågar Pavel Gamov om han är rasist eller har rasistiska värderingar så vill jag påstå att han på ett väldigt trovärdigt sätt kan förklara att han inte har det. Och det är ju egentligen det som är intressant, och inte vad han sa eller skrev i något sammanhang för länge sen. Man måste alltid göra den sammanvägda bedömningen av en individ, och inte bara titta på ett enskilt uttalande. 

Så om nämndemännen som Expressen avslöjat nu säger till dig att de inte är rasister, då får de vara kvar?

- Alltså, jag kommer inte att hantera detta överhuvudtaget. Men om de på ett trovärdigt sätt kan förklara att de står bakom en Sverigedemokratisk värdegrund, då är det en sak. Men om man uttrycker sig på ett sådant här sätt så är det något som visar att man kanske inte gör det, och då hamnar bevisbördan hos dem kan jag tycka. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.