Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Akademiens svar om hyran: ”Måste prövas i domstol”

Svenska Akademien har varit inhyrd i Börshuset i Stockholm sedan 1914 – utan att betala. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholms stad avser att häva Svenska Akademiens hyresavtal i Börshuset i Stockholm. Foto: ANDERS GOOD / IBL
Enligt Svenska Akademiens ständige sekreterare, Anders Olsson, bör avtalet prövas i domstol. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholms stad ska omförhandla Svenska Akademiens hyresavtal i Börshuset i Stockholm.

Enligt staden är det inte längre rimligt att Akademien hyr gratis – och att notan hamnar hos skattebetalarna, rapporterar TT.

– Det här måste prövas i domstol om de vill gå vidare med det, kommer svaret från den ständige sekreteraren Anders Olsson.

Svenska Akademiens hyresavtal har funnits på plats sedan 1914 och ger Akademien rätt till lokaler på cirka 2 000 kvadratmeter i Börshuset i Stockholm.

Före detta har Stockholms stad inte krävt någon hyra. Kostnaden har i stället betalats med skattemedel. 

Men nu kan den så kallade ”eviga nyttjanderätten” till lokalerna komma att hävas, skriver TT.

Majoriteten av politikerna i Stockholms stad anser nämligen att avtalet inte längre är rimligt. Enligt beräkningar från fastighetskontoret, kostar det kommunen sex miljoner kronor per år.

– Vi ska inte subventionera hyresgäster på det här sättet, det här är det mest förmånliga avtalet som någon har med Stockholms stad, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, till nyhetsbyrån.

Stockholms stad påbörjar förhandling med Svenska Akademien

För att lösa problemet vill staden att Svenska Akademien ska börja betala markhyra. I det avseendet har fastighetskontoret fått i uppdrag att påbörja en förhandling med Akademien. 

Men ständige sekreteraren Anders Olsson är inte nöjd.

– Det här är ingångna avtal. Dem kan man inte bryta hursomhelst. Finns det en sådan vilja från politikernas sida så får man driva det vidare i domstol, säger han till TT.

I april förra året lyftes ett liknande ett förslag om att häva avtalet av Socialdemokraterna i fastighetsnämnden, men utan att det ledde till någon förändring. 

Om frågan ska tas upp igen kräver Akademien en noggrann process, enligt Anders Olsson. 

– Det här måste skötas korrekt. Det här är något som juristerna får pröva ordentligt. Vi har ingått avtal som ska gälla och måste följa rådande rättsordning, säger han till TT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!