Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aisha levde på flykt i Sverige – nu är hon försvunnen

När Saudiska ambassaden i Stockholm fick kontakt med Aisha Al-Marzouq gav man henne löften om att hon kunde behålla sina barn, återvända till hemlandet och leva i trygghet. Så fort hon satte sin fot på flygplatsen i Saudiarabien greps hon av polisen. Nu är hon spårlöst försvunnen.
Aisha al-Marzouq hann lägga ut ett par meddelanden på ett öppet Twitterkonto från sin cell på flygplatsen.

Saudiarabien vill visa upp ett nytt ansikte med körkort för kvinnor och kamp mot korruption. 

Men kvinnor berövas fortfarande sin frihet om de försöker vara självständiga. Trebarnsmamman Aisha Al-Marzouq, 35, levde på hemlig ort i Skåne, men lurades att återvända till hemlandet. 

Hon greps på flygplatsen. Sedan dess är hon försvunnen.

Saudiarabien satsar hårt på en ny modern fasad. Hundratals miljardärer och mångmiljonärer greps förra året i en högprofilerad kampanj mot korruption. Världskända artister bjuds in för att uppträda. Offentliga biosalonger öppnas – och kvinnor får ta körkort. Men kvinnoförtrycket och förmyndarskapet lever kvar trots reformerna. Kvinnor som försöker frigöra sig sätts i förvar som regimen kallar rehabiliteringscenter. 

Aisha al-Marzouq flydde med sina tre döttrar från Saudiarabien till Jemen för att senare nå Sverige. I november 2016 beviljades hon och barnen uppehållstillstånd och flyttade till Skåne. Hon flydde hemlandet när hon höll på att förlora barnen efter en komplicerad skilsmässa. När Aisha al-Marzouq upplevde att hela samhället var emot henne valde hon att fly.

– Imamen anklagade mig för att vara frigjord och liberal. Han ville ta barnen ifrån mig, sa hon till den arabiska tv-kanalen Rotana innan hon flydde till Sverige.

Aisha al-Marzouq levde i Skåne med sina tre barn i ett år. Hon trodde att hennes gömställe var svårt att hitta för saudiska myndigheter, men Saudiarabiens ambassadör i Stockholm, Abdulaziz bin Hamoud Al Zaid, lyckades komma i kontakt med henne. Han lovade att om Aisha återvände hem skulle hon inte utsättas för problem. Dessutom skulle hon få behålla vårdanden om barnen. Detta enligt Aisha al-Marzouqs uppgifter. 

Aisha al-Marzouq levde i Skåne med sina tre barn i ett år. Foto: Privat

Greps direkt på flygplatsen

En höstdag förra året valde därför Aisha al-Marzouq att återvända till sitt hemland. Så snart hon landade på flygplatsen i Riyadh greps hon dock av polis. Hon hann inte ta många steg mot passkontrollen innan hon blev stoppad. Aisha och de tre barnen låstes in i en cell på flygplatsen i väntan på att bli bortförda av polisen. Men hon hann lägga ut ett par meddelanden på ett öppet Twitterkonto. 

”Hej! Jag är Aisha al-Marzouq som återvände till Saudiarabien efter försäkringar från högt uppsatta personer om att det var säkert för mig. Nu har polisen på Kung Khalid-flygplatsen arresterat mig. Jag vill varna alla kvinnor och tjejer – återvänd inte, situationen är densamma”, skrev hon.

”Kungarikets ambassadör i Sverige gav mig garantier för min säkerhet”, skrev Aisha från sin cell på flygplatsen innan hon fördes bort till en okänd plats. 

”Jag vill säga till alla tjejer: Kom inte tillbaka. Situationen är sig lik här. Jag är illa behandlad av polisen”, fortsatte hon.

Hennes tweets lades ut strax efter klockan 9 på morgonen den 6 oktober 2017. Sedan dess är hon försvunnen.

Till höger: "Hej, jag, Aisha Almarzouq återvände till Saudiarabien efter löften - från en av de högt uppsatta cheferna - att jag var i säkerhet . Nu är jag arresterad av polisen på King Khaleds flygplats.”Till vänster: ”Det jag vill säga till alla tjejer utomlands, återvänd inte. Situationen är densamma som förr. Jag blir illa behandlad av polisen.”

”Hon trivdes inte”

Atousa Mivabygeganeh jobbar i en matbutik i närheten av den bostad som Aisha bodde i tillsammans med sina barn i Skåne. 

– Aisha var en fin kvinna men några grannar här såg ner på henne och trakasserade henne och hennes barn för att hon var frånskild. Främst grannar som har arabisk bakgrund som kallade henne för hora och slampa, berättar Atousa Mivabygeganeh. 

Vid minst tre tillfällen kallades polisen till bostadsområdet efter att bråk uppstod mellan grannarna, enligt Atousa.

– Sista gången jag såg Aisha var för mer än 7 månader sedan. Hon berättade att hon inte trivdes i Sverige och ville flytta så långt som möjligt från arabiska grannar. Hon ville flytta till USA eller Kanada. Sedan dess har hon inte hört av sig.

Atousa Mivabygeganeh jobbar i en matbutik i närheten av den bostad som Aisha bodde i tillsammans med sina barn i Skåne.

Fortfarande skrivna på adressen

Aisha och hennes tre döttrar är fortfarande skrivna på adressen i Skåne - där en familj med flera barn från Afghanistan nu bor. 

– Vi känner inte henne. Vi har aldrig träffat henne. Hon brukar få sin post hit. När vi kontaktade kommunen och berättade om Aishas post, sa de släng posten i soporna. Det gjorde vi, säger kvinnan. 

Expressen har ställt frågor till enhetschefen vid lärande i den aktuella kommunen om de känner till Aishas öde och vad som har hänt med barnen.

"Tyvärr kan vi inte besvara dina frågor med hänvisning till sekretess", skriver enhetschefen i ett mejl. 

När Expressen frågar enhetschefen om kommunen bara känner till var Aisha och hennes barn finns svarar hon med att hon inte kan besvara frågorna med hänvisning till sekretess. 

Men enligt källor nära familjen internerades hon och barnen i ett av Saudiarabiens så kallade rehabiliteringscenter för kvinnor. 

Skulle botas från onda andar

Aisha al-Marzouq flydde alltså till Sverige efter en vårdnadstvist. 

Ex-maken är imam i en moské och de har ett barn tillsammans. Aisha har också två barn från ett tidigare äktenskap. När hon skilde sig från sin förste make skickades hon av sina föräldrar till imamen för att han skulle ”bota henne från onda andar”.

– Min familj trodde att jag hade onda andar. Imamen skulle driva ut de påstådda andarna, sa hon till den saudiska nätbaserade tidningen Sabq. 

Imamen träffade Aisha al-Marzouq flera gånger hos hennes familj. Han frågade om hon kunde tänka sig att gifta sig med honom – men i hemlighet. Han var redan gift och hade barn, men bara döttrar. Nu ville han ha en son. Aisha gick med på att gifta sig. Detta för att komma bort från problem med föräldrarna, sa hon. Hon fick en dotter med imamen, men äktenskapet varade inte länge. När de skilde sig ville imamen ha vårdnaden av barnet. I flera tv-intervjuer inför flykten till Sverige anklagade Aisha al-Marzouq domaren i deras vårdnadstvist för att vara imamens vän och därför jävig – och för att inte vilja ge henne vårdnaden på grund av hennes ”frigjorda” livsstil.

Aisha al-Marzouq berättar i en video om domaren som ville ta ifrån henne vådnaden av barnen.

 

Skapade stor debatt

Fallet blev uppmärksammat i arabiska medier för att hon vågade träda fram och berätta om sina äktenskapsproblem. Hennes historia skapade också en stor debatt i Saudiarabien om hur samhället fungerar och om vilka rättigheter kvinnorna saknar. 

Expressen har vid upprepade tillfällen frågat Saudiarabiens ambassad i Stockholm både om löftet som ambassadören ska ha gett till Aisha al-Marzouq och om hennes öde.

– Jag ska skicka dina frågor vidare till ambassadören och jag har ditt mobilnummer. Jag ringer tillbaka till dig, sa Abdulrahman Joumaa, medieansvarig på Saudiarabiens ambassad i Stockholm, till Expressen för över en månad sedan. Ambassaden har inte återkommit. Inte heller har vi fått svar på de skriftliga frågor vi mejlat efter samtalet.

Enligt UD:s register har sex personer under perioden 1 juni 2015 till i dag med koppling till Sverige blivit arresterade i Saudiarabien. Det är fem män och en kvinna.  

Flyktingar från Saudiarabien

Mellan 2015-2018 tog Migrationsverket mot asylansökningar från 36 kvinnor och 28 barn från Saudiarabien. Under samma tidsperiod blev 26 asylansökningar avgjorda. Sju fick avslag, tio bifall, åtta skickades tillbaka till annat land enligt Dublinförordningen och en ansökan blev avskriven. 

Fallet okänt för UD

Till skillnad från tidigare besked från presstjänsten om att man inte kunde bekräfta eller dementera de uppgifter som Expressen har fått om Aishas öde i Saudiarabien, säger Per E Karlsson på UD:s presstjänst nu att UD inte känner till Aishas fall.

Expressen har varit i kontakt med en av Aisha al-Marzouqs anhöriga som är i Saudiarabien nu.

– Hon är kvar i fängelse, hinner släktingen skriva innan alla hens anonyma konton på sociala medier stängs av.

Expressen har också pratat med andra personer som engagerat sig i hennes fall.

– Två av barnen är hos sin pappa och ett är placerat på ett fosterhem, men Aisha är kvar i fängelse. Vi vet inte var och inte heller vad hon är anklagad för, säger en källa.

– Aishas fall är inte unikt. Jag känner till minst åtta kvinnor som lurats tillbaka till Saudiarabien precis på samma sätt som Aisha. De är försvunna och ingen vet om de lever eller inte, säger en källa i Saudiarabien.

Skickad till rehabiliteringscenter

Om Aisha lever kan hon finnas i ett av landets Dar al-Reaya-förvar, rehabiteringscenter för kvinnor. 

– Dar Al Reaya är i högsta grad ett fängelse som den Saudiska staten försöker maskera, för att dölja övergreppen mot kvinnors och barns mänskliga rättigheter,  säger Camilla Starck från organisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime.

– Ingen vet hur många tusen kvinnor och barn som vistas i dessa fängelser på obestämd tid, ibland flera år eller hela livet. 

Faten, 23, har suttit i ett sådant förvar. Hon är en av de unga saudiska kvinnor som var aktiva i sociala medier och berättade om sin kamp för frihet. Hennes familj ville gifta bort henne med en kusin. När hon vägrade blev hon polisanmäld, formellt för att hon inte lydde familjens order och inte bad om tillstånd för att gå ut eller arbeta.

– Det finns föräldrar som anmäler sina döttrar - utan att det stämmer - för kontakt med terroristgrupper. Bara för att de ska hamna i fängelser, säger Faten via en krypterad app. I dag lever Faten tillbakadraget. Hon vill inte synas i sociala medier och försöker att hitta en väg bort från familjens förmyndarskap. Faten är inte hennes riktiga namn. Hon använder ett fingerat namn för sin säkerhets skull.

Förmyndarskapet

■ Saudiarabien hamnar på plats 127 av 136 länder på listan över jämställdhet mellan män och kvinnor, som upprättades av World Economic Forum 2013. 

■ Förmyndarskapet ger män i Saudiarabien makt att styra kvinnors liv – med argument hämtade från religionen. Kvinnan är omyndigförklarad. Hennes pappa, make, bror eller son är hennes förmyndare när det gäller beslut om arbete, studier, giftermål och annat.

■ Under den förre kungen Abdullahs styre genomförde Saudiarabien en rad reformer. Kvinnor fick rösträtt i kommunalval och kvinnor garanterades 20 procent av platserna i den rådgivande shura-församlingen. Reformerna fortsätter under den nuvarande kungen, Salman. Bland annat får kvinnor sedan den 24 juni ta körkort. Men ingen vågar än så länge ta upp frågan om att avskaffa förmyndarskapet – förutom en rad kvinnliga aktivister, de flesta bosatta utomlands, som ligger bakom kampanjer på sociala medier.

”Det är ett riktigt fängelse”

– Jag blev fängslad i Dar al-Reaya under en period. Det är ett riktigt fängelse. Kvinnor låses in bakom galler. Man blir förhörd och utsatt för våld, säger Faten.

– Där hamnar tjejer som försöker fly från sina föräldrar men också dömda mördare och andra brottslingar, säger hon.

Faten gjorde till slut som föräldrarna krävde och man lade ned hennes fall. Men det finns kvinnor som försvinner, precis som Aisha.

– De som inte hör av sig och är försvunna under lång tid, de har skickats bortom solen, säger Faten.

Hon menar att de kan ha blivit dödade eller fängslade i hemliga fängelser i öknen.

Miljardärdotterns berättelse

Aisha al-Marzouqs fall är inte unikt. Många kvinnor luras tillbaka efter flykten från Saudiarabien, men blir arresterade och fråntagna sina barn.

