Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Akademiker flyr L – går till Centerpartiet

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm säger till Sveriges Radio att trenden kan vändas. Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN
C- och L-ledarna Annie Löö och Jan Björklund efter valet 2014. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Centerpartiet och Annie Lööf tar allt fler väljare från Jan Björklunds Liberalerna.

Strömningarna märks allra tydligast i akademikerfacken, rapporterar Sveriges Radio.

Men Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm tror ändå att partiet kan vända på steken.

Liberalerna har sedan valet 2014 tappat i opinionen, samtidigt som Centerpartiet gått starkt framåt. Partiernas hårda kamp om de liberala väljarna märs allra tydligast inom akademikernas fackförbund TCO och Saco, enligt siffror från Statistiska centralbyrån som Sveriges Radio tagit del av.

Inom tjänstemannafacket TCO gick Centerpartiet om Liberalerna 2015 – och trenden har fortsatt sedan dess. Centerpartiets stöd bland förbundets medlemmar har ökat från fyra till tio procent under de senaste fyra åren.

Bland akademikerfacket Saco:s medlemmar har Liberalerna samtidigt tappat mer än fem procentenheter, från 12 till knappt sju procent. Där har stödet för Centerpartiet ökat till 12,9 procent, vilket är mer än en fördubbling, skriver Sveriges Radio.

Partisekreteraren: En utmaning

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm konstaterar att det blir en utmaning för partiet att ”ta tillbaka förlorad mark” under valrörelsen. Samtidigt tror hon att trenden kan vändas:

– Det är ju väldigt stor rörlighet inte minst mellan de olika allianspartierna, men det är viktigt för oss i alliansen att plocka röster från andra partier, säger hon till Sveriges Radio.

Enligt Maria Arnholm har man i partiet funderat på vad som kan göras för att vinna tillbaka sina väljare och öka i opinionen igen.

– Vårt svar på det är att vara ett tydligt liberalt alternativ som fokuserar på några av de allra viktigaste frågorna för Sveriges framtid, säger hon till Sveriges Radio.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!