AIG-chefer lämnar tillbaka bonusar

Publicerad
Uppdaterad
Ett antal höga chefer inom den amerikanska försäkringsjätten AIG tänker betala tillbaka runt 50 miljoner dollar (cirka 400 miljoner kronor) som de har fått i bonus, efter högljudda protester.
Delstaten New Yorks statsåklagare Andrew Cuomo sade i ett uttalande på måndagen att nio av de tio som fått de största bonusarna har gått med på att betala tillbaka pengarna. Av de 20 största mottagarna har 15 gått med på att lämna tillbaka pengarna.
- Till de personer som har lämnat tillbaka pengarna vill jag säga att ni har gjort det rätta. Ni har gjort vad det här landet nu behöver och kräver, sade Cuomo.
Han hoppas att staten ska få tillbaka de 80 miljoner i bonusar som betalats ut till chefer som är verksamma i USA. Resten har gått till anställda i andra länder.

Proteststorm

AIG har mött en storm av protester sedan det framkommit att bolaget använt 165 miljoner dollar av de pengar de fått av regeringen till bonusutbetalningar trots att företaget gjort enorma förluster. Under sista kvartalet 2008 gjorde AIG en förlust på 61,7 miljarder dollar, den största kvartalsförlust som noterats i USA.
USA:s regering har hittills satt in runt 170 miljarder dollar i AIG för att undvika att försäkringsjätten går omkull.
New York Times rapporterade att 30 miljoner av de bonuspengar som betalats tillbaka kommer från chefer inom AIG:s finansdivision. Just finansdivisionen har fått skulden för AIG:s kris genom sina investeringar i komplicerade derivat som visade sig vara värda en bråkdel av det bokförda värdet.

Straffskatt

Uppmärksamheten kring AIG:s bonusar har lett till att kongressen diskuterar förslag om att införa en 90 procentig straffskatt på bonusar i företag som fått stora statliga stöd. Förslaget har dock mötts med tveksamhet från president Barack Obama.
Under tisdagen skulle finansminister Timothy Geithner och centralbankschefen Ben Bernanke ställas till svars av representanthusets finansmarknadsutskott om regeringens agerande när det gäller AIG.
- De har mycket att förklara för den amerikanska allmänheten, sade Paul Kanjorski, demokratisk ledamot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag