Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson avslöjar: Hemliga samtalen med M och KD

Expressens politikreporter Niklas Svensson träffade SD-ledaren Jimmie Åkesson för en intervju.
Enligt Jimmie Åkesson har M och KD inlett informella samtal om politiska förslag med SD.
Jimmie Åkesson hoppas på Nyamko Sabuni som ny L-ledare.
Jimmie Åkesson. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna och Kristdemokraterna har inlett informella samtal med Sverigedemokraterna om politiska förslag. 

Det hävdar nu SD-ledaren Jimmie Åkesson, som hoppas leda partiet också över valet 2022, i en stor intervju för Expressen.

Samtidigt hoppas han på Nyamko Sabuni som ny partiledare för Liberalerna – och hyllar KD-ledaren Ebba Busch Thor:

– Hon är svår att inte tycka om, om jag ska vara ärlig. 

De står bredvid varandra i bokhyllan på SD-kansliet. Håkan Juholt och Karl XII.

– Jag tror inte man ska dra för stora växlar på det, eller att man ska jämföra dem, skrattar Jimmie Åkesson. Någon fick bara i uppdrag att fylla upp med böcker.

Snart ska han berätta om de ”Annie Lööf-röda” sammetsdraperierna i villan hemma i Sölvesborg – men först lägger han ut texten om det konservativa blocket, bestående av M, KD och SD, som nu finns i riksdagen.

– Det är en realitet. Väljarna ser oss i hög grad som en samlande kraft. En växande skara väljare, både hos oss, M och KD vill se ett fördjupat samarbete och ett maktövertagande senast om tre år.

Jimmie Åkesson hoppas.

– Tittar man på opinionsmätningarna så har de tre oppositionspartierna möjlighet att få egen majoritet i riksdagen, och det är ju det jag hoppas att vi ska kunna få efter nästa val.

Informella samtal mellan M, KD – och SD

De första stegen har redan tagits, hävdar han. 

– Både på en mer informell nivå, och mer och mer också på en formell nivå. Det har blivit naturligt att man stämmer av förslag med oss innan man lägger fram dem. Båda partierna är mer benägna att söka vårt stöd än vad man har varit tidigare.

– När M och KD inte längre känner att man har C och L att vända sig till så är det naturligt för dem att vända sig till oss i stället.

Enligt Jimmie Åkesson har det också hänt att M och KD ändrat sina förslag efter att Sverigedemokraterna framfört synpunkter.

– Jag gissar att när riksdagen väl är i gång så kommer vi att se väldigt mycket mer av det.

Men ännu inga samtal mellan dig, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson?

– Nej, men för mig är det inte det viktigaste. Det är ju i riksdagen och i riksdagens utskott som det politiska hantverket sker och där är det viktigast att vi kan prata med varandra.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström kommenterade på fredagskvällen SD-ledarens påstående.

”Det Åkesson påstår stämmer inte. Han verkar spinna fritt utifrån sina egna förhoppningar. Det pågår inga förhandlingar eller anpassningar. Vi lägger fram vår politik, såsom vi alltid gjort, den som vill får sedan rösta för den. Varken mer eller mindre”, säger Billström i ett uttalande.

Enligt Demoskops analyschef Peter Santesson har KD-ledaren Ebba Busch Thors förtroende hos SD-väljarna vuxit under en längre tid. Jimmie Åkesson är inte överraskad.

– Hon har varit ganska öppen i hela den här regeringsbildningsprocessen med att hon är beredd att ta makten även om det sker med vårt stöd. Hon hymlar inte med det, och det tror jag väljarna har upplevt som sympatiskt och verklighetsförankrat, säger han.

Enligt Åkesson är KD-ledaren Ebba Busch Thor ”inte svår att tycka om”.

Jimmie Åkessons hyllning av Ebba Busch Thor

Jimmie Åkesson konstaterar samtidigt, lätt irriterad, att KD är ”ett av de partier som har drivit på för ökad anhöriginvandring”.

– Men i övrigt tror jag att deras värdekonservativa utgångspunkter tilltalar våra väljare i hög grad. Därför tycker man om Ebba Busch Thor. Hon är i och för sig svår att inte tycka om, om jag ska vara ärlig. 

Hur ser ditt förtroende för henne ut?

– Jag tycker hon är rak och tydlig. Jag tycker hon är bra. Hon är en duktig partiledare, en duktig debattör. Jag tycker om hennes påverkan på Kristdemokraterna. 

– Hon är en sympatisk person och hon har rätt så vettiga uppfattningar om ganska mycket, utom om just invandringspolitiken. I övrigt är hon en person som jag tror att väldigt många uppskattar. Hon är rapp och hon är orädd i debatterna, hon tar för sig, jag tycker hon är jättebra.  

När det kommer till Centerpartiet och synen på Annie Lööf låter det annorlunda. 

I valrörelsen utsåg de varandra till huvudmotståndare och möttes i en rad hätska dueller och debatter. Sent på kvällen den 8 september, bara timmar innan vallokalerna öppnade, avslutade de valrörelsen med en direktsänd duell i Expressen TV. 

