Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Englunds ånger: Akademien krossade hans äktenskap

Historikern och författaren Peter Englund berättar nu om sorgen förknippad med uppdraget som ständig sekreterare i Svenska Akademien.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens lokaler i Börshuset i Gamla stan i StockholmFoto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL

Äktenskapet gick i kras, kontakten med barnen blev sämre och han tvingades sälja sitt älskade hem.

Peter Englund ser tillbaka på hedersuppdraget i Svenska Akademien med "stor sorg".

– Jag skulle inte ha blivit ständig sekreterare. Det var ett misstag av mig, säger han i  P1:s Söndagsintervjun.

För ett halvår sedan hamnade historikern och författaren Peter Englund i fokus för Svenska Akademiens pågående kris när han meddelade att han inte längre kommer att delta i församlingens arbete.

Därmed satte han punkt för 16 år i Svenska Akademien.

Nu berättar Englund i P1:s Söndagsintervju att han ser tillbaka på de sex åren som Akademiens ständige sekreterare som en mörk period i livet där han hans äktenskap krossades och han förlorade sitt älskade hem i Rasbo utanför Uppsala eftersom den regelbundna pendlingen till Stockholm blev "grotesk".

– Det är en stor sorg i mitt liv faktiskt, säger Englund och fortsätter:

– Dels gick mitt äktenskap i kras under den här tiden. Jag var också tvungen att lämna den plats som jag älskade och som jag hade trott att jag skulle leva på under resten av mitt liv. Två fundamentalt viktiga saker för mig gick förlorade under de här åren. Hur långt förlorade de gick blev jag egentligen klar med först så småningom.

Peter Englund: "Kostade väldigt mycket"

2002 fick Peter Englund ett samtal av dåvarande ständige sekreteraren Horace Engdahl som berättade att han hade blivit invald i det anrika sällskapet. I Söndagsintervjun från Englund frågan om han hade tackat nej om han fick vrida tillbaka klockan.

– Som ledamot skulle jag nog fortfarande ha tackat ja. Jag tror fortfarande precis lika starkt på Akademien i dag som jag gjorde då. Däremot skulle jag inte ha blivit ständig sekreterare. Det var ett misstag av mig. Det kostade väldigt mycket för mig själv och inte minst för alla mina närstående, säger Englund.

När Englund ser på Svenska Akademien i dag, under rådande kris, ser han "ett ruinlandskap". Arbetet han själv har lagt ner känns delvis förgäves.

Personkonflikter i Svenska Akademien

– Det har varit hårda konflikter men det som egentligen varit det värsta – det är när hårda sakfrågor blir personkonflikter. Så har det blivit. Människor som man arbetat nära och väl med och som man har stor respekt för – plötsligt blir man ovänner på det här viset. Det är naturligtvis skakande, säger Englund.

Han stänger inte dörren för att en dag återuppta sitt arbete i Svenska Akademien.

– Jag vet inte. Jag vet ännu inte faktiskt. Vi får se. Jag tror ju som sagt fortfarande på Akademien som idé.