STARKT FRAMÅT. "När regeringsmakten står på spel tror jag egentligen alla partier är beredda att samtala med oss", säger SD-ledaren Jimmie Åkesson vars parti enligt flera väljarundersökningar kommer att komma in i riksdagen. Men politikerna Expressen talat med säger nej. Fr.v: Anki Ahlsten V, Per Schlingman M, Agneta Börjesson MP, Ibrahim Baylan S, Lennart Sjögren KD, Erik Ullenhag FP, Anders Flanking C.
STARKT FRAMÅT. "När regeringsmakten står på spel tror jag egentligen alla partier är beredda att samtala med oss", säger SD-ledaren Jimmie Åkesson vars parti enligt flera väljarundersökningar kommer att komma in i riksdagen. Men politikerna Expressen talat med säger nej. Fr.v: Anki Ahlsten V, Per Schlingman M, Agneta Börjesson MP, Ibrahim Baylan S, Lennart Sjögren KD, Erik Ullenhag FP, Anders Flanking C.

Åkesson: Alla kan tänka sig samarbete

Publicerad
Uppdaterad
Inget riksdagsparti säger sig vilja samarbeta med Sverigedemokraterna.
Men Jimmie Åkesson tror att alla vill.
- De måste säga så nu. I skarpt läge blir det annat ljud i skällan, säger SD-ledaren till Expressen.
Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i flera mätningar den senaste tiden. Två olika undersökningar i augusti visar att SD inte bara kommer in i riksdagen, utan att partiet också blir vågmästare.
Expressen har frågat partisekreterarna i samtliga riksdagspartier om de kan tänka sig att samarbeta med SD om de kommer in i riksdagen.
Alla säger blankt nej.
- Folkpartiets besked är att vi inte samarbetar med Sverigedemokraterna, säger Erik Ullenhag.
- För Vänsterpartiet är det helt otänkbart att samarbeta med ett högerextremt parti, säger Anki Ahlsten.

Kommer att samtala

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson tror att det bara är ett spel för gallerierna, och att alla partier är beredda att rucka på sina principer i ett skarpt läge.
- När regeringsmakten står på spel tror jag egentligen alla partier i någon mening är, åtminstone intellektuellt sett, beredda att samtala med oss, säger Jimmie Åkesson.

Måste få utdelning

Även om de senaste siffrorna blir verklighet i valet och han får rollen som tungan på vågen, är det inte säkert att han kräver att få sitta i regeringen.
- Vi kommer kräva att få utdelning i någon mening. Det viktigaste för oss är inte vem som sitter i regeringen, utan att våra profilfrågor får genomslag, säger Jimmie Åkesson.
Han vill inte svara på vilket parti eller block han helst samarbetar med.
- Jag kan inte svara på det i nuläget. Det beror helt på vad vi får tillbaka, säger SD-ledaren.
Om du inte var politiskt engagerad, och Sverigedemokraterna inte fanns, vilka skulle du rösta på i riksdagsvalet 2010?
- Då skulle jag rösta på det andra partiet som tog upp invandrings- och integrationsfrågorna. För jag är alldeles övertygad om att de problem vi har i dag hade skapat ett annat sådant parti, säger Jimmie Åkesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag