Åke teg om mordet på Olof Palme i 30 år

Polisen Åke Rimborn identifierade Olof Palme efter mordet. Det var också han som höll de första, viktiga samtalen med huvudvittnet Lisbet Palme. Nu berättar han om mordnatten och varför han står fast vid uppgiften att Lisbet Palme såg två gärningsmän.
Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds den 28 februari 1986.
Foto: Urban Brådhe
Klockan 00.06 den 1 mars 1986 dödförklaras statsminister Olof Palme på Sabbatsbergs sjukhus.

Han identifierade Olof Palme efter mordet - och höll de första, viktiga samtalen med huvudvittnet Lisbet Palme.

Efter 30 års tystnad berättar polisen Åke Rimborn om den historiska natten, och varför han står fast vid uppgiften att Lisbet Palme såg två gärningsmän.

– Visst var fru Palme chockad och ledsen, men uppgifterna jag fick var konkreta, säger han.

Ett par timmar efter mordet på Olof Palme ringer det från Sabbatsbergs sjukhus till polisens ledningscentral. Lisbet Palme vill prata med "den långe polismannen" igen, en av få poliser hon anförtrodde sig åt den natten.

Nu, 30 år senare, promenerar tvåmetersmannen Åke Rimborn genom Sabbatsbergs sjukhus lokaler och försöker minnas den där natten.

Det var han som identifierade statsminister Olof Palme efter mordet. Han framförde beskedet om statsministerns död till polisens ledningscentral. Och det var han som skrev det så mystiska rikslarmet, där en kroatisk separatiströrelse pekades ut - och genomförde de första samtalen med Lisbet Palme efter mordet.

Men efter 30 år är hans historia en av de saknade pusselbitarna i historien om mordet på Olof Palme.


LÄS MER: Olof Palme – historien om politiken, passionen, personen

Åke Rimborn: "Kände mig som villebråd"

Först nu ställer han upp på en hel intervju. Varför har han varit tyst i alla dessa år?

– Jag kände mig som ett villebråd hos medierna, och det ställde jag inte upp på. Då bestämde jag mig för att jag inte skulle uttala mig på en väldigt lång tid, säger han, och fortsätter efter en stunds tystnad:

– Nu har det gått 30 år, och det jag kan prata om börjar väl bli dags att säga.

Klockan 00.06 den 1 mars dödförklaras statsminister Olof Palme på Sabbatsbergs sjukhus, dit han fördes i ambulans efter dådet. Strax därefter står Åke Rimborn och kollegan Tomas Torstensson i visningsrummet på akutavdelningen.

På britsen ligger en nyligen avliden statsminister.

– I polisarbetet på plats agerade vi som med ett rutinärende, läkarna gör sitt med skadebiten och vi gör vårt med att identifiera och höra vittnen till ingångsanmälan. Det konstiga var att det var statsministern som låg där. Det gjorde saken overklig.

Åke Rimborn, då tillförordnad kommissarie, satt och drack kaffe med sin kollega när larmet om en skjutning kom in strax före 23.30.

– Vi fick order om att möta statsministern och fru Palme på Sabbatsbergs sjukhus. Vi anlände bara ett par minuter efter ambulansbilen, Olof Palme hade redan körts in i akutrummet, säger han.


LÄS MER: Unik 3D-special – Olof Palmes sista steg

Samtalade med Lisbet Palme i väntrummet

Akutavdelningen på Sabbatsbergs sjukhus utrymdes och spärrades av. Kollegan Tomas Torstensson tog hand om säkerheten, medan Åke Rimborn blev den första polisen att prata med Lisbet Palme - huvudvittnet till mordet. Samtalet ägde rum i väntrummet utanför akutrummet där Olof Palme låg.

– Jag tyckte att hon var rätt samlad. Jag pratade med henne, samlade in uppgifter som jag sedan förde vidare till ledningscentralen. Sen blev jag kallad tillbaka till sjukhuset. Det blir ofta så att den första personen man pratar med i en svår situation vill man gärna prata med igen, säger Åke Rimborn.

Sedan dess har de aldrig hörts igen. Åke Rimborn arbetar fortfarande som polis, men har inte på något sätt varit delaktig i Palmeutredningen. Anmärkningsvärt nog fanns hans uppgifter från natten inte med i åtalet mot Christer Pettersson.

– Det är konstigt, för det ska ingå i förundersökningen, säger Åke Rimborn.

Klockan 02.05 sänds ett rikslarm ut.

"Signalement på gärningsmän efter beskjutning av Sveriges statsminister: 2 gärningsmän, 40-45 år, mörkhåriga, en av gärningsmännen är påfallande lång, en av männen var iklädd mörkblå täckjacka, tillhör ev Ustasjarörelsen."

Det var Åke Rimborn som skrev larmet, som har förbryllat många sedan dess.

Larmet ändrades fyra gånger under natten och morgonen, men uppgiften om två gärningsmän fanns hela tiden kvar. Uppgiften om den kroatiska separatiströrelsen Ustasja togs bort redan i första ändringen.

Enligt Åke Rimborn byggde den uppgiften enbart på en känsla från Lisbet Palmes sida.


LÄS MER: 9 saker du hade glömt bort om Palmemordet

Uppgiften i larmet om Palmemordet togs bort

Vid lunchtid dagen efter, när spaningsledaren Hans Holmér tagit över utredningen, togs uppgiften om två gärningsmän bort.

Åke Rimborn hade missförstått Lisbet Palme, förklarade Holmér och andra. Och att det bara fanns en gärningsman har varit den officiella beskrivningen sedan dess - något som även styrkts av vittnen på platsen.

– Uppgifterna i rikslarmet var de ingångsuppgifter jag fick av fru Palme, säger Åke Rimborn.

Finns det någon tvekan hos dig om att du uppfattade fel?

– Nej, inte från min sida, inte alls. Jag skrev ner uppgifterna och de (anteckningarna, reds anm) har jag fortfarande kvar.

Kändes hon tydlig, och balanserad, den natten med tanke på vad som hänt?

– Visst var fru Palme chockad och ledsen, men uppgifterna jag fick var konkreta.

Du har arbetat länge som polis. Hur ser du på uppgifter som lämnas i ett tidigt skede efter en sådan här händelse?

– Jag tycker att de uppgifterna är viktiga. En person som är chockad och skärrad brukar ofta säga det som de har upplevt precis för stunden, de hinner inte fundera ut något annat.

Två män iakttog Olof Palmes lägenhet

Den natten skrev Åke Rimborn även en sida i polisanmälan, med uppgifterna från Lisbet Palme. Där står att Lisbet Palme sett två män iaktta paret Palmes lägenhet en kväll efter julhelgen. En av männen från den kvällen, i en mörkblå täckjacka, ska hon ha sett springa från brottsplatsen.

Det nämns ingenting om att hon sett två gärningsmän på platsen.

– Det kanske var lite luddigt skrivet. Men hela tiden har det figurerat två personer, varav en har skjutit, om jag får förtydliga det så, säger Åke Rimborn i dag.

Även på brottsplatsen?

– Ja. Det är min fulla övertygelse att det var så.

Åke Rimborn fortsätter titta uppmärksamt efter spår av den där natten på Sabbatsbergs sjukhus. Men enbart en korridor mot den gamla akutavdelningen känns igen. Det är mycket som har hänt på 30 år, men mordet på Olof Palme förblir olöst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.