Annika Strandhäll och Jimmie Åkesson gästade "Bara politik" med Niklas Svensson.Annika Strandhäll och Jimmie Åkesson gästade "Bara politik" med Niklas Svensson.
Annika Strandhäll och Jimmie Åkesson gästade "Bara politik" med Niklas Svensson.
Ssocialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).Ssocialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Ssocialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Åkesson anklagas för sjukvårdsbluff

Publicerad

I kvällens tv-duell anklagas SD-ledaren Jimmie Åkesson för att vara populist.

Enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) bluffar han om partiets satsningar på sjukvården.

– Jag får inte ihop det, Jimmie Åkesson, säger hon – och pekar på förslag som innebär skattesänkningar med 55,4 miljarder kronor.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll möttes på onsdagskvällen för första gången i en tv-debatt om sjukvården, pensionärerna – och populism.

Enligt Strandhäll är SD ett populistiskt parti.

Strandhäll: "Man friar till Moderaterna"

– Man bestämmer sig för att man vill bli det nya sjukvårdspartiet och säger uttryckligen att man vill kapitalisera på den här frågan som nu är viktig för väljarna. Sen går man fram med förslag på åtta miljarder kronor inom viktiga områden – som inte är finansierade. Och man friar till Moderaterna och säger att man är beredd att rösta på deras budget som definitivt inte innebär några investeringar i välfärden.

Men Jimmie Åkesson slår tillbaka och hävdar att alla SD:s förslag är finansierade.

– Populism har ju blivit ett skällsord i politiken och jag värjer mig mot det. Populist är man om man går fram med ofinansierade förslag och lovar allt till alla. Är det någon som gör det så är det er främsta regeringspartner, Miljöpartiet. Man har inget ekonomiskt ansvarstänkande överhuvudtaget. Det är populism, säger SD-ledaren.

 

SE TIDIGARE AVSNITT: "Bara Politik – med Niklas Svensson"

 

Ministern: "Det tycker jag är populism"

Annika Strandhäll hävdar dock att de förslag som Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt presenterade i en debattartikel i Dagens Industri i februari i år innebär skattesänkningar på 55,4 miljarder kronor – en siffra som tagits fram av finansdepartementets tjänstemän, enligt ministern.

– Hur man får det att gå ihop med att vi behöver investera i den svenska välfärden, i pensioner, äldreomsorg och skola. Det får inte jag ihop, Jimmie Åkesson. Det tycker jag är populism, fortsätter Strandhäll.

Jimmie Åkesson svarar:

– Nu är ju det här en debattartikel från en politiker i mitt parti.

Annika Strandhäll (S).

Men kan vi inte lita på din ekonomiskpolitiska talesperson?

– Han resonerar kring vilka frågor vi kan diskutera med allianspartierna, var vi kan komma överens. Det säger ju inte att vi kommer överens om allt detta. Det är frågor där det finns beröringspunkter, där vi skulle kunna ha en likartad syn. Då är det direkt oseriöst, menar jag, att börja beräkna det där och säga att SD vill sänka skatten för 50 miljarder – för det vill vi inte. Det vi vill göra framgår av vårt budgetförslag och inte i en debattartikel.

I programmet debatterade Annika Strandhäll och Jimmie Åkesson också sjukvården, pensionärernas villkor och åtgärder mot näthat.

Relaterade ämnen

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag