Ahmed Agiza talar ut om beskedet i dag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Exklusiv intervju med den tidigare utvisade Ahmed Agiza.
Foto: SVT

BEIRUT. Ahmed Agiza, som avvisades med CIA-flyg från Sverige till Egypten, får permanent uppehållstillstånd i Sverige, uppger Migrationsverket.

Som första media i världen har Expressen.se pratat med honom.

- Rättvisan segrar nu, säger han i en exklusiv intervju för Expressen.se.

Ahmed Agiza befinner sig i Kairo där han fick det glädjande beskedet att han får permanent uppehållstillstånd i Sverige. Samtidigt befinner sig hans familj i Sverige.

- Jag ska fira beslutet med min gamla mor genom att bjuda henne på middag i kväll. Hon har stöttat mig och min familj hela tiden, så hon förtjänar att jag firar det här beslutet med henne, säger Ahmed Agiza.

"Rättvisan har segrat"

Det är en uppenbart överlyckig Ahmed Agiza som i en exklusiv intervju med Expressen.se berättar om beslutet via telefon från Kairo. Runt honom hörs rusningstrafiken i Kairo. Han pratar fort och skrattar då och då under intervjun.

- Rättvisan har segrat. Jag lyfter hatten för det svenska folket som är ett fredligt folk som tror på rättvisan.

Tiden i fängelse har varit tuff, berättar Ahmed Agiza.

- Det är två saker som var smärtsamma för mig under hela den här processen. Det första är att jag inte kunde se mina barn växa upp och det andra är de psykiska och fysiska hälsoproblem som jag drabbades av under tiden i fängelset.

I december 2001 avvisas de asylsökande egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery från Sverige till Egypten, dit de förs under förödmjukande former med ett amerikanskt flygplan av amerikanska agenter.

Före avvisningen, grundad på Säpo-misstankar om att männen kan ha haft samröre med en terroristorganisation, förhandlade svenska regeringen fram garantier från Egypten att männen skulle få en rättvis rättegång och inte riskera vare sig tortyr eller dödsstraff.

På frågan om eventuella kopplingar till Usama bin Ladin och al-Qaida säger han så här:

- Jag är ett av offren för konsekvenserna för 11 september. Jag hade inget med det att göra. Högerextrema krafter i USA ville utnyttja situationen för att vinna politiska poäng i hemmaopinionen i USA. Och det har jag sagt från början till svenska myndigheter att jag söker politisk asyl.

Inom kort kommer Ahmed Agiza att flytta till Sverige för att förenas med familjen.

- Det är två saker som jag kommer att ägna mycket tid åt: att få läkarvård för mina hälsoproblem och att umgås med mina barn och familjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.