I ett samhälle utanför den jordanska huvudstaden Amman lever Khadija som egentligen hoppades kunna fly till USA. Khadija saknar sina två barn men tänker inte kompromissa om sin frihet.

– Som nygift flyttade jag till USA med min man och studerade på universitet. Min far är en av Saudiarabiens miljardärer med goda kontakter bland makthavarna, säger Khadija.

– I USA öppnades hela världen upp för mig. Jag träffade människor från olika länder och med olika religioner. Det fick mig att upptäcka mitt eget jag. Jag bestämde mig för att lämna min man och leva mitt liv, säger Khadija.

Hennes exman återvände till Saudiarabien då hon och de två barnen bodde kvar i USA. Khadija levde ett gott liv där. Hon bodde i en stor villa med två bilar och ett månatligt underhåll från sin pappa. Villan var skriven på hennes bror.

Kvinnan i Saudiarabien har inte ens rätt över sin egen livmodern. Det berättar Khadija som gick genom helvetets olika faser när hon fråntogs sina barn, bestraffades av sin rika familj för att hon tog av sig slöjan, levde som hon ville och ändrade sin syn på religionen. Familjen stoppade all ekonomisk hjälp och hon blev av med sina - få rättigheter.

”Vaknade av att polisen knackade på”

Khadija trodde aldrig att hennes familj skulle svika henne. Men föräldrarna stödde hennes exman.

– Jag vaknade en morgon av att polisen knackade på min dörr. De anklagade mig för att ha ockuperat huset. Jag blev chockad. Det är mitt hus, säger Khadija.

Hennes bror hade polisanmält henne. Han sa att hon bodde i huset utan hans tillstånd. Den amerikanska polisen gav henne kort varsel att samla ihop sina saker och lämna huset tillsammans med de två små barnen. Annars riskerade hon att gripas. Bara ett par timmar efter hon kastats ut från huset ringde mobiltelefonen. Det var hennes bror.

– Han sa att om jag ville behålla mitt lyxliv måste jag återvända till Saudiarabien. Jag visste att det var en fälla. Jag fruktade det värsta, säger Khadija.

Spärrade kreditkorten

Men hon hade inget val. Hon var utkastad från huset. Alla hennes kreditkort var spärrade och pappan stoppade hennes underhåll.

– Jag gick med på att återvända till Saudiarabien. Men på villkor att jag skulle få behålla mina barn och att jag inte skulle gå tillbaka till min exman. De accepterade det, säger Khadija.

Det var en fälla. Så fort hon kom fram till Saudiarabien togs barnen från henne. Hennes pappa började sätta press på henne att gå tillbaka till mannen. Hon vägrade. De beslagtog hennes pass och alla ID-handlingar. Men hon fick hjälp av bekanta och lyckades fly till Jordanien.

– Jag lever här i väntan på att kunna flytta tillbaka till USA eller hitta en väg till Europa. Jag kommer aldrig att återvända till Saudiarabien. Kvinnan där har inget värde, säger Khadija.

”Systematisk diskriminering”

Amnesty International ser allvarligt på situationen i Saudiarabien. 

– När det gäller situationen för kvinnor i Saudiarabien i dag är det fortsatt så att de är utsatta för en omfattande och systematisk diskriminering, både i lag och praktik, säger Ami Hedenborg, taleskvinna för Amnesty International i Sverige. De skyddas inte heller tillräckligt väl mot sexuellt och annat våld. Det manliga förmyndarskapet som de står under begränsar deras möjligheter att röra sig fritt och att forma sina liv. De behöver tillstånd för att resa, för att arbeta, för att få tillgång till högre utbildning och för att gifta sig. Att de ska få köra bil är förstås välkommet och något som flera kvinnor kämpat för sedan 90-talet men långt mycket mer behöver göras. Det viktigaste är att avskaffa förmyndarskapet helt. Idag är kvinnor andra klassens medborgare i Saudiarabien.

– Ett antal kvinnorättsaktivister som kämpat bland annat för kvinnors rätt att köra bil har också gripits i Saudiarabien, några av dem riskerar att ställas inför en "anti-terrordomstol" och riskerar fängelsedomar på upp till 20 år.

Ami Hedenborg uppmanar Aishas anhöriga att kontakta Amnesty International för att få hjälp. 

– Tyvärr är det så att i Saudiarabien händer det att säkerhetsmyndigheten griper människor godtyckligt och håller dem fängslade utan att deras fall tas inför domstol. De hålls ofta isolerade och får heller inte tillgång till en advokat, vilket är ett brott mot internationell rätt.