Vinodlaren Åke Wester hoppas på att få sälja sitt vin direkt från gården i Vreta Kloster. Foto: Jakob Kindesjö
Vinodlaren Åke Wester hoppas på att få sälja sitt vin direkt från gården i Vreta Kloster.  Foto: Jakob Kindesjö

Åke vill sälja vin direkt från gården

Publicerad
Uppdaterad
När Åke Wester, 67, gick i pension slängde han ut jordgubbarna ur växthuset för att satsa på vin. Nu kämpar han för att få sälja flaskorna direkt från gården.
- Det är en konstig dubbelmoral, det är inte tillåtet med gårdsförsäljning men den som vill kan åka ner till Tyskland och köpa alkohol.
Under många år odlade Åke Wester isbergssallad och jordgubbar i sitt växthus på lantgården i Vreta Kloster utanför Linköping. Men när han gick i pension bestämde han sig för att satsa på något helt annat.

Enklare än jordgubbar

- Något ville jag ändå odla och då fick jag upp ögonen för vin. Jordgubbar är så tidspressat, du måste skörda direkt när de mogna. Men vindruvorna kan du skörda under flera veckor, det passade bra som en pensionärssysselsättning, förklarar han.
Numera är växthuset fyllt med åtta olika druvsorter såsom Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot och Chardonnay. Hittills har han fått fram cirka 2 000 flaskor som just nu ligger på lagring. Till hösten är de första flaskorna klara för försäljning men att sälja vinet är lättare sagt än gjort.

Via Tyskland

- I dag får jag enbart sälja till restauranger som har tillstånd och Systembolaget vill inte ta in så här små volymer. För att få sälja till allmänheten så kan jag sälja vinet till en grossist i Tyskland och då kan man köpa vinet därifrån via nätet, förklarar han.
Drömmen är att få tillstånd att sälja direkt från gården. Något som i dag är tillåtet i grannländerna Finland och Danmark men inte i Sverige.

Hoppas på tillstånd

- Det är lite sjukt att man inte får sälja på gården. Om det är nu någon som är benägen att bli alkoholist så kan han eller hon bara hyra en bil och åka ner till Tyskland och handla.
En statlig utredning utreder nu möjligheten att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin. Till nyår ska utredningen vara klar men Åke är skeptisk.
- Jag hoppas ju det blir tillåtet. Jag tror det skulle göra landsbygden mer levande, men man får se vad riksdagen säger. Ett beslut lär ju dröja så jag vet inte om jag kommer att få uppleva någon förändring.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag