Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ahtisaari får fredspriset

Nobels fredspris 2008 går till Finlands förre president Martti Ahtisaari.
Foto: Kryeziu Visar

Nobels fredspris 2008 går till Finlands förre president Martti Ahtisaari. 

- Jag är tacksam och positivt överraskad, sade Ahtisaari när norska NRK bad honom kommentera priset. Han påpekade att han har litet norskt blod i ådrorna. 

Ahtisaari framhöll sitt fredsarbete i Namibia som det viktigaste han gjort under sin karriär.

 - Framför allt för att det tog så lång tid, sade Ahtisaari som på en direkt fråga sade att han hoppades kunna fira priset "med familjen och nära vänner" i kväll.

 Expresidenten hoppas att priset ska göra det lättare för hans fredsforskningsinstitut Crisis Management Initiative (CMI).

 - Det är viktigt att vi kan agera snabbt, sade han.

 Den norska Nobelkommitténs ordförande Ole Danbolt Mjös sade att Ahtisaari får priset för sina "viktiga ansträngningar, på flera kontinenter och över tre årtionden, för att lösa internationella konflikter".

Motivering

 "Ahtisaari har hela sitt vuxna liv som finländsk ämbetsman och president och som internationell tjänsteman, ofta knuten till FN, arbetat för freden", hette det vidare i Nobelkommitténs motivering.

 "Hans arbete har verkat till en fredligare värld och till 'broderskap mellan nationerna' i Alfred Nobels anda".

 Mjös betonade vid en presskonferens kort efter tillkännagivandet att Ahtisaari medlat och arbetat i så många konflikter "på många kontinenter".

 - Han har upp i hög ålder årtionde efter årtionde arbetat för freden, sade Mjös.


Grundade Crisis Management Initiative

 Martti Ahtisaari är född 1937 och uppvuxen i numera ryska Viborg. Första utlandsuppdraget i början av 1960, då han arbetade för svenska Sida i Pakistan.

 Efter en lång karriär på Finlands UD samt i FN:s tjänst med bistånd som specialitet utsåg president Urho Kekkonen honom till ambassadör i Tanzania 1973.

 Han var djupt inblandad i FN:s arbete i Namibia. Utsågs till FN-kommissionär för Namibia 1977 och ledde från 1989 övergångsfasen till självständighet.

 1993 accepterade han att bli socialdemokraternas kandidat i presidentvalet som han 1994 vann över Elisabeth Rhen. Under presidenttiden förekom schismer med dåvarande statsministern Esko Aho om hur mycket utrikespolitisk makt presidenten ska ha. Ahtisaari var en stark förespråkare för Finlands EU-medlemskap. Han avstod från att kandidera till omval år 2000.

 Ahtisaari grundade för några år sedan Crisis Management Initiative (CMI). Under 2005 lyckades hans organisation ena parterna i den indonesiska Acehkonflikten för ett fredsavtal. Han utsågs senare till FN:s speciella sändebud för att reda ut Kosovos framtida status.

Nyckelfigur

 Han blev därmed en nyckelfigur i arbetet som ledde fram till Kosovos självständighet i våras.

 Ahtisaaris fredsgärning består också i att han deltog i övervakningen av IRA:s avväpning i Nordirland.

FAKTA

Tio senaste fredspristagarna
° 2008: Martti Ahtisaari
° 2007: Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC.
° 2006: Muhammad Yunus och Grameen Bank från Bangladesh.
° 2005: IAEA och Mohamed ElBaradei.
° 2004: Kenyanska miljöaktivisten Wangari Maathai.
° 2003: Iranska advokaten Shirin Ebadi.
° 2002: USA:s förre president Jimmy Carter.
° 2001: FN och dess generalsekreterare Kofi Annan.
° 2000: Sydkoreas president Kim Dae-Jung.
° 1999: Läkare utan gränser.
(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.