Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aida Hadzialic (S) sågar Löfvens skatteutjämning

I mitten av augusti i sitt sommartal presenterade Stefan Löfven att han vill förändra utjämningssystemet. De vill förändra det redan 2020, berättade han i talet.
Aida Hadzialic Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare S-ministern Aida Hadzialic, tillträder snart som regionråd i Stockholm.

I en stor intervju med Svenska Dagbladet gör hon klart att hon är motståndare till regeringens skatteutjämningspolitik.

– Modellen måste konstrueras så att pengarna tas ur statens skattkista och inte från Stockholmsregionen, säger hon till SvD.

Aida Hadzialic, 32, blev rekordungt statsråd när hon som 27-åring utsågs till gymnasie- och kunskapslyftsminister i Stefan Löfvens första regering. 

Men tiden på Utbildningsdepartementet blev kort. Hadzialic avgick 2016 efter att hon fastnat i en poliskontroll med 0,2 promille alkohol i blodet.

Nu gör hon politisk comeback. I lördags valdes hon till Socialdemokraternas förstanamn i region Stockholm och blir därmed regionråd i opposition, med tillträde den 17 september.

I frågan om skatteutjämning mellan fattiga och rika regioner tar hon tydligt avstånd från regeringens politik att Stockholm ska bidra med mer.

– Vi ska ha bra välfärd i hela landet, men modellen måste konstrueras så att pengarna tas ur statens skattkista och inte från Stockholmsregionen. Vi står tydligt bakom våra invånare i regionen, vi kommer vara stockholmarnas röst inom Socialdemokraterna, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet.

Vill samarbeta med C och L

Hon vill att Socialdemokraterna i Region Stockholm ska samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna, precis som i rikspolitiken.

– Det förespråkade jag även innan januariavtalet. Det finns en potential för ett samarbete med en socialdemokratisk tradition att stå upp för välfärden och utveckla det tillsammans med Centern och Liberalerna. Vi har en gemensam vilja att vässa konkurrenskraften och tillväxten. Tillsammans med Miljöpartiet kan vi finna en väg framåt för att höja ambitionerna för Stockholmsregionen, säger Aida Hadzialic till SvD.

Aida Hadzialic gör politisk comeback, hoppade av politiken efter en rattfylla 2016.