Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm säger till Sveriges Radio att trenden kan vändas. Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅNLiberalernas partisekreterare Maria Arnholm säger till Sveriges Radio att trenden kan vändas. Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm säger till Sveriges Radio att trenden kan vändas. Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN
C- och L-ledarna Annie Löö och Jan Björklund efter valet 2014. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGC- och L-ledarna Annie Löö och Jan Björklund efter valet 2014. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
C- och L-ledarna Annie Löö och Jan Björklund efter valet 2014. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Akademiker flyr L – går till Centerpartiet

Publicerad

 

Centerpartiet och Annie Lööf tar allt fler väljare från Jan Björklunds Liberalerna.

Strömningarna märks allra tydligast i akademikerfacken, rapporterar Sveriges Radio.

Men Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm tror ändå att partiet kan vända på steken.

Liberalerna har sedan valet 2014 tappat i opinionen, samtidigt som Centerpartiet gått starkt framåt. Partiernas hårda kamp om de liberala väljarna märs allra tydligast inom akademikernas fackförbund TCO och Saco, enligt siffror från Statistiska centralbyrån som Sveriges Radio tagit del av.

Inom tjänstemannafacket TCO gick Centerpartiet om Liberalerna 2015 – och trenden har fortsatt sedan dess. Centerpartiets stöd bland förbundets medlemmar har ökat från fyra till tio procent under de senaste fyra åren.

Bland akademikerfacket Saco:s medlemmar har Liberalerna samtidigt tappat mer än fem procentenheter, från 12 till knappt sju procent. Där har stödet för Centerpartiet ökat till 12,9 procent, vilket är mer än en fördubbling, skriver Sveriges Radio.

Partisekreteraren: En utmaning

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm konstaterar att det blir en utmaning för partiet att ”ta tillbaka förlorad mark” under valrörelsen. Samtidigt tror hon att trenden kan vändas:

– Det är ju väldigt stor rörlighet inte minst mellan de olika allianspartierna, men det är viktigt för oss i alliansen att plocka röster från andra partier, säger hon till Sveriges Radio.

Enligt Maria Arnholm har man i partiet funderat på vad som kan göras för att vinna tillbaka sina väljare och öka i opinionen igen.

– Vårt svar på det är att vara ett tydligt liberalt alternativ som fokuserar på några av de allra viktigaste frågorna för Sveriges framtid, säger hon till Sveriges Radio.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag