Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Akademiens tystnad – vägrar svara på frågor

Svar uteblir från tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademien utreds av Ekobrottsmyndigheten. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

När Sara Danius lämnade rollen som ständig sekreterare i Svenska Akademien fick Anders Olsson tillfälligt ta över.

Men medan institutionen utreds av Ekobrottsmyndigheten och nyval av ledamöter pågår väljer han att lägga locket på – trots upprepade kontaktförsök.

Samtidigt hänvisar de andra ledamöterna till Olsson för kommentarer.

Traditionellt har Svenska Akademiens ständiga sekreterare agerat talesperson för institutionen i mediala sammanhang. Men sedan Sara Danius sorti har Akademiens tillförordnade ständiga sekreterare Anders Olsson blivit allt tystare.

Expressen har försökt nå Olsson i flera sammanhang, bland annat med frågor som rör den pågående brottsutredningen som drivs av Ekobrottsmyndigheten, och processen kring nyval av ledamöter. Men svar uteblir.

Det är samtidigt oklart hur Sara Danius framtid i Akademien ser ut. Ledamoten Per Wästberg har sagt till SvD att de som lämnat arbetet men inte formellt ansökt om utträde har till den 1 september att fundera på saken.

Något som Anders Olsson inte vill kommentera. 

Sara Danius skriver kryptiskt inlägg

Sara Danius har själv uppgett i ett kryptiskt inlägg på Instagram att hon ”börjar förbereda avresan från sin tjänstevistelse”.

När Expressen når andra ledamöter i Svenska Akademien med frågor om den pågående processen hänvisar samtliga till Anders Olsson. 

På frågan om Sara Danius ännu formellt begärt utträde skriver Horace Engdahl i ett mejl att det ”kan du kanske få information om från t.f. ständige sekreteraren Anders Olsson”.

Även ledamoten Bo Ralph svarar i ett mejl att ”Anders Olsson är Akademiens talesperson och den som har bäst överblick över läget. Därför får jag hänvisa dig till honom”.

Liknande svar ges av Göran Malmqvist och Kristina Lugn. I ett mejl skriver Lugn däremot att ”ingen har bekräftat att Sara D begärt utträde, jag har faktiskt hört mig för”.

”Då blir det inget svar”

När Expressen frågar Per Wästberg kring hans tidigare påstående att tre nya ledamöter ska väljas in denna månad svarar han att ”allt kan ändras”. 

Han avböjer sedan att svara ytterligare.

– Jag har inget att säga. Jag vill inte kommentera det här mer, du måste gå till Anders Olsson, säger Per Wästberg.

Men Anders Olsson har inte velat svara på våra frågor.

– Det spelar ingen roll, då blir det inget svar, säger Per Wästberg.

Expressen har under flera dagar vid upprepade tillfällen sökt Anders Olsson. 

De har lämnat Akademien

Fyra medlemmar har formellt beviljats utträde: Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Klas Östergren och Sara Stridsberg.

Ytterligare fyra har sagt att de lämnar: Sara Danius, Kjell Espmark, Peter Englund och Katarina Frostenson.

Akademien har uttryckt en förhoppning att kunna locka tillbaka de som sagt att de lämnar, men ännu inte formellt bett om utträde.

De tio som stannar i Akademien: Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson, Göran Malmqvist, Bo Ralph, Sture Allén, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Jayne Svenungsson, Per Wästberg.