Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åke blev oskyldigt dömd som pedofil

Oskyldigt dömd. Åke Frick tvingades leva i tio år som oskyldigt dömd som pedofil. Nu är han friad från alla anklagelserna. Nioåringen som pekade ut honom har erkänt att allt var en lögn. Jag är så ledsen att min hustru aldrig fick uppleva den friande domen, säger Åke i dag.
VÄSTERÅS. I tio år levde Åke Frick, 79, med skammen.
Dömd mot sitt nekande för att ha antastat en nioårig pojke sexuellt.
Nu har rätten friat honom från alla misstankar.
- De första åren var värst. Jag kunde inte sova och gick runt i de mörka skogarna och bara grubblade.
I maj 1993 polisanmäldes Åke Frick, misstänkt för sexuellt ofredande. Året därpå dömdes han av Västerås tingsrätt. Bevisningen som fällde honom: en uppdiktad berättelse av en vilsen nioåring. Slapp fängelse Åke Frick var 69 år. Om han varit yngre och hälsan bättre hade straffet blivit fängelse. I stället blev påföljden villkorlig dom och böter. - Att bli dömd för att ha antastat ett barn sexuellt är värre än mord, säger Åke Frick. Mardrömmen började då några småpojkar kom och hälsade på Åke och hans hustru. - De kom för att leka med Dolly, vår golden retriever. De gillade att vara med henne i trädgården. Svåra förhållanden En av pojkarna - en nioåring - levde under svåra förhållanden. Hans pappa satt i fängelse, mamman var arbetslös. Familjen hade täta kontakter med de sociala myndigheterna. Pojken gick hos psykolog och i specialklass. När han kom hem sent en kväll med en blödande stortå, väntade inte bara hans mamma på honom. En kvinlig socialassistent fanns också där. Hon visste att pojken varit hemma hos Åke Frick flera gånger. När hon fick se skadan på foten, krävde hon att få konfrontera skadan med den gamle mannen. Åke Frick korsförhördes sedan kopplade kvinnan in alla myndighetspersoner. Även polisen. - När det kom ett brev att jag skulle infinna mig till polisförhör, tänkte jag: att allt måste vara ett misstag som går att reda ut. Men mardrömmen hade bara börjat. Nioåringen vittnade i ett videoförhör att Åke försökt dra av honom shortsen för att gnida sin lem mot hans skinkor. - Det var fruktansvärt att sitta i tinsgrätten, veta att man är oskyldig men inte kunna bevisa det. Flera år efter domen fick Åke Fricks advokat kontakt med nioåringens mamma. Det blev början till upprättelsen. För ett och ett halvt år sedan skrev den i dag 19-årige pojken ett brev och berättade att allt han tidigare uppgett var uppdiktad lögn. Han hade känt sig pressad av socialsekreteraren, som hotade att placera honom i fosterhem i Norrland. Brevet blev början till resningen. Friad från anklagelserna Nu är Åke Frick friad från pedofilanklagelserna.Han är lättad, men säger: - Jag är så ledsen att min hustru aldrig fick uppleva den friande domen. Jan Tingvall var åklagaren som fick Åke Frick fälld för sexövergreppen. Han erkänner nu: - Bevisningen hade inte räckt till att väcka åtal i dag. Nu hade man kanske varit mer noggrann. Du byggde ditt åtal på en nioårings berättelse. - Ja.