I dag säger Jimmie Åkesson så här om Annie Lööf:

– Jag har inget förtroende för henne överhuvudtaget politiskt. Jag upplever att hon är väldigt otrygg i sin egen politik. Sen är hon ju helt verklighetsfrånvänd. Hon har ingen uppfattning om hur verkligheten ser ut överhuvudtaget. Hon lever på en annan planet. 

När det för en tid sedan var partiledardebatt i riksdagen, efter uppgörelsen mellan C, L och regeringspartierna, hävdade Jimmie Åkesson att ”den nästan alltid grönklädda partiledaren” bar en röd kavaj ”dagen till ära”.

Men tv-tittarna såg en lila kavaj.

– Den var lila i tv, men den var definitivt röd i verkligheten, hävdar Jimmie Åkesson nu – och uppmanar tv-fotograferna i riksdagen att ”jobba med vitbalansen” framöver. 

Inreder rum med ”Annie Lööf-röd” färg

Han har mer att säga om den röda färgen. 

– Jag håller nu på att inreda ett rum hemma. Jag ska klä detta rum i sammetsdraperier och jag har då myntat färgen ”Annie Lööf-röd”, för det ska nämligen vara ”Annie Lööf-rött” på väggarna. 

Sammetsdraperier...?

– Det är mitt privata lilla projekt som är spännande. 

Från inredningsprojektet i Sölvesborg till partiledarskiftet i Liberalerna, som också intresserar SD-ledaren – för han utesluter inte samarbete i framtiden. 

– Det finns ju inom Liberalerna en kravliberal falang som väl egentligen Jan Björklund tillhör. Ur mitt sätt att se det så är Jan Björklund avsevärt bättre än sitt parti. Får vi någon annan som tar över som har samma utgångspunkter, ja, då kan det ju borga för möjligheter att samarbeta även med Liberalerna framöver.

Jimmie Åkesson hoppas på den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni.

– Jag tror att hon skulle göra ett bra jobb. Hon är en person som inte har varit rädd för att sticka ut hakan. Hon uträttade inte så mycket under sin tid som minister, men därefter tycker jag att hon har varit en frisk fläkt i debatten. Hon skulle säkert göra det bra och kunna lyfta det partiet något, eftersom hon upplevs ha en mer verklighetsförankrad syn på de frågor som är relevanta i dag än vad den socialliberala falangen har.

Jimmie Åkesson hoppas på den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Åkesson: Partiledare i L ”ett självmordsuppdrag”

Samtidigt säger han: 

– Det kan ju vara ett självmordsuppdrag att bli partiledare för Liberalerna just nu, eftersom det har gått dåligt – inte bara i valet, utan även före valet och efter valet. 

Nu går vi snart in i valrörelsen inför EU-valet i maj – och för bara ett par veckor sen ändrade ni er EU-politik. ”Vi ser både för- och nackdelar med dagens EU-samarbete”, sa du då. Vilka är fördelarna?

– Det är ju de uppenbara, tillgången till den inre marknaden. Vi är kraftigt exportberoende, så det är klart att vi behöver tillgång till EU:s inre marknad. Det är en bra sak med det europeiska samarbetet. Gemensam brottsbekämpning bör vi utveckla ännu mer, vi behöver jobba med globala miljöproblem gemensamt och inte varje land för sig. Det är typiskt bra saker med EU eller med det gemensamma samarbetet.

Så sent som i juni förra året sa du till Dagens Industri: ”EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting”. Och ändå är det okej att stanna kvar i unionen?

– Alltså, unionen måste ju förändras, annars ska vi inte stanna kvar. Men jag ser möjligheter att faktiskt göra det nu. Tittar man opinionsmässigt runtom i hela EU så är det så mycket som en tredjedel av parlamentets sammansättning efter nästa val som kan vara EU-kritiskt, EU-realistiskt eller reformistiskt. Och då finns det ju möjligheter på riktigt att påverka hur unionen fungerar. Jag är beredd att ge reformagendan en chans.

Du är inte lika övertygad längre om att det just nu krävs en folkomröstning om EU-medlemskapet?

– Nej, framför allt är det inte genomförbart. Det är bara vi som har drivit det i Sveriges riksdag. Vi får inte med någon annan på det. Då kan vi lägga om och bli mer konstruktiva i vår EU-politik och göra det bästa av det faktum att vi är medlemmar, och försöka få bort de dåliga delarna och maktförskjutningen till Bryssel.

Jimmie Åkessons besked om framtiden

Det har spekulerats i att Jimmie Åkesson under den här mandatperioden skulle avgå som partiledare och lämna över till nya krafter i partiet. Den 7 maj har han varit partiledare i 14 år.

Men några sådana planer har han inte.

– Nu har jag ju tänkt kandidera för en period till. Vi väljer partiledare i höst, och jag har tänkt ställa upp till omval. Och gör jag det får jag vara beredd att åta mig en valrörelse till. Det är min ambition.

– Men det är inte jag som bestämmer, det är ju medlemmarna. Fast just nu är det inte så mycket som tyder på att de inte skulle vilja ha mig kvar.