Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aida Hadžialić kritisk mot religiösa friskolor

"Alla skolor måste vara bra skolor, det vill säga religionen får inte prägla skolans innehåll", säger gymnasieminister Aida Hadžialić till Aftonbladet.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE

Gymnasieminister Aida Hadžialić, S, kommer med ny kritik mot religiösa friskolor.

Detta efter signaler om att pojkar och flickor i flera fall delas upp i undervisningen.

– Religionen får inte prägla skolans innehåll, säger hon.

Utbildningsdepartementet är berett att inleda samtal om skolornas framtid. Det berättar gymnasieminister Aida Hadžialić för Aftonbladet, som var först med att rapportera om nyheten.

– Vi tror på valfrihet och att man ska välja skola, men alla skolor måste vara bra skolor, det vill säga religionen får inte prägla skolans innehåll. Vi måste se till att alla eleverna får en objektiv och saklig kunskap. Vi behöver se över hur det ska se ut framöver och vi måste göra det på bredden, både i regeringen och över blockgränserna, säger hon.

Aida Hadžialić är beredd att snarast inleda samtal inom både regeringen och över blockgränserna.

– Jag anser att diskussionen redan är i gång genom med att jag uttalar mig om det här, säger hon.

Förbud är inte rätt lösning

Annika Eclund är utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Hon är öppen för en diskussion men ser ingen anledning till att förbjuda religiösa friskolor.

– Att familjen får välja den skola som passar familjen bäst är allra viktigast. Sen är det klart att man måste diskutera de problem som Aida Hadžialić upplever. Om det nu är så att det sker en tydlig segregering av barnen är det klart att vi också vill motverka det, men att förbjuda religiösa friskolor tror vi inte är rätt lösning, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.