Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Airbus kanade av banan på Arlanda

KANADE AV BANAN. Airbusen skulle flyga till Teheran men något gick fel under starten och planet kanade av banan och körde fast i snön. Foto: LÄSARBILD
När Iran Airs airbus med 173 personer ombord just hade startat på Arlanda gick något fel. Efter 150 meter kanade planet av banan - och körde fast i snön.
Passagerarna klarade sig oskadda, men händelsen ska granskas av Haverikommissionen.
Airbusen skulle flyga till Teheran. Alla personer ombord, 150 resenärer och 23 besättningsmän, klarade sig fysiskt oskadda vid incidenten som inträffade vid lunchtid på lördagen.
Eftersom planet inte hade fått upp farten och dessutom körde rakt fram var det troligtvis inte halkan eller vädret som orsakade avåkningen.
- Halkproblem kan man bara ha om man har högre fart eller svänger. Kör man rakt fram precis vid start kan man misstänka att det handlar om problem med dragkraften, någon av motorerna gasar mer än den andra eller att någon broms ligger på, säger Jan Lindqvist, informationschef vid Arlanda flygplats.

Låg fart

Hur hög hastighet hann planet komma upp i?- Farten var låg men jag kan inte säga exakt. Men när ett plan lättar ligger det på cirka 220–230 kilometer i timmen och det kommer man upp i på två kilometer. Nu hann planet köra 100–150 meter.
Bana 1 stängdes av och den övriga trafiken dirigerades om i väntan på att planet skulle flyttas.
- Haverikommissionen vill titta på planet innan vi får flytta det för att utreda vad som orsakade det här. I värsta fall tar det något dygn innan vi har flyttat planet, det måste lyftas och baxas upp. Men det blir inga förseningar, vi har två banor till, säger Jan Lindqvist.

Ovanlig olycka

Han uppger att flygplatsen öppnade ett anhörigcenter.
- Det var några oroliga som undrade vad som händer. Resenärerna plockades av och befann sig i terminalen i väntan på att Iran Air skulle undersöka om man behövde få fram ett nytt flygplan, säger Lindqvist.
Däremot är det ovanligt att plan glider av banorna.
- Under mina tio år på Arlanda så är det här andra gången. En maskin gled av för några år sedan och då berodde det på halka.