Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson begär förlängd sjukskrivning

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har begärt att sjukskrivningen ska förlängas. Foto: Sara Strandlund

Talmannen har nu godkänt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson begäran om att sjukskrivningen ska förlängas till och med den 31 mars.

Jimmie Åkesson uppger i ett pressmeddelande att hans "återhämtning går åt rätt håll och att han mår märkbart bättre men att det är viktigt att inte ha för bråttom tillbaka i arbete".

- Det gläder mig någonting oerhört att återhämtningen går åt rätt håll, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas vikarierande partiledare, i pressmeddelandet.

Sverigedemokraternas blivande partisekreterare Richard Jomshof meddelade under måndagen att Jimmie Åkesson inom kort skulle lämna besked om sin framtid och "när han skulle komma tillbaka".

Under morgonen en handling in till riksdagen där Jimmie Åkesson begärde förlängd sjukskrivning till sista mars.

Jimmie Åkesson har också bifogat ett nytt sjukintyg i sin begäran om längre sjukskrivning.

Talmannen har nu godkänt Jimmie Åkessons ansökan om förlängd sjukskrivning, som undertecknades av Åkesson i torsdags.

Genom Sverigedemokraternas presstjänst hälsar Jimmie Åkesson att "hans återhämtning går åt rätt håll och att han mår märkbart bättre men att det är viktigt att inte ha för bråttom tillbaka i arbete". Under sjukledigheten ligger fokus på vila och familj, skriver Sverigedemokraterna i pressmeddelandet.

- Det gläder mig någonting oerhört att återhämtningen går åt rätt håll. Dels för att Jimmie är en personlig vän till mig men också för att han är Sveriges bäste partiledare och vi så klart längtar efter att ha honom tillbaka i gammal god form, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas vikarierande partiledare, i pressmeddelandet.

- Jag hoppas Jimmie tar den tid han behöver för att bli frisk, säger Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, till Expressen.

- Jimmie har gjort bedömningen att han behöver ytterligare vila för att kunna komma tillbaka. För oss är det viktigast att han blir bra och kan komma tillbaka med full kraft, säger nuvarande partisekretaren Björn Söder till Expressen.

Medicinsk bedömning

Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitisk talesperson, betonar att tidpunkten för Jimmie Åkessons återkomst i politik i första hand handlar om en

medicinsk bedömning.

- Jag vill absolut att han kommer tillbaka, men starkare än någonsin, säger han.

Skulle Mattias Karlsson kunna ta över ansvaret att leda partiet om Jimmie Åkesson inte skulle komma tillbaka?

- Det är en spekulativ fråga. Om det tyvärr skulle uppstå så skulle jag försöka att övertala Mattias. Men jag tror att Jimmie kommer tillbaka, säger Oscar Sjöstedt.

Beskedet om att Åkesson ansöker om förlängning av sjukskrivningen föregås av Sverigedemokraternas partistyrelses beslut i går om att Richard Jomshof tillträder som partisekreterare, efter Björn Söder, den 26 februari.

I går ville varken Mattias Karlsson eller Richard Jomshof kommentera när Jimmie Åkesson kommer tillbaka till politiken. Däremot förklarade Jomshof att han trodde att beskedet skulle komma' i dag.

Mattias Karlsson träffade Jimmie Åkesson så sent som i helgen.

- Det var en rent privat träff. Vi umgicks med familjerna, åkte pulka med barnen och spelade sällskapsspel, berättade Mattias Karlsson.

Hur mår Jimmie Åkesson?

- Han lider fortfarande av sviterna av sitt syndrom, men jag tycker att han är starkare nu än han vad för några månader sedan, sa Mattias Karlsson i går.

Mer avlastning

Som partisekreterare får Richard Jomshof en ny roll, jämfört med Björn Söders portfölj. Administrationen ska läggas över på tjänstemännen, medan partisekreteraren ska avlasta partiledaren, genom att ta ett större ansvar för partiets kommunikation, både utåt och internt.

Richard Jomshof hade kontakt med Jimmie Åkesson i går, i samband med att han utsågs till ny partisekreterare.

- Det blir min roll att vara lyhörd så att man inte känner att man blir lämnad vind för våg ute i landet, sa Jomshof, i går.

Har du haft någon kontakt med Jimmie Åkesson om förväntningarna på dig som partisekreterare?

- Det är något som jag och Jimmie diskuterat ganska ingående sedan hösten 2013. Jag vet precis hur han tänker sig att rollen ska se ut, sa Jomshof.

Tidpunkten för skiftet av partisekreterare var en het fråga under partistyrelsens möte i går. Mattias Karlsson utgångspunkt var att Richard Jomshof skulle ersätta Björn Söder som partisekreterare omedelbart.

Men Björn Söder presenterade istället en plan för partisekreterarskiftet som gick ut på att överlämningen skulle pågå fram till april.

Men när hans förslag snabbt uteslöts av partistyrelsen, förklarade Björn Söder att han var beredd att lämna uppdraget med omedelbar verkan - och utan någon överlämning.

- När jag gick hit tänkte jag att det skulle vara skönt att gå härifrån och sätta tänderna i politiken, säger Björn Söder.

Förhandlingarna mynnade till slut ut i en kompromiss:

- Nu blir det en månads överlämningstid och det är något som båda sidor kan leva med, sa Mattias Karlsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!