Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ahmed, 26, hittades död på nyårsafton

Ahmed Ali, 26, hittades död i ett skogsområde söder om Uppsala på nyårsafton.
Foto: Privat
Kroppen hittades i skogsområdet Lunsen söder om Uppsala.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Sista gången som Ahmeds syster Sara talade med honom var på söndagen den 18 december. När hon ringde igen på kvällen fick hon först inget svar. Till sist svarade en man som sa att han hittat Ahmeds telefon i en papperskorg.

Ahmed Ali, 26, försvann i Uppsala den 18 december när han var på besök hos en vän.

När hans syster Sara Ali ringde honom svarade någon som hittat hans telefon i en papperskorg. 

På nyårsaftonen hittades Ahmed död i skogen utanför staden.

– Det känns overkligt. Han var jättesnäll, med stort hjärta, säger systern Sara.

Vid 13-tiden på nyårsafton hittade två personer en död man i skogsområdet Lunsen söder om Uppsala. Skadorna på mannens kropp gjorde att polisen snabbt fattade misstankar om att han hade mördats. Senare på kvällen identifierades mannen.

Han hette Ahmed Ali och kom från Stockholm men bodde i Falun, där han studerade. Nyligen hade han bytt namn till Albert. Ahmed Alis mor och syster har godkänt att Expressen publicerar hans namn.  

– Det gjorde han bara för att komma in på skolan där uppe, säger hans syster Sara Ali, 20, som föredrar att brodern kallas Ahmed.

Den 16 december reste Ahmed Ali från Falun till Uppsala där han hälsade på en kompis över helgen. Hans familj ringde honom varje dag.

"Det var något skumt"

Sista gången hon talade med honom var på söndagen, den 18 december. Då var allt som vanligt. Men när hon ringde igen på kvällen fick hon först inget svar. Till sist svarade en man som sa att han hade hittat Ahmeds telefon i en papperskorg.

– Bara det gjorde att jag kände att det var något skumt.

Sara Ali åkte från Stockholm där hon bor till Uppsala, där hon fick sin brors telefon av upphittaren. Hon började ringa runt till hans vänner men ingen visste var han befann sig. Hon besökte paret som brodern varit på besök hos.

– Enligt dem hade han gått ut för att ta en cigarett klockan åtta på kvällen och inte kommit tillbaka. Alla hans ID-handlingar, kort, bilnycklar, snus och cigaretter låg kvar där. Telefonen låg i en papperskorg alldeles i närheten, säger hon.

Även om Sara vet att hennes bror är död har hon inte kunnat ta in att han är borta. "Det känns overkligt", säger hon.

Sara Ali ringde till polisen och anmälde brodern som försvunnen. 

Missing people fick inget godkännande

Efter Ahmeds försvinnande har de oroliga anhöriga haft kontakt med polisen varje dag. Men Sara Ali upplever att de inte har fått den hjälp de har behövt. 

– Vi har kontaktat Missing people men de har inte fått polisens godkännande att gå ut med en efterlysning. Han som hade hand om ärendet gick på julsemester och skulle återkomma den 9 januari.

På nyårsafton läste Sara Ali i tidningen att en död man hade hittats i skogen utanför Uppsala.

– Jag ringde till polisen kanske 15 gånger och frågade om det var han. De fick inte säga något. Så jag valde att åka hela vägen till Uppsala och in i skogen för att försöka hitta var det var. Jag åkte runt i timmar men hittade inte dit.

När hon kom tillbaka till Stockholm på kvällen där hon bor såg hon i tidningen att mannen var identifierad. Det fick hoppet att väckas hos Sara.

– Då blev jag lite glad eftersom ingen hade kontaktat oss. Men jag ringde ändå till polisen. Han som svarade tog mitt personnummer. Och sen sa han: "Vi tror att det är din bror. Vi hör av oss i morgon".

Senare fick hon det definitiva beskedet att den döde var var hennes bror. När Expressen når henne på söndagseftermiddagen har hon just varit på förhör i polishuset i Uppsala.

– De har identifierat honom med hjälp av hans tatueringar, säger hon.

"Jättesnäll, med stort hjärta"

Ahmed Ali hade tidigare haft problem med droger och kriminalitet. Men nu hade han fått ordning på sitt liv och börjat studera.

Hon vet inte varför någon skulle vilja skada honom.

– Han var jättesnäll, med stort hjärta, hade inga problem med någon. Han bodde där uppe i skogen och pluggar och försökte sköta sitt liv, säger hon.

Sista gången som Ahmeds syster Sara talade med honom var på söndagen den 18 december. När hon ringde igen på kvällen fick hon först inget svar. Till sist svarade en man som sa att han hittat Ahmeds telefon i en papperskorg.

Syskonen stod varandra nära. På Ahmeds födelsedag den 3 december åkte hon och familjen upp från Stockholm och firade honom.

– Det är ett minne för livet. Han var jätteglad. Han fick en bil i present och champagne...

Även om Sara vet att hennes bror är död har hon inte kunnat ta in att han är borta.

– Det känns overkligt, säger hon.

Polisen: Inget jag känner till

Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström bekräftar att den döde är 26 år och hemmahörande i Falu kommun. Under söndagen har det kommit fram uppgifter som gör att polisen inte längre tror att han har blivit mördad, säger han.

– Man har hållit en del förhör. I nuläget finns det inget som tyder på brott. Men vi fortsätter förundersökningen med rubriceringen mord eftersom vi nu inväntar den rättsmedicinska undersökningen, som är mycket viktig.

Stämmer det att Missing people inte fått polisens godkännande att gå ut med en efterlysning?

– Det är inget jag känner till heller.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.