Åkesson: ”Att du inte skäms, Ygeman”

Expressens politiska kommentator Helena Gissén om Liberalernas partiledare Nyamko Sabunis besked
Jimmie Åkesson, SD-ledare.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman, migrations- och integrationsminister.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson och Anders Ygeman ryker ihop på Twitter.

Detta efter att Ygeman publicerat en skärmdump från en intervju som Russia Today gjorde med SD-ledaren för flera år sedan.

”Är det här verkligen en perifer föredetting?” skriver Ygeman – något som får Åkesson att rasa:

”Att du inte skäms!”

I en granskning av Dagens Nyheter förra veckan framkom att två tidigare SD-politiker rest till Ryssland som ”valobservatörer” i ofria val.

Som svar till tidningen skrev SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson att det handlar om ”perifera föredettingar”, och att det är ett sätt för ryska regimen att ”tvätta sina smutsiga val”.

Migrationsministern Anders Ygeman reagerade på Emilssons svar, och vände sig under fredagskvällen till Twitter.

Ygeman: ”Försvarar sina Rysslandskopplingar”

Där publicerade han en skärmdump från en intervju som regimvänliga Russia Today gjorde med Jimmie Åkesson för flera år sedan, med frågan ifall det rör sig om en ”perifer föredetting”.

”SD försvarar nu sina Rysslandskopplingar med att det rör sig om ”perifera föredettingar”. Är det här verkligen en perifer föredetting?” skriver Anders Ygeman i inlägget på Twitter.

Nu rasar SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett svar till Ygeman.

”Att du inte skäms! Det där är från ett torgmöte i Landskrona typ 2010. Ingen bokad intervju, de dök upp bland övriga medier. Fullkomligt grotesk argumentationsteknik, ovärdig ett statsråd”, skriver Jimmie Åkesson som svar.

https://twitter.com/jimmieakesson/status/1512704251688099842?s=20&t=Q2-FnMFt49OFo7c8F1Qsag

Expressens reporter David Baas har tidigare granskat högerprofiler, med tidigare koppling till Sverigedemokraterna, som hyllat den ryska regimen som inbjudna ”valobservatörer”.

Expressen har i flera publiceringar berättat om hur Sverigedemokraterna agerat på ett sätt som kan beskrivas som Kremlvänligt. 

SD-ledningen har vid flera tillfällen fått intyga att de inte går Rysslands ärenden.

Se något mer:

Jimmie Åkesson och Anders Ygeman rök ihop i Aktuellt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.