Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledamöterna som röstade för att behålla Frostenson

Foto: Montage
Nu skriver de åtta ledamöterna i Svenska Akademien varför de ställde sig bakom Katarina Frostenson.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Sture Allén ställde sig bakom Frostenson.Foto: LEIF R JANSSON / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Kristina Lugn.Foto: DR / STELLA PICTURES DR
Horace Engdahl.Foto: OLLE SPORRONG
Jayne Svenungsson.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Riad.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Göran Malmqvist.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
Anders Olsson.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bo Ralph.Foto: SVENSKA AKADEMIEN
Svenska Akademien.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

Nu berättar åtta av medlemmarna i Svenska Akademien varför de valde att ställa sig bakom Katarina Frostenson i den omröstning som hotade att utesluta henne.

De gör det i en debattartikel i SvD.

”Genom att utesluta Katarina Frostenson skulle Akademien ha utdömt ett utomjuridiskt straff som till sina verkningar vida skulle ha överskridit en aldrig så hård juridisk dom, därtill ett straff utan appell och nåd”, skriver de bland annat.

 

Svenska Akademien befinner sig i sin djupaste kris någonsin som resulterat i inre stridigheter och flera avhopp.

Det kulminerade i fredags då de tre ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund valde att lämna arbetet. Detta som en protest mot att Akademien i en omröstning i torsdags beslutat att inte avsätta ledamoten Katarina Frostenson. 

Hon är gift med den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault som anklagas för sexuella övergrepp och trakasserier, och för att på förhand ha läckt information om vem som skulle få Nobelpriset i litteratur.

Resultatet av omröstningen blev 8-6 till hennes fördel.

De som röstade för Katarina Frostenson var Sture Allén, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Göran Malmqvist, Anders Olsson, Bo Ralph, Tomas Riad och Jayne Svenungsson.

 

LÄS MER: Vad gör Svenska Akademien? Här är allt du behöver veta 

 

Åtta ställde sig bakom Frostenson

De åtta medlemmarna Akademien är också de som undertecknat artikeln i SvD.

”För att utesluta en ledamot ur Svenska Akademien, därtill en ledamot som inte juridiskt åtalats eller straffats för någonting, krävs kort sagt mycket starka skäl. Efter moget övervägande kunde vi inte finna att skälen för uteslutning, därtill i en mycket snabbt genomdriven omröstning, var starka nog”, skriver de åtta.

”Otillräckligt och rättsosäkert”

Artikeln består av tre delar.

Den första delen handlar om Katarina Frostenson skulle ha läckt information om Nobelpristagare.

”Vad gäller underlaget i advokatutredningen för anklagelsen om läckage av Nobelpristagare och därmed sekretessbrott så finner vi det både otillräckligt och rättsosäkert”, konstateras i artikeln.

”Starkt och till synes otvetydigt”

Den andra delen uppehåller sig kring om det finns en jävsituation från Katarina Frostensons sida i förhållandet till kulturklubben Forum, som hon och maken Jean-Claude Arnault drivit.

”I fråga om underlaget i advokatutredningen för anklagelsen om jäv är detta starkt och till synes otvetydigt. Medel har under en följd av år utgått till ett bolag som en ledamot varit delägare i”, skriver de åtta i SvD.

Och fortsätter:

”Den slutsats som Akademiens majoritet har dragit är att reglerna för jäv och sekretess måste ses över, och i vissa fall skärpas.”

”Plumpt och opassande beteende”

Den tredje delen i debattartikeln i SvD kretsar kring anklagelserna mot Jean-Claude Arnault om sexuella trakasserier.

Med stöd av den oberoende advokatutredning som gjorts förklarar de åtta ledamöterna av Akademien:

”Av advokatutredningen framgår att det inte har förekommit vad som skulle kunna rubriceras som sexuella trakasserier i juridisk mening mot personer inom eller nära Akademien. Vad som har framkommit är fall av plumpt och opassande beteende, vilket givetvis är illa nog.”

”En presentation av argumenten”

Expressen har varit i kontakt med Sture Allén – en av de åtta ledamöter som undertecknat artikeln i SvD – som inte vill vidareutveckla deras resonemang. 

– Det är helt enkelt en presentation av de argument som vi använde när vi röstade som vi gjorde, säger han. 

Huvudpersonen själv Katarina Frostenson har inte deltagit i några möten sedan affären briserade i november, erfar Expressen. 

Ingrid Elam, kulturkritiker på SVT, sa i Agenda på söndagen att ett alternativ för att kunna lösa krisen kan vara att koppla in Kungen, som är beskyddare av Akadamien. 

– Man skulle kanske säga till ständiga sekreteraren att han får plocka ihop ett nytt gäng, säger hon i sändningen. 

– Det förefaller som ett mycket mer realistiskt förslag än att få den här graven som har öppnats senast nu i dag när den klara majoritet som Anders Olsson talade om här i Aktuellt består av två personer, 8-6 i den här uteslutningsfrågan, säger förläggaren Svante Weyler i sändningen. 

Ingrid Elam säger också att läget är allvarligt och att det handlar om institutets trovärdighet. 

– Det är en stor kris som jag inte tror bara handlar om en person, säger Ingrid Elam i Agenda. 

 

 

LÄS MER: Polisanmälan om Svenska Akademien 

LÄS MER: Totala sprickan i Svenska Akademien: ”Så kaotiskt” 

LÄS MER: KARIN OLSSON: Sara Danius drängar är inga helgon  

 

Så här röstade alla i Svenska Akademien – person för person

VAR INTE MED PÅ OMRÖSTNINGEN

LOTTA LOTASS, författare och litteraturforskare. Lämnade sin stol 2015 eftersom hon inte kände sig hemma i Svenska Akademien och upplevde att hon inte hade den sociala bildning som omvärlden förväntas att en ledamot ska ha.

KERSTIN EKMAN, författare. Lämnade sin stol 1989 på grund av Svenska Akademiens hällning i frågan kring författaren Salman Rushdie. Akademien vägrade ställa sig bakom en appell till regeringen om att den skulle ingripa mot dödsdomen som Iran riktat mot honom.

 

VILLE UTESLUTA FROSTENSON

KLAS ÖSTERGREN, författare som nu lämnat arbetet.  "Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet", skrev han till SvD. 

KJELL ESPMARK, historiker och författare, som nu lämnat arbetet. ”Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet - då kan jag inte längre delta i arbetet”, skrev han till DN.

PETER ENGLUND, historiker och författare, som nu lämnat arbetet. "Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete", skrev han på sin blogg.

PER WÄSTBERG,  författare och litteraturkritiker.  Han berättar att han likt avhopparna röstade för att Frostenson ska uteslutas. Trots det väljer han efter övervägande ändå att behålla sin plats, för att stötta Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius, uppger han för SvD.

SARA DANIUS, professor i litteraturvetenskap och ständig sekreterare i Akademien. Har lett arbetet med att utesluta Katarina Frostenson. Hon har fått mycket beröm från de tre avhopparna för sitt sätt att lotsa akademien genom denna svåra tid.

JESPER SVENBRO, antikforskare och poet. Har tidigare varit oklart hur han röstat i frågan men Expressen erfar att Svenbro var en av dem som röstade för att utesluta Frostenson. 

 

RÖSTADE BLANKT/DELTOG INTE PÅ MÖTET

SARA STRIDSBERG, författare och dramatiker. Har berättat att även hon överväger att lämna arbetet i Svenska Akademien. "Jag har sett, och ser fortfarande, Sara Danius som ett hopp om en akademi i ljus och öppenhet", skrev hon till TT. Expressen erfar att hon la ned sin röst. 

 

VILLE BEHÅLLA FROSTENSON

JAYNE SVENUNGSSON, teolog och religionsfilosof. Har öppet berättat att hon stöder majoriteten. "För min del fanns helt enkelt inte tillräcklig grund för ett så drastiskt beslut", skriver hon i ett mejl till Expressen.

KRISTINA LUGN, poet och dramatiker. "Jag har inte planer på att hoppa av", skriver hon i ett mejl till Expressen, där hon också skriver att hon känner stor bedrövelse för den uppkomna situationen.

ANDERS OLSSON, författare och professor i litteraturvetenskap. Tänker sitta kvar. "Jag är både besviken och ledsen. Jag har ingen tanke på att avgå, men de här tre tunga avhoppen kommer påverka oss djupt", säger han i ett uttalande.

STURE ALLÉN, språkforskare och professor, tidigare ständig sekreterare. Anses stödja Frostenson och vill tona ner hela händelsen. "Det är ju inte akademin utan det är en utomstående person så det måste man ha klart för sig", säger han om Frostensons make Jean-Claude Arnault.

HORACE ENGDAHL, litteraturvetare. Han anses stå Jean-Claude Arnault nära och har säkerligen röstat till Katarina Frostensons fördel.

GÖRAN MALMQVIST, språk och litteraturforskare. Undertecknar en debattartikel i Svenska Dagbladet där han motiverar tillsammans med de andra ledamöterna av samma åsikt om varför han röstat för att behålla Frostenson. 

BO RALPH, språkforskare. Undertecknar en debattartikel i Svenska Dagbladet där han motiverar tillsammans med de andra ledamöterna av samma åsikt om varför han röstat för att behålla Frostenson. 

TOMAS RIAD, språkforskare. Undertecknar en debattartikel i Svenska Dagbladet där han motiverar tillsammans med de andra ledamöterna av samma åsikt om varför han röstat för att behålla Frostenson. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.