Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Airi och Lars bands fast – inlåsta på toalett i tre dygn

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Två rånare tog sig in hos Lars, 86, och Airi, 84, i Kallhäll, norr om Stockholm.

Männen överföll paret, hotade dem med kniv och tvingade till sig koderna till deras bankkort.

Sedan band de Lars och Airi, stängde in dem på toaletten och barrikaderade dörren innan de försvann.

– Det såg mörkt ut. Men jag lyckades hålla mig ifrån paniken och lugna min hustru också, säger Lars.

Efter tre dygn lyckades han få upp en tillräckligt stor dörrspringa så att han kunde åla sig ut – naken och insmord i salva.

I tisdags kväll satt Lars och Airi hemma i sin lägenhet i Kallhäll, nordväst om Stockholm, och tittade på nyheterna när det ringde på dörren. 

– Det satt två främmande karlar i trappan. Det framkom att de väntade på att deras pappa skulle komma hem. Han jobbade över och skulle handla mat, säger Lars, som har bett om att inte stå med sitt efternamn.

Männen tittade nyfiket in genom dörren till parets lägenhet.

– Det var krigsnyheter på tv:n och det verkade intressera dem, så de gick in i lägenheten. Den yngre var lite hungrig och fick en bit mat. Den andre rörde sig runt i lägenheten, bland annat i badrummet. Han rekognoserade väl egentligen.

Den ene mannen var kort, den andre lång. Den långe sade inte mycket, men den korte var pratsam och talade svenska men med brytning, berättar Lars.

– Han sade att han kom från Grekland, men det tror vi inte så mycket på, för han kände inte till Thessaloniki först – men sen sa han att han hade bott där.

Efter en stund fick den långe ett sms från pappan som hade kommit hem, och männen gick.

Knivhotade och rånade

Kvällen därpå, på onsdagen, ringde det på dörren igen. Lars kunde inte se ordentligt genom titthålet, så han öppnade dörren på glänt. Det var männen från kvällen innan, som drog upp dörren och steg in.

Även denna kväll arbetade deras pappa sent, sade de. Efter en stund uppgav de att de hade fått sms från pappan, som var på väg hem.

Lars gick mot balkongfönstret och kunde se att det faktiskt kom en bil där ute. 

Då blev han överfallen bakifrån av den långe mannen.

– Han tog liksom ett brottargrepp och skulle bryta ner mig. Jag gjorde lite motstånd men hamnade underst. Han satt på knä över mig. ”Koden, ge mig koden” sa han.

Lars förstod att mannen menade koden till hans bankkort. Först vägrade han att ge mannen koden.

– Sen kom en förskärare fram. Han satte den mot halsen på mig. ”Koden”, sa han. Då fick han min kod. 

Inlåsta i mörkret

Samtidigt blev Airi överfallen och knivhotad av den korte, som tvingade till sig även hennes kod.

– Han höll en kniv mot hjärtat på mig, säger hon.

Både Airi och Lars bars in i badrummet där de blev bundna till händer och fötter med buntband. Airi var även fastbunden i en pinnstol, medan Lars satt på en pall på duschgolvet. Dessutom bands deras handleder fast vid varandra. 

– Det gjorde fruktansvärt ont i handlederna, säger Airi.

Därefter släckte rånarna lampan och stängde badrumsdörren.

– Sedan hörde vi hur de släpade fram barrikadering, så att vi inte skulle kunna öppna. Vi fick inte kontakta polisen, det var det sista vi hörde dem säga.

Airi och Lars visar, i sin dotters badrum, hur de bands fast vid varandra.
Foto: JANNE ÅKESSON

Lars och Airi kunde sedan höra hur männen rotade igenom lägenheten innan det blev tyst och de förstod att männen måste ha gått.

– Vi började försöka undersöka hur vi skulle ta oss loss. Men så fort man försökte resa sig ramlade man omkull, säger Lars.

Ingen hörde ropen på hjälp

Efter omkring fem timmar, vid tretiden natten mot torsdagen, lyckades de skära av buntbanden med hjälp av en nagelfil som Airi kommit åt. 

Men när Lars försökte få upp badrumsdörren märkte han att det bara gick att öppna en springa på några centimeter. Männen hade placerat två tunga fåtöljer mellan dörren och tamburväggen. 

– Så fort jag hörde en toalett spola hos grannarna ropade jag ”hjälp, hjälp”, så högt jag kunde, men fick ingen kontakt. Det var ju sportlovsvecka, så det var kanske inte så många som var hemma.

När han hörde tidningen tryckas in genom brevinkastet framåt morgonen skrek han på hjälp igen – men förgäves.

Timmarna gick, och blev till dygn. Vatten kunde de dricka ur kranen men någon mat hade de inte. Det hade kunnat bli särskilt farligt för Airi som är diabetiker och var utan sin medicin, men Lars säger att de klarade fastan förvånansvärt bra.

De väntade inget besök förrän nu på torsdag, när barn och barnbarn skulle hälsa på för att fira Airis födelsedag. Från det att de blev inlåsta var det åtta dagar dit.

– Det såg mörkt ut. Men jag lyckades hålla mig ifrån paniken och lugna min hustru också, säger Lars. 

Utbrytningen

På lördagseftermiddagen, när de varit inlåsta i nästan tre dygn, lyckades Lars använda skaftet till golvmoppen för att rubba fåtöljerna något, och dörrspringan vidgades en aning. De satte en glasburk i springan för att hålla den öppen. Lars klädde av sig naken och smorde in kroppen med salva. 

– Jag lyckades åla mig ut. Huvudet klarade jag med nöd och näppe utan att få det ihoptryckt av de två tunga fåtöljerna. 

Han kunde dra ut fåtöljerna och hjälpa Airi ut. Lägenheten var i en enda röra, telefonerna var stulna och dörrens extralås var låst utifrån. Men Lars och Airi hittade en extranyckel och kunde söka hjälp hos en grannfamilj och slå larm.

– Sen kom det ganska snabbt fem poliser och en ambulans. 

På lördagseftermiddagen, när de varit inlåsta i nästan tre dygn, lyckades Lars använda skaftet till golvmoppen för att rubba fåtöljerna något, och dörrspringan vidgades en aning.
Foto: JANNE ÅKESSON

Lars och Airi fördes till sjukhus och blev undersökta av en läkare. Ingen av dem blev allvarligt skadad eller sjuk. Men Lars känner ett starkt tryck i huvudet efter att ha pressat ut det genom den trånga dörrspringan. 

– Jag skakar när vi pratar om det, säger Airi.

”Det är ju ett mordförsök”

Nu bor de hos sin dotter i väntan på att polisens tekniska undersökning av deras lägenhet ska bli klar.

Lars och Airi har ännu inte kunnat ta reda på hur mycket pengar de blivit av med, men Lars säger att båda hade alldeles för mycket pengar på sina personkonton.

– Man ska sätta in det på andra bankkonton eller i fonder, naturligtvis.

Dottern hade tänkt ringa sina föräldrar på söndagen. Men på lördagskvällen fick hon det chockerande samtalet från pappa Lars.

– Det är fruktansvärt. Det är ju ett mordförsök, säger hon.

Att någon kan göra så mot äldre människor upprör henne.

– Man ska tjäna sina pengar själv. Man ska inte gå på dem som har slitit ett helt liv och borde få leva på sina pensionspengar.

Hon berömmer särskilt polisens bemötande.

– Polisen har verkligen varit jättebra. De har ringt och frågat och brytt sig om.

– Ambulansen och sjukhuset också, säger Lars.

På lördagskvällen meddelade polisen att man ryckt ut på ett grovt rån mot två personer i Kallhäll. 

– Det finns uppgifter som tyder på att det har varit ett utdraget förlopp, sade polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

På måndagen meddelar hennes kollega Daniel Wikdahl att brottet utöver grovt rån även rubriceras som människorov. Han har inga uppgifter om att någon är gripen.


Live-tv: 

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.