Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ahmed trotsade läkarnas dödsdom – nu kommer hans revansch

När Ahmed fick sin läkarexamen.
Foto: Privat

När Ahmed Al-Djaber var 13 år gammal frågade en läkare hur det kändes att han inte skulle hinna fylla 20 år.

I dag är han 24 år och är själv nyexaminerad läkare.

Nu vill han hjälpa andra och visa att svårt sjuka barn kan uppnå sina mål.

– Det handlar om att motbevisa de människor som inte tror på en, säger Ahmed Al-Djaber.

När Ahmed Al-Djaber, 24, från Stockholm, var två år gammal upptäckte hans föräldrar att hans armar och ben började svälla upp. Till en början visste ingen riktigt varför svullnaden uppstod. 

En läkare kände snart igen symtomen och efter ett blodprov konstaterades det att Ahmed Al-Djaber hade den ärftliga blodsjukdomen sicklecellanemi.

Sicklecellanemi är en livshotande sjukdom och världens vanligaste genetiska sjukdom. Man räknar med att minst 225 000 barn runtom i världen föds med sjukdomen varje år.

Men i Sverige är den ovanlig.

Vid ett besök på vårdcentralen när Ahmed Al-Djaber var 13 år gammal vändes hela hans liv upp och ned. En läkare som han vanligtvis inte brukade gå till frågade hur det kändes.

– Mina föräldrar var inte i rummet just då, men jag svarade att det kändes bra. Då sa läkaren ”nej men, hur känns det att du inte kommer bli mer än 20 år?”, säger Ahmed Al-Djaber.

Dödsdomen kom som en chock. Ingen hade tidigare sagt till Ahmed att han inte skulle leva längre än till 20.

– Från den dagen räknade jag sju år framåt i tiden, som att jag hade en deadline.

”Vill kämpa för alla”

Sedan han var tre år gammal har Ahmed Al-Djaber drömt om att bli läkare. När han fick höra att han bara hade sju år kvar att leva krossades drömmen.

– Jag insåg att jag inte skulle bli tillräckligt gammal för att bli läkare, så den dagen ändrades mitt mål till att bli läkarstudent i stället. Jag räknade med att jag skulle hinna gå fyra terminer och sen skulle det ta slut, berättar Ahmed.

Det här är sicklecellanemi

Sicklecellanemi är en livshotande sjukdom och världens vanligaste genetiska sjukdom. Sicklecellanemi orsakas av det protein som ger de röda blodkropparna färg och transporterar syre till kroppens olika vävnader.


Skadorna på de röda blodkropparnas cellmembran gör att blodkropparna lättare fastnar i blodkärlens väggar. Blodcirkulationen försämras och det finns risk för tilltäppning av blodkärlen och syrebrist vilket i sin tur leder till akut smärta.


Sjukdomen kan leda till flera allvarliga komplikationer. Till exempel försämrat blodflöde till olika organ, infektioner, bensår, njurskada samt blodproppar och blödningar i hjärnan.


Sickelcellanemi är vanligt i områden där Malaria har förekommit. Det föds minst 225 000 barn varje år med sicklecellanemi. Drygt 200 000 av dessa föds i Afrika, 20 000 i Asien och 200 i Europa.


Källa: Socialstyrelsen 

Ahmed berättade inte för någon om vad läkaren hade sagt. Han menar att han inte ifrågasatte läkaren då man som 13-åring förlitar sig på att en läkare talar sanning.

När han sedan fyllde 20 år berättade han för sin familj.

– Konstigt nog orkade jag ta mig igenom livet ändå, i efterhand har jag tänkt ”varför gav jag inte upp?”. Jag tror att det har att göra med om stödet från min familj, säger Ahmed.

2015 började Ahmed på läkarprogrammet på Göteborgs universitet. Inför att han skulle börja studera fick han höra från en överläkare att han inte skulle klara av utbildningen på grund av sin sjukdom.

Men Ahmed lät sig inte påverkas av kommentaren.

– Varje gång jag fått en negativ kommentar har jag fått styrkan att känna att nu vill jag motbevisa den personen.

Ahmed precis innan sin senaste föreläsning, de 30/1, som var på VPH:s (Vårdplaneringsgruppen för Pediatrisk Hematologi) utbildningsdag. Där vårdpersonal som jobbar med barnhematologi var samlade från hela landet.
Foto: Privat

Ahmed har sedan den där dagen på vårdcentralen inte bara motbevisat läkaren som menade att han inte skulle bli äldre än 20.

Den 17 januari i år tog han sin läkarexamen.

– Någonstans undan resans gång har det aldrig riktigt handlat om mig själv. Jag är uppväxt på sjukhuset mer eller mindre och har träffat flera barn med olika sjukdomar. Det handlar mycket om att jag vill kämpa för alla och visa att sjuka barn kan uppnå saker och att motbevisa de som inte tror på en.

Plötsligt var Ahmed själv läkare.
Foto: Privat

Ahmed ser i dag ljust på framtiden även om sicklecellanemin ibland gör det svårt för honom att leva ett normalt liv. Sjukdomen gör sig påmind genom intensiva smärtor och varje månad måste han byta ut nio till tio påsar blod.

Hoppet är dock att få göra en stamcellstransplantation.

– Jag har inte hittat en donator som matchar ännu. Men man har ju även börjat med genterapi vilket till synes har gett positiva resultat, berättar Ahmed.

Vill specialisera sig om blodsjukdomar

Sedan 2017 driver även Ahmed Al-Djaber patientföreningen KBS, Kronisk blodsjukdom, genom vilken han bland annat har föreläst om sicklecellanemi på olika vård- och akutmottagningar.

Vidare menar Ahmed att han, liksom de få andra i Sverige med liknande sjukdomar, har känt sig väldigt ensamma. Många har aldrig träffar en annan person i samma situation.

– Man känner sig väldigt ensam och annorlunda då. Så vi startade den här föreningen eftersom vi har insett när vi handskats med vården att det funnits mycket fördomar på grund av ovisshet, säger Ahmed som samtidigt vill påpeka att den svenska sjukvården gör ett bra jobb.

Förutom arbetet med KBS jobbar Ahmed i dag som underläkare. I framtiden är planen att specialisera sig inom hematologi – alltså sjukdomar i blodet samt de blodbildande och lymfatiska systemen.

– Jag har kommit fram till att de som förstår patienterna bäst är patienterna själva, så jag tror att jag, i mitt yrke, har en stor fördel av att själv ha varit patient.

Sofies make fick dödsdom – bara dagar efter frieriet

2010 hade Sofie precis träffat sitt livs kärlek Magnus. Men bara dagar efter frieriet fick Magnus plötsligt en cancerdiagnos – 18 månader senare var han död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.