Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akademiens ledamöter hämtades i hemliga bilar

Akademiledamoten Jesper Svenbro.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Akademiledamoten Anders Olsson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Akademiledamoten Kristina Lugn.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

På torsdagskvällen samlades Svenska Akademiens kvarvarande ledamöter i ett hemligt möte.

Men sammankomsten var inte bara hemlig utåt – den exakta mötesplatsen mörkades även för ledamöterna själva.

– De blev hämtade var och en, och körda till det stället där de var. De visste inte var de skulle, uppger en källa för Expressen.

Det hemliga mötet hölls på Djurgården i Stockholm, skriver DN.

Vid lunchtid på fredagen skickade Svenska Akadmien ut ett pressmeddelande där man bland annat presenterade delar av den utredning som gjorts av en advokatbyrå.

Pressmeddelandet författades när Akademiens kvarvarande ledamöter på torsdagskvällen möttes på en plats som var hemlig för allmänheten.

Nu kan en person med insyn avslöja fler detaljer för Expressen – som visar att hemlighetsmakeriet sträckte sig hela vägen upp till toppen.

Hemliga bilar hämtade ledamöterna

I vanliga fall samlas ledamöterna i lokalerna vid Mynttorget – men den här gången plockades de upp av bilar vid sina hemadresser innan de kördes till en plats som de själva inte kände till.

– De blev hämtade var och en, och körda till det stället där de var. De visste inte var de skulle, säger personen.


Enligt DN var platsen för mötet Villa Bergsgården, en fastighet uppförd 1905 på södra Djurgården alldeles intill Skansen. 

Den har varit i Svenska Akademiens ägo sedan länge, och har bebotts av flera ledamöter, bland andra Kerstin Ekman och Kjell Espmark. 


LÄS MER: Akademien om Arnault: Oacceptabelt beteende


Festvåningen som är inrymd i villan används i dag exempelvis årligen för middagen efter Svenska Akademiens högtidssammankomst i december, då bland annat kungafamiljen bjuds in. 

Mötet i torsdags hölls bakom fördragna draperier på samtliga fönster och ska enligt källan ha varit framgångsrikt:

– Det ska ha blivit ett väldigt bra möte. De verkar ha kommit fram till resultat på många olika plan. Jag vet att alla som är kvar nu dels vill återgå till arbetet, men också hitta lösningar och vara konstruktiva.

Efter mötet hämtades akademiledamöterna upp i vanliga taxibilar, enligt DN.

Tusentals samlades på Mynttorget

Samtidigt som mötet pågick hade tusentals personer samlats på mynttorget för att - iförda Sara Danius signaturplagg knytblus - demonstrera mot Svenska Akademien. 


LÄS MER: Guillous hårda krav på Svenska Akademien 


Dagen efter torsdagsmötet släppte Akademien ett pressmeddelande om innehållet i advokatutredningen om Jean-Claude Arnault. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.