Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akademiledamoten Knut Ahnlund död

Knut Ahnlund blev 89 år gammal.Foto: Claudio Bresciani

Knut Ahnlund, ledamot i Svenska Akademien, har avlidit.

Han blev 89 år gammal.

Knut Ahnlund avled i sitt hem på onsdagskvällen, efter en längre tids sjukdom, skriver Peter Englund i sin blogg.

Knut Ahnlund var litteraturforskare och författare och invaldes år 1983 på stol nummer sju i Svenska Akademien, där han efterträdde Karl Ragnar Gierow. Under flera år var Ahnlund även litteraturvetenskaplig expert vid Akademiens Nobelinstitut.

Ahnlunds forskning ägnades främst åt dansk och spansk litteratur, och hans stora passion i livet var egentligen inte böcker utan natur och främst fåglar och fjärilar, enligt anhöriga.

Anhöriga beskriver honom som "en annorlunda, äventyrligt lagd och nyfiken person som levde ett långt och innehållsrikt liv i många olika länder".

Från 1996 deltog inte Knut Ahnlund i Akademiens arbete.

2005 meddelade Ahnlund i Svenska Dagbladet att han ville lämna akademin i protest mot valet av Elfriede Jelinek till Nobelpristagare i litteratur 2004.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.