Åkesson backar Busch efter polisuttalandet

Jimmie Åkesson: ”Jag förstår vad Ebba menar och jag delar den uppfattningen”.
Enligt Jimmie Åkesson är han och Ebba Busch ganska överens om riktningen för äldreomsorgen. ”Äldreomsorgen omfattar människor som har byggt det här landet och som har rätt till en värdig ålderdom och då behöver äldreomsorgen resurser och kompetens”
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Här är Ebba Busch och Jimmie Åkesson för första gången på uppdrag tillsammans vid ett omsorgsboende i Karlskrona.

Samtidigt backar SD-ledaren upp KD-ledarens starkt kritiserade uttalande från helgen med frågan om varför polisen inte sköt skarpt.

– Jag förstår vad Ebba menar och jag delar den uppfattningen, säger Jimmie Åkesson.

I gassande sol och med terapihunden Skrållan i charmoffensiv öppnade Eklidens omvårdnadsboende i Karlskrona upp dörrarna för Ebba Busch och Jimmie Åkesson på måndagen. Partiledarna har vid två tillfällen förra året gjort gemensam sak inom äldreomsorgen – men det är första gången de syns ute på uppdrag tillsammans.

– Ebba skulle till Blekinge som är min hemmaplan. Förra våren drev vi igenom mer resurser till äldreomsorgen och i höstas fick vi genom satsningar på personalvillkoren inom äldreomsorgen i budgeten, säger SD-ledaren. 

Vid besöket fick partiledarna träffa gäster vid omsorgsverksamheten, stifta bekantskap med terapihunden Skrållan och prata med personal. 

Efter att ha omfamnat varandra på gården var det avspänt inne på boendet – inte minst när Jimmie Åkesson fick chansen att prova en elektrisk gungstol med ett färgglatt täcke över sig. 

 – Det är svårt att ta dig seriöst, du ser ut som en barbapapa, garvade Ebba Busch. 

Ebba Busch kan inte hålla sig för skratt när Jimmie Åkesson får testa en elektrisk gungstol med rosa täcke.
Foto: JENS CHRISTIAN
Men sedan diskuterade partiledarna en idé om att köpa in en elektrisk gungstol till valrörelsen.
Foto: JENS CHRISTIAN
– Det är svårt att ta dig seriöst, du ser ut som en barbapapa, garvade Ebba Busch.
Foto: JENS CHRISTIAN

Utesluter SD i regering

Men besöket präglades också av en mer allvarsam politisk agenda. Ebba Busch menade att oppositionens satsning på äldrevården visar behovet av ett maktskifte. 

Dock vill hon – trots det gemensamma besöket – fortfarande inte ha med Sverigedemokraterna i en eventuell regering med Moderaterna. 

– Vår grundhållning i regeringsfrågan är tydlig och sedan uppfattar jag att SD inte har rört sig en millimeter i att de vill ha största möjliga inflytande, och det vill ju alla partier i Sverige, säger hon. 

Jimmie Åkesson slår som förväntat fast: 

– Klart vi har ambitionen att sitta i regering, sedan är det väljarna som avgör hur den ska se ut.

Oavsett skiljelinjen i synen på en framtida högerregering finns det fler beröringspunkter mellan Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. 

I Ekots ”Lördagsintervju˝ ställde Ebba Busch frågan ”varför sköts det inte skarpt?”. Hennes uttalande har fått hård kritik både från politiska motståndare och från företrädare för polisen. Men Jimmie Åkesson backar upp henne. 

– Det är fullt rimligt att polisen ska ha de befogenheter man behöver för att inte backa i en upploppssituation. De bilder vi har sett på när polisen tvingas retirera, det är egentligen att vi bevittnar ett våldsmonopol som försvinner. Det är oerhört allvarligt i en rättsstat så att jag förstår vad Ebba menar och jag delar den uppfattningen, säger han. 

Polisförbundets ordförande Lena Nitz kallade uttalandet för ”oerhört” och sa att det ”hör inte hemma i en rättsstat”. Svenska Dagbladets borgerliga ledarskribent Peter Wennblad sa att Ebba Busch diskvalificerat sig själv som framtida justitieminister. 

– Det är svenska folket som avgör vilken regering Sverige får i höst. Jag skulle vara stolt över om jag fick förtroende och möjligheten att ge svensk polis de verktyg och de medel de behöver för att alltid kunna stå på brottsoffrets sida och vinna gentemot våldsverkarna.

Ebba Busch själv beklagar kritiken, som hon delvis kallar för ovärdiga vantolkningar, men menar också att det skymmer sakfrågan. 

– Jag sa det för att visa på det skeva i att brottsoffer och vanliga hederliga boende nu sätter ett frågetecken kring om polisen är tillräckligt stark att trycka tillbaka våldsverkarna.

– Det är helt orimligt att polisen tvingades till reträtt på flera håll. Vad gör vi för att ändra det?

På frågan om vilka medel hon saknar svarar hon: 

– Det är ganska nytt att svensk polis har tillgång till tårgas på det sätt som finns nu, möjligheten att kunna nyttja det mer. Vattenkanoner är dyrt, det är också i viss mån kontroversiellt politiskt, men det är bättre att kunna använda vattenkanoner än i en sista utväg att skjuta skarpt. Det kan också handla om gummikulor.

Jimmie Åkesson berättade att han var rädd för hundar som liten och att han i dag har två katter hemma. Ebba Busch har däremot en hund av rasen boxer hemma.
Foto: JENS CHRISTIAN

Busch: ”Här tycker vi olika” 

Däremot är Ebba Busch inte villig att backa upp Jimmie Åkesson i hans förslag om att hela familjers uppehållstillstånd ska kunna återkallas om en familjemedlem begår ”allvarliga brott”. 

– Vi är inte samma parti. Vi tycker lika i vissa frågor och gör gemensam sak där som exempelvis kring äldreomsorgen, här tycker vi olika.

Jimmie Åkesson säger att förslaget handlar om att sätta fokus på föräldraansvaret och att höja trösklarna för ungdomar att begå allvarliga brott. Han tillägger dock att han inte tror det är något som kommer användas i särskilt hög utsträckning och vad som i så fall skulle räknas till allvarlig brottslighet behöver utredas.

– Men att elda polisbilar, kasta sten och försöka mörda poliser är typiska exempel på allvarlig brottslighet. 


Ebba Busch efter starka kritiken: ”Fått enormt stöd”

KD-ledaren menar att hon missförståtts medvetet efter det kritiserade polisuttalandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.