Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson: Då kan vi utlösa regeringskris

Jimmie Åkesson frågas ut i SVT: ”Kommer inte ge mig in i den diskussionen”
Jimmie Åkesson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.
Foto: Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om Tidöavtalet inte genomförs ser SD-ledaren Jimmie Åkesson inte längre något samarbete med regeringspartierna.

I ett sådant läge kan det bli regeringskris.

– Det blir i så fall bara aktuellt om det visar sig att vi inte har något inflytande, säger Åkesson i Sveriges Radios ”Lördagsintervjun”.

Den senaste tiden har SD-profiler hotat med eventuell regeringskris om partiet inte får sin vilja igenom i samarbetet med regeringen. 

I mars hotade Oscar Sjöstedt med regeringskris om Tidöpartierna inte enades om reduktionsplikten. Förra veckan sa sedan Mattias Karlsson att samarbetet kunde falla om inte regeringen stoppar EU:s migrationspakt.

Men partiledaren Jimmie Åkesson tycker inte att man ska tolka SD-kollegernas ord som varningar.

– Man ska se det på det sätt som jag upplever att regeringen har sett det, nämligen konstaterande av fakta. Om Tidöavtalet inte genomförs, då har vi inget samarbete. Tidöavtalet är grunden för att regeringen har kunnat tillträda och att den sitter där den sitter. Då måste man också göra det man kommit överens om, säger han i ”Lördagsintervjun”.

Åkesson: ”Ganska uppenbart”

I intervjun frågar programledaren Johar Bendjelloul om det är god ton att hota med regeringskris när man ingår i samarbetet. 

Jimmie Åkesson konstaterar att det inte är ”så konstruktivt”. Samtidigt menar han att Oscar Sjöstedts uttalande måste sättas i rätt kontext.

– Jag tycker att det är ganska uppenbart att det finns ingen förestående regeringskris. Det var inte det han sa, utan han sa att om man inte genomför det vi kommit överens om, då blir det ju en regeringskris.

Kristersson: Medierna överdriver

I en intervju med nyhetsbyrån TT i veckan tonade statsminister Ulf Kristersson (M) ner utspelen om en regeringskris.

– Sammantaget fungerar samarbetet utmärkt, säger han till TT.

Kristersson uppgav att han inte alls var oroad över SD-profilernas ord. I stället menade han att det var medierna som överdrev.

– Jag tycker att ni i media tenderar att överdramatisera det ganska mycket, säger han till TT.

Expressens nyhetsapp ger dig alla nyheter – ladda ned den här

Se mer

Jimmie Åkessons nya låt: ”En drake som måste nedkämpas”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.