Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AKB:s besvikelse över topparna: ”Lite för tyst”

Anna Kingberg Batra släppte på fredagen sin nya bok ”Inifrån”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Moderaternas nuvarande partiledare Ulf Kristersson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I augusti förra året avgick Anna Kinberg Batra efter hård intern press med flera avgångskrav. 

Den tidigare M-ledaren är kritisk till frånvaron av partitopparnas stöd när det blåste som mest. 

– Det hade behövts mer, säger hon i Kvartals ”Fredagsintervjun”.

Anna Kinberg Batra fick aldrig genomföra en valrörelse innan hon avgick. 

Den tidigare M-ledaren fick utstå hård kritik och det ena avgångskravet följde det andra från vad hon menar var frustrerade ”moderater som var rädda för sina egna positioner”. Den 24 augusti 2017 meddelade hon på en presskonferens sin avgång som partiledare för Moderaterna. 

– Om man känner mig väl så hör man att rösten gungar till ett par gånger, och det gjorde hela jag. Det var jättejobbigt att bara stå där, säger hon i Kvartals podcast ”Fredagsintervjun”. 

Anna Kingberg Batras besvikelse över topparna

Anna Kingberg Batra menar att pressen på henne ökade efter hennes krav på Stefans Löfvens avgång sommaren 2016. Kritiken blev hårdare och opinionssiffrorna dalade.

Anna Kinberg Batra meddelade sin avgång i augusti förra året.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN


I intervjun, med anledning av hennes nya bok ”Inifrån” som släpptes på fredagen, berättar hon om pressen som kommer med att vara ledare för ett krisande parti. 

– Det är svårt att föreställa sig att vara på helspänn under hela sin vakna tid. När jag inte sov så var det bara högtryck och ganska konfliktorienterat. Man måste kämpa för att hålla blicken framåt och utstråla energi. Sedan finns det inte så mycket kvar i batteriet, säger hon. 

AKB: ”Det hade behövts mer”

Samtidigt som hon kan känna en lättnad över att låta andra reda ut det nuvarande parlamentariska läget, så uttrycker hon sin besvikelse över partitoppar.

Anna Kinberg Batra menar att flera M-toppar inte uttryckte sitt stöd för henne när det blåste som allra mest. 

– Medier älskar ju konflikter. Då märks det om det förekommer försvarsspel eller inte. Och det gjorde det, men det hade behövts mer. 

Kvartal: Inget från den högsta nivån? 

– Det var olika, men det var inte allihopa. 

Anna Kinberg Batra medger också att hon tyckte det blev ”lite för tyst på slutet” även från Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. 

Expressen har tidigare varit i kontakt med Elisabeth Svantessons presskontakt som då inte vill kommentera uppgifterna. Expressen söker Ulf Kristersson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.