Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akademiens desperata åtgärd: ”Vi har krismöte”

Anders Olsson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Sara Danius.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Hon tvingades avgå som ständig sekreterare efter att flera ledmöter ifrågasatt hennes ledarstil.

Samtidigt hyllades Sara Danius med en landsomfattande knytblusmanifestation efter sitt utträde ur den skandaliserade institutionen.

Nu kämpar de kvarvarande resterna av Svenska Akademien med att återupprätta förtroendet – efter en av de värsta veckorna i dess 232-åriga historia.

– Vi har krismöte här i helgen, så jag måste förbereda det, säger Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare i Svenska Akademien, till Expressen under söndagen.

Det var med högt huvud som Sara Danius klev ut på trappan till Börshuset i Gamla stan i Stockholm i torsdags kväll och meddelade att hon slutar som ständig sekreterare och därmed avsäger sig sin stol i Svenska Akademien.

Beskedet var kulmen på den skandalvecka där flera av de arton ledamöterna turats om att smäda och kritisera varandra inför öppen ridå – och som slutade med att sammanlagt fem ledamöter valde att lämna sina uppdrag.

Men stödet för Sara Danius var oväntat stort i de breda folklagren och under fredagen startade en spontan, landsomfattande manifestation för den avsatta sekreteraren, där både män och kvinnor valde att posera på bild klädd i hennes signaturplagg knytblusen.

– Hon har länge varit en väldigt populär röst utåt för Akademien, hon är en väldigt skarp litteraturvetare med elegans både vad gäller formuleringar och kläder. Hon har visat intresse för mode och fotografi och även berättat öppet om sin cancer. Hon har nästan blivit en folkkär intellektuell, säger Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet.

Olsson: Vi har möte i helgen

Förtroendet för de rester av Akademien som finns kvar har sjunkit dramatiskt den senaste veckan. För Akademiens elva arbetande ledamöter återstår ett stort jobb med att få tillbaka förtroendet – och tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson avslöjar nu för Expressen att de sitter i krismöte i helgen.

– Vi har krismöte här i helgen, så jag måste förbereda det, säger han.

Och fortsätter:

– Vi har möte här i helgen så jag har inte tid att gå ut med några kommentarer faktiskt. Men vi återkommer.

Hur påverkar det stora stödet för Sara Danius Akademiens framtid? 

– Jag kan inte gå in på det nu, jag är mitt i samtal. Men jag lovar: Vi återkommer så snart vi kan.

Samtidigt har det litterära skyttegravskriget utvecklats till en strid mellan manligt och kvinnligt och samhällets syn på hur män och kvinnor agerar.

"Könsaspekten går inte att ta bort"

Anledningen är att poeten och Akademiledamoten Katarina Frostensons make, kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagas för grova sexuella trakasserier och övergrepp mot ett stort antal kvinnor. Sara Danius förklarade i sin roll som ständig sekreterare att Akademien tog anklagelserna på stort allvar och hon valde att anlita en advokatbyrå för att låta göra en egen utredning om det som skett.

Men när utredningen var klar och presenterades för Svenska Akademien för en dryg vecka sedan mötte Sara Danius motstånd. Hennes önskan om motåtgärder röstades ned och när ledamoten Klas Östergren, tätt följd av Kjell Espmark och Peter Englund, deklarerade på fredag 6 april att de lämnar Akademien på grund av att en majoritet inte ville stötta Danius var konflikten ett faktum.

– Det är en bild av den gamla klyftan mellan kvinnor och makt som plötsligt vidgas igen. Att den första kvinnliga ständiga sekreteraren röstas bort av en församling som, ställd inför grava anklagelser om korruption och sexuella övergrepp, aktivt väljer att göra sig av med den som försökt hantera krisen. Man kan hävda tills man blir blå att frågan inte handlar om kön, men könsaspekten går inte att ta bort, säger litteraturkritiker Ulrika Milles.

Danius en symbol för transparens

Lisa Irenius tror att det är både könsaspekten och Akademiens traditionella slutenhet som upprört människor:

– Sara Danius har i mångt och mycket blivit en symbol för öppenhet och transparens inom Svenska Akademien. När hon och Katarina Frostenson får gå efter alla de här turerna och påståendena om sexuella övergrepp medan män som har haft mer eller mindre vetskap om detta - och som uppträtt ganska arrogant genom hela den här krisen - är kvar upplevs det som väldigt demoraliserande. Det är det som folk reagerar så starkt emot, säger hon.

Anders Olsson har förklarat i intervjuer att det inte enbart var Sara Danius vilja att agera på utredningen om Jean-Claude Arnaults sextrakasserier och misstankarna om jäv efter att han och hans hustru fått stora summor pengar från Akademien till sitt bolag som låg bakom att Akademien valde att avsätta henne som sekreterare. Orsaken ska enligt Anders Olsson även vara en långdragen konflikt som rör hela hennes ledarskap, men han har inte gett några konkreta exempel på vad kritiken består i.

– Det är väldigt svårt att veta om det handlar om ett missnöje med en modernisering vilket ofta kan uppstå i organisationer eller om det handlar om något annat, säger Lisa Irenius.

Jean Claude Arnault nekar till alla anklagelser om sexuella övergrepp och trakasserier.

– Det vi har tagit allvarligast på är anklagelserna om brott så klart. Det är det jag fokuserar på som försvarsadvokat.  Allt det andra är rökridåer som läggs ut och raster som läggs på det för att det ska se så illa ut som möjligt, men hittills har allting försvunnit och läggs ned, sa Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig till Expressen tidigare i veckan. 

Expressen söker Sara Danius för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.