Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akelius höjer anställdas löner – med 20 procent

Roger Akelius tal till sina anställda.
Roger Akelius i en intervju med Expressen i våras.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Fastighetsmagnaten Roger Akelius ger sina 900 anställda en löneförhöjning på 20 procent – till en kostnad av 100 miljoner kronor per år. 

– Det är inte tillräckligt att säga att jag är tacksam, säger han i en video till personalen.

Roger Akelius, 77, har gjort sig en förmögenhet på fastigheter genom Akelius Residential Property. I höstas sålde han sina 599 fastigheter med 30 000 lägenheter i Sverige och Tyskland till Heimstaden för 92,5 miljarder kronor – men bolaget äger fortfarande en stor mängd fastigheter i USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike och på Cypern. 

Tidigare har Akelius gjort sig känd för sin omfattande skatteplanering – i dag är han mer omskriven för sina gåvor till välgörande ändamål. När Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina klargjorde Akelius att han dubblar alla gåvor till Unicef, genom Akelius Foundation har han skänkt över en miljard kronor till bland annat SOS Barnbyar.

Personalen på utbildning i Kanada

Nu är det alltså hans anställda som får ta del av pengaregnet. Fastighetsbolaget Akelius Residential Propertys 900 anställda är i Toronto, Kanada, för utbildning. I anslutning till det släppte Roger Akelius en video där han berättar att de anställda kommer få 20 procent löneförhöjning. 

– Det är inte tillräckligt att säga att jag är tacksam. Var och en av er har bidragit till Akelius framgång. Akelius måste visa er vad vänskap betyder, säger han. 

Roger Akelius räknar med fortsatt hög inflation.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Han vidareutvecklar sitt resonemang i ett mejl till Dagens industri.

”En löneökning för 900 anställda kostar 100 miljoner kronor per år”, skriver han och fortsätter: ”En arbetsgivares beröm och tack är inte trovärdigt utan att visa.” 

Spår fortsatt inflation

Löneförhöjningen sker mot bakgrund av att Roger Akelius spått en stark inflation de kommande åren. 

”Nu har vi sannolikt sju svåra, oroliga år framför oss. Jag räknar med stark inflation efter att penningmängden drastiskt ökat under tio år”, skrev han i ett mejl till Di.


Se också:

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.