Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Malmqvist är död – blev 95 år gammal

Ledamoten i Svenska Akademien Göran Malmqvist är död, blev 95 år gammal: ”Han har gjort en ovärderlig insats”.
Göran Malmqvist.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malmqvist blev 95 år gammal.Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Ledamoten i Svenska Akademien, Göran Malmqvist, har dött. 

Den uppskattade Kinaexperten och översättaren blev 95 år gammal.

– Kungafamiljen har fått det tråkiga beskedet, säger hovets informationschef, Margareta Thorgren.

Kinaexperten och översättaren Göran Malmqvist valdes in i Svenska Akademien 1985. Han hade stol nummer fem, fram till sin död på fredagen.

Göran Malmqvist blev 95 år gammal.

”Göran Malmqvist gjorde en ovärderlig insats som ledamot av Svenska Akademien och som förmedlare av kinesisk litteratur till en svensk läsekrets,” skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Göran Malmqvist har översatt över 40 böcker från kinesiska till svenska och skrivit flera läroböcker i kinesiska. 

”Enormt uppskattad kollega”

Bland verken finns översättningar av några av Kinas mest välkända klassiker, och översättningar av nobelprisade Tomas Tranströmers dikter till kinesiska.

– Han var en enormt uppskattad kollega och vän till ledamöterna som kommer att saknas, säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Mats Malm till SVT:s Kulturnyheterna.

Mats Malm säger till SVT att Göran Malmqvist varit sjuk under slutet. Den ständiga sekreteraren lyfter även att Göran Malmqvist var en högt uppskattad kollega och vän bland Svenska Akademiens ledamöter.

– Han var en otroligt vital människa, som sade sin mening rakt ut. Han var orädd och temperamentsfull på alla sätt och vis, delaktig i allt vi gjorde i Akademien. Jag uppskattade hans mod kolossalt under krisens allra värsta skede. Trots svåra smärtor kom han hela tiden till våra möten – det var helt enastående att se det, säger Anders Olsson till TT.

Personlig vän till kungaparet

Utöver sitt arbete, var Göran Malmqvist även en personlig vän till kung Carl Gustaf och drottning Silvia. 

Han var dessutom ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin och Kungliga Vitterhetsakademien.

– Kungafamiljen har fått det tråkiga beskedet. Kungaparet kände Göran Malmqvist personligen. Som Kinaexpert bistod han generöst med sina kunskaper om landets kultur i samband med inkommande och utgående statsbesök. Kungaparet har kondolerat privat, säger hovets informationschef, Margareta Thorgren.

Göran Malmqvist kommenterar om att Sara Danius lämnade sin post förra året:

Göran Malmqvist när han lämnade ett möte med Svenska Akademien i Gamla stan i samband med krisen i Akademien förra året.