Åke Göransson misstänkt mördad på semesterresa

Åke Göransson som är generaldirektör hos Myndigheten för stöd till trossamfund, har dött på en semesterresa i Rumäniens huvudstad Bukarest.
Åke Göransson, generaldirektör hos Myndigheten för stöd till trossamfund, har hittats död i Rumänien.
Foto: Noel Wred / Noel Wred noelandart@gmail.com
Åke Göransson dog i rumänska huvudstaden Bukarest.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Enligt DN dog han på flygplatsens läkarmottagning.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Han ska ha blivit akut sjuk vid landning, skriver DN.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Flygplatsen i Bukarest.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisen har inlett en förundersökning om mord.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Åke Göransson var generaldirektör för Myndigheten för stöd till trossamfund.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Flygplatsen i Bukarest, Rumänien.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 9

Åke Göransson, 61, generaldirektör hos Myndigheten för stöd till trossamfund, har dött på semesterresa i Rumänien.

– Alla kände en chock över det hela, vår chef var inte speciellt gammal, säger ställföreträdande myndighetschef Åsa Hole. 

Polisen misstänker att han mördats.

– Informationen kring vad som har hänt är väldigt knapphändig, säger kammaråklagare Johan Lindmark vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

Generaldirektören för Myndigheten för stöd till trossamfund, Åke Göransson, har dött i Rumäniens huvudstad Bukarest. Enligt DN dog han på flygplatsens läkarmottagning efter att ha blivit akut sjuk vid landning. 

Anhöriga till Åke Göransson har underrättats. Nu går även myndigheten ut med information om dödsfallet. 

Dödsfallet inträffade på nyårsafton, och enligt uppgifter till Expressen misstänker man att Åke Göransson mördats. Detta bekräftas senare under torsdagen av polisen, som har inlett en förundersökning.

– Polisen har inlett en förundersökning om mord för att kunna säkerställa att dödsorsaken inte orsakats av något brott, säger Jonas Beltrame-Linné på polisens nationella mediecenter.

”Alla kände en stor chock”

Åsa Hole, ställföreträdande chef på Myndigheten för stöd till trossamfund, säger dock att Åke Göransson kan ha dött av sjukdomsfall. 

– Vi har fått den information som man får genom UD när en svensk person avlider utomlands. Det har kommit oss till dels att han under sin semesterresa har avlidit. Det har inget att göra med hans tjänst, säger Åsa Hole. 

Efter dödsfallet kommer Åsa Hole träda in och ta över myndigheten. 

– Alla kände en stor chock över det hela. Chefen var inte speciellt gammal.

Polisen har kontakt med rumänska myndigheter

Åke Göransson hade just anlänt till Rumänien när han dog. Han flög dit från Sverige.

Fallet utreds av riksenheten för internationell och organiserad brottslighet. Kammaråklagare Johan Lindmark leder utredningen och säger att mycket kring fallet ännu är oklart.

– Informationen kring vad som har hänt är väldigt knapphändig, jag vet väldigt lite och det jag vet kan jag inte gå ut med, säger han. 

Eftersom kroppen inte finns i Sverige kommer man att samarbeta med rumänsk polis för att utreda fallet.

– Eftersom den avlidne personen inte finns här utan i Rumänien kommer vi att ta kontakt med de rumänska myndigheterna och så får vi se vart det leder. Vi vet inte i nuläget om det är ett mord, men vi utreder det som att det finns misstanke om mord.

Även UD har bekräftat dödsfallet.

– Jag kan bekräfta att en svensk man i 60-årsåldern har dött i Bukarest, säger Buster Mirow Emitslöf, presstalesperson på UD.

Vännen och kollegan Peter Lööv Roos i Uppsala säger till Expressen:

– När jag tänker på Åke är det första som slår mig den värme och klokhet han hade. Och den gedigna kunskap inom hans område som han ägde. Han gjorde mycket för att skapa förståelse för de olika trossamfundens förutsättningar.

Kulturministern: ”Utförde ett utmärkt arbete”

I en mejlkommentar till Expressen skriver kulturminister Amanda Lind:

”Det är med sorg jag tar emot beskedet att Åke Göransson avlidit. Åke Göransson utförde ett utmärkt arbete på myndigheten för stöd till trossamfund. Han har under många år arbetat för att främja religionsfriheten i Sverige. 

Hans arbete har bidragit till att främja en aktiv religionsdialog i Sverige. Han var oerhört omtyckt inom det civila samhället och hans varma personlighet och klokskap gjorde honom till uppskattat kollega. 

Mina tankar går särskilt till Åkes familj, vänner och medarbetare.”

Talmannen Andreas Norlen skriver på Twitter:

”Har nåtts av det tragiska beskedet att Åke Göransson, direktör för Myndigheten för stöd till trossamfund, avlidit. Jag kände honom som ledamot i Stiftelsen Sveriges nationaldag, där jag är ordf. En engagerad, vänlig och kunnig person är död. Vila i frid”. 

Åke Göransson har tidigare blivit knivhuggen. Då dömdes en 18-åring till fängelse för händelsen. Det finns ingen känd koppling mellan händelserna. 

Åke Göransson, 61, har dött på en semesterresa i Rumänien:

Svensk generaldirektör misstänks mördad i Rumänien